General Kasım Süleymani Kimdir?

İran'ın 1979'dan beri ABD'ye karşı verdiği antiemperyalist mücadelede cesurca savaşan Süleymani kimdir?

General Kasım Süleymani Kimdir?

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, Bağdat'ta ABD'nin düzenlediği hain saldırıda şehit düştü.

İran'ın 1979'dan beri ABD'ye karşı verdiği antiemperyalist mücadelede cesurca savaşan Süleymani kimdir?

- ABD'nin Bağdat Havalimanında helikopterle düzenlediği saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Lübnan'a İran'ın bölgedeki politikalarını belirleyen en önemli isimlerden biri olarak biliniyordu.

- ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile Bağdat Havalimanına düzenlenen saldırıda İŞİD’e karşı mücadele için kurulan Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile birlikte hayatını kaybeden Süleymani, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından "yaşayan şehit" olarak adlandırılıyordu.

- Süleymani, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'a yönelik savaş tehditlerine ilişkin yaptığı bir konuşmada, "Bizi dünyada 'benzeri görülmemiş' bir eylemle tehdit ediyorsunuz. Savaşı başlatabilirsiniz ancak onu bitirecek olan biziz" ifadelerini kullanmıştı.

- Süleymani, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından "yaşayan şehit" olarak adlandırılıyordu.

- Doğrudan İran lideri Hamaney'e bağlı hareket eden Süleymani, 1998'den bu yana İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yürütüyordu.

- Henüz 20 yaşındayken Teğmen rütbesiyle 41'inci Sarullah Birliği'nin komutanlığını üstlenen Süleymani'nin gösterdiği başarılarla askeri kariyerinin basamaklarını hızla tırmanmaya başladı.

- Lübnan'da Hizbullah'ı silahlandırdı. Lübnan'da Hizbullah ile çalışan Süleymani, 2006'da İsrail'in Hizbullah'ın bir İsrail askerini kaçırdığı gerekçesiyle Lübnan'a saldırmasıyla başlayan "33 Günlük Temmuz Savaşı'nda da Hizbullah'ın eğitim ve silahlandırılması sorumluluğunu yürüttü.

- Kasım Süleymani'nin yardımcısı Hüseyin Hemedani, Ekim 2015'te Halep'te terör örgütü DEAŞ tarafından öldürüldü.

- Irak'ta DEAŞ'a karşı cephede çektirdiği fotoğraflarla dünya kamuoyunun dikkatini çekti.

- ABD'nin Haşdi Şabi üslerine saldırının ardından hafta başında ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğini basan gruplar duvarlara "Kasım Süleymani liderimizdir" şeklinde yazılar yazmıştı.

- Mesut Barzani Yönetimindeki bölgesel Kürt yönetimi bağımsızlığını ilan etmişti. Olayın Ardından bölgede ABD güdümünde ikinci bir İsrail izin verilmedi. Türkiye, İran ve Irak hemen harekete geçti. Tatbikatlar düzenlendi. Kararlılılık mesajları verildi. Bugün öldürülen Süleymani ve el Mühendisi Barzani'nin bağımsızlık referandumunu boşa çıkaran ekibin İran’daki liderleriydi. Haşdi Şabi'yi hızla organize edip, Peşmergeyi Kerkük'ten kovaladılar. Böylece İkinci İsrail projesi tamamen çöktü.

- Peşmergenin Kerkük'ten çıkarılmasında Haşdi Şabi lideri El Mühendisi bizzat sahada çalıştı. Silah bakımından yetersiz Sünni Türkmen grupların Perşmergeye karşı en büyük güvencesi Haşdi Şabi'nin varlığıydı.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Komutanı Kasım Süleymani, tüm mazlum milletlerin şehididir!

Süleymani, ABD emperyalizmine karşı cesurca mücadele eden İran’ın, kahraman komutanlarındandı.

Yüreğimiz İran halkıyla!

Kahrolsun ABD! Kahrolsun İsrail!

Yaşasın Türkiye-İran dostluğu!

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler