Petkim’de zoraki anlaşma

Petkim Rafinerisi’nde işçilerin fabrikada direnişine neden olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, anlaşma sağlandı.

Petkim’de zoraki anlaşma

İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Petkim Rafinerisi’nde direnişin ardından, anlaşma sağlandı. Bin 900 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 12. Oturumunda anlaşma sağlandı. Saat 10.00’dan 17.00’ye kadar süren yaklaşık 7 saatlik görüşme sonunda imzalar atıldı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, toplu sözleşmenin ayrıntılarını Aydınlık’a anlattı. Yaşar, “3 yıllık bir sözleşme imzaladık. İlk 6 ay için yüzde 6 artı skalada yüzde 4’lük bir iyileştirme sağlandı. Böylece skala oranı yüzde 88’e çıktı. İkinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylık dilimler için enflasyon, beşinci 6 ay için enflasyon artı yüzde 1,27 artış ile birlikte skalada yüzde 4’lük bir zam daha alındı. Böylece beşinci altı ayda skalanın yüzde 92’ye çıkması sağlandı. Altıncı 6 aylık dönem için de enflasyon oranında zam alındı. Sosyal haklarda birinci yıl için yüzde 15, ikinci yıl için enflasyon oranı ve üçüncü yıl için yüzde 15 zamda anlaşma sağlandı. Bayram parası yüzde 40 artırılarak 275 TL’den 380 TL’ye çıktı. Primlerde de artış sağlandı. 2 olup yüzde 7’ye çıkan var. Arkadaşlarımız 14 Temmuz’a farkları alacak” diye konuştu.

Yaşar, sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu dayatması altında alınabilecek en önemli sonuç olduğunu belirterek, “Elbette yeterli değil. Bu anlamda bakıldığında bir kazanç. Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkan ve dayatılan bir sözleşmenin saat 15.00’te yapılacak bir sözleşme bizim dışımızda bağıtlanacaktı. Sosyal haklarla ilgili geri gidiş olacaktı” ifadelerini kullandı.

Skala kavramı, 2006 yılından itibaren işe alınan işçilerle önceki yıllarda işe alınan işçiler arasındaki maaş farkını ifade ediyor. 2006’da mevcut maaşın yüzde 50’siyle iş başı yaptıran işveren, sendikal mücadele sonrasında yüzde 84’e kadar çıkmıştı.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler