Futbol Dünyası Amerikan Fonlamasını Bozguna Uğrattı!

ABD kaynaklı JP Morgan fonlamasıyla kurmaya çalıştığı Avrupa Süper Ligi hayali 'başlamadan bitti'.

Futbol Dünyası Amerikan Fonlamasını Bozguna Uğrattı!

Futbolu çıkarsız sevenler kazandı, banka fonlarıyla bozgunculuk yapmak isteyenler kaybetti. 6 İngiliz, 3 İspanyol ve 3 İtalyan kulübünün kurma kararı aldığı Avrupa Süper Ligi, futbol dünyasının ezici çoğunluğunun tepkileri ve kararlı duruşu sayesinde dağıldı.

OYUNUN DOĞASINA BÜYÜK ZARAR VERECEKTİ
İngiltere'den Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal ve Tottenham Hotspur; İspanya'dan Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid ile İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus üç gün önce UEFA organizasyonlarından ayrıldıklarını ve Avrupa Süper Ligi çatısı altında yeni bir yapılanmaya gideceklerini duyurdu.
Bu 12 kulübün karar vericileri, 20 takımdan oluşan bir lig sistemine geçileceğini ilan etmişti. 20 takımdan 15'inin daimi katılımcı olması öngörülüyor, kalan 5 "kota" için ise her sezon farklı liglerden seçim yapılacağı belirtiliyordu. Bu yarı kapalı lige destek ise ABD kaynaklı JP Morgan bankasından gelecekti.
Yerel liglerdeki mücadelelerden kuvvet alan UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nin yerine "para"yı öne çıkarmayı amaçlayan Avrupa Süper Ligi, futbolun rekabetçi yapısına büyük zarar verecek, oyunu bir "Seçkinler Ligi" haline getirecekti.

TEPKİLER SEL OLUP AKTI
Futbolun temelini dinamitlemeye çalışan bu girişime dönük tepkiler çığ gibi büyüdü. Öncelikle UEFA Başkanı Aleksander Ceferin Avrupa Süper Ligi oluşumunun reddedildiğini ve söz konusu 12 kulüp ile bu kulüpleri liglerinde oynatan federasyonların tüm UEFA organizasyonlarından men edileceğini duyurdu. FIFA Başkanı Infantino da girişimi şiddetle kınadığını açıkladı. Hemen ardından Alman devleri Bayern Münih ve Borussia Dortmund ile Fransız ekibi Paris Saint-Germain Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı reddettiklerini ilan etti. Rus kulüpleri de bozguncu girişimin karşısında yer aldı. Avrupa ülkelerinin futbol federasyonları da UEFA'ya desteklerini bildirdi. Ülkemizde TFF ve Kulüpler Birliği de Avrupa futbolunun birliğinden yana tavır aldı.
Dünyanın dört bir yanından taraftarlar sosyal medya hesaplarından Avrupa Süper Ligi'ne karşı olduklarını ifade etti. Liverpool taraftarları Anfield Road Stadı'nın önünde tepki pankartları açtı.
Oyunun başrolündeki isimler de Avrupa Süper Ligi girişiminin, futbolun sürprizlere açık tarafına büyük zarar vereceği görüşünde birleşti. Liverpool Teknik Direktörü Jurgen Klopp, Leeds United Teknik Direktörü Marcelo Bielsa, İngiliz futbolunun efsanelerinden Gary Neville ve David Beckham ile Bayern Münih CEO'su Karl-Heinz Rummenige yeni oluşuma karşı çıktı.

VE ÇÖZÜLME BAŞLADI...
Giderek büyüyen tepkiler karşısında Avrupa Süper Ligi'nin kurucusu olan kulüpler birer birer söz konusu organizasyondan çekildiklerini açıkladı. Chelsea ve Manchester City'nin önceki akşam geri adım atmasıyla başlayan çözülme Liverpool, Arsenal, Milan, Inter ve Atletico Madrid ile devam etti.
Juventus, Barcelona ve Real Madrid halen Avrupa Süper Ligi projesinin üstünde dursa da bu 3 kulübün de kısa süre içerisinde yeni organizasyonun çıkmaza girdiğini kabullenmesi bekleniyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler