Mısır Akdeniz'deki Çıkarlarının Farkına Vardı

Mısır'ın Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın tezlerini aykırı hareket etmesi Yunanistan'ı telaşlandırdı. Bakan Çavuşoğlu Mısır'la anlaşabiliriz dedi.

Mısır Akdeniz'deki Çıkarlarının Farkına Vardı

Mısır'ın, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurması, Yunan basınında yer buldu.

Atina'da yayımlanan Yunan Kathimerini gazetesi, ihale duyurusunu "Kahire'den Ankara'ya açık kapı" başlığıyla haberleştirdi.

MISIR TEMKİNLİ DAVRANIYOR
Kahire yönetimi, daha önce de Yunanistan ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması imzalarken haritayı sınırlı tutmuş ve 28'inci paralelin doğusunu anlaşma dışı bırakmıştı. Yunanistan'ın eski dışişleri bakanı Nikos Kotzias, bu anlaşma ile Yunan tezlerinden vazgeçildiğini ve 28'in doğusunun Türkiye'ye teslim edildiğini söylemişti. Mısır'da da Atina ile varılan anlaşmadan büyük bir deniz yetki alanı kaybettiklerine yönelik eleştiriler yapılmış, Mısır Dışişleri Bakanı 7 bin kilometrekarelik kayıpla ilgili bir raporu Sisi'ye sunmuştu. Amiral Cihat Yaycı'nın hesaplamalarına göre; Mısır'ın Türkiye yerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile anlaşmasından 11 bin 500 kilometrekare, Yunanistan ile anlaşmadan ise 15 bin kilometrekare kaybı bulunuyor. Rumlar tarafından gasp edilen Glafkos gaz sahasındaki 100 milyar dolarlık zenginlik ise Mısır halkının geleceğinden çalınıyor.

MISIR'LA ANLAŞABİLİRİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin Mısır’la “deniz yetki alanlarını” müzakere edip anlaşma yapabileceklerini bildirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu dün Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ile görüştü. Görüşme sonrası iki bakan ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında,Ulusal Kanal muhabiri Seda Akyüz’ün “18 Şubat’ta Mısır’ın Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama-çıkarma faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarından 18. saha ile Mısır’ın Türk kıta sahanlığının sınırlarını kabul ettiğine dair yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu Mısır'ın 2020'de Yunanistan'la anlaşma imzaladığı zamanda da Türkiye'nin kıta sahanlığının güney sınırlarına saygı duyduğunu bildirdi. Mısır'ın Türkiye'nin kıta sahanlığının içine girmeden kendi kıta sahanlığı içinde sismik araştırma ve faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Mısır, bizim kıta sahanlığımıza saygı göstermeye devam ediyor, biz bunu olumlu karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Mısır'ın Doğu Akdeniz'de en uzun karası ve sınırları olan iki ülke olduğuna dikkati çekerek, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz" dedi.

KAHİRE YÖNETİMİ TÜRKİYE'NİN KITA SAHANLIĞINA GÖRE HAREKET ETTİ

Mısır 18 Şubat'ta ilan ettiği ve 1 Ağustos'ta sona erecek ihalede, 18 numaralı parselin bulunduğu bölgeyi, Türkiye'nin 13 Kasım 2019'da Birleşmiş Milletlere bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirledi. Yunanistan ise Türkiye'nin kıta sahanlığı sınırlarını yok hükmünde sayıyor.

 

Tarih:
Diğer Haberler