İngiltere’nin etkili gazetelerinden Times’de yayımlanan bir haberde MOSSAD Başkanı Yosi Cohen’in Türkiye ile ilgili değerlendirmelerine yer verildi. Haberde, Cohen’in Körfez ülkelerindeki partnerlerine “Türkiye, İran’dan daha büyük tehdit” dediği belirtildi.
Yosi Cohen, İran’ın gücünün kırılgan, Türkiye’nin ise daha büyük tehdit olduğunu söyledi. 19 Ağustos günü İngiliz merkezli The Times gazetesinde Roger Boyes imzasıyla yayınlanan bir yazıya göre, MOSSAD Başkanı bu sözleri Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden mevkidaşlarına söyledi. Boyes şöyle yazdı: “İsrail ile BAE arasında çığır açan bir anlaşmayı müzakere ettiği için kamuoyunda en çok itibar gören kişi, Mossad'ın başkanı Yossi Cohen. Yıllardır Körfez ülkelerindeki casuslarla gizlice konuşuyor ve ortak bir düşman paylaştıklarına dikkat çekiyor: İran. Ancak yaklaşık 20 ay önce başka bir gündemi öne çıkardı. Mısır, Suudi Arabistan ve Emirlikler'den casuslara ‘İran'ın gücü kırılgan’,’Ama asıl tehdit Türkiye’den’ dedi.”
"DOĞU AKDENİZ’E DİKKAT ÇEKTİ"
Boyes’e göre, MOSSAD Başkanı, İran’ın varlığının halen bir tehdit olduğunu, buna karşılık ambargo, yaptırım ve istihbari ve gayrı nizami operasyonlarla bu tehdidin kontrol altında tutulabildiğini vurguladı, Türkiye’nin Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de artan eylemlerine dikkat çekti. “Türkiye, Doğu Akdeniz’de stratejik istikrar için farklı türde bir meydan okuma oluşturdu” diyen MOSSAD Başkanı Cohen, bölgeyi 1990’ların başındaki Balkanların durumuna benzetti.
"VAZGEÇİLMEZ AVRASYA GÜCÜ YAPMA ÇABASI"
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ihtilafların geçmişten bu yana NATO içinde sakinleştirildiğini vurgulayan The Times yazarı Boyes, NATO’nun “iyileştirici büyüsü”nü kaybettiğini kaydetti. “Rusya'nın havadan havaya füzelerini satın almaktan çekinmeyen Türkiye, ittifak normlarının dışında çalışabileceğine inanıyor” diye yazan Boyes’in, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin nedeni olarak “Erdoğan’ın Türkiye’yi vazgeçilmez Avrasya gücü haline getirme çabasına” ve “Rus oportunizmine" işaret etmesi dikkat çekti. Boyes ne Avrupa Birliği'nin ne de NATO’nun, suları sakinleştirmeye hazır göründüğünü kaydetti.
RUSYA BENZETMESİ
Makale şu satırlarla sona eriyor: “Soğuk Savaş'tan sonra Rusya'nın, Batılı kulüplerin yararlı bir üyesi olabileceğine dair umutlar vardı. Stratejik bir rakip oldu. Türkiye olası bir AB üyesi olarak görülüyordu. Dünyanın delifişeği olarak kendini yeniden icat etti.”
tgb.gen.tr