PKK'nın hamisi petrol gaspı peşinde!

Aydınlık'a konuşan komutan ABD'nin enerji hatlarına göz diktiğini belirterek 'Kamışılı'dan çıkmamızı istediler, reddetik' diye konuştu

PKK'nın hamisi petrol gaspı peşinde!

Suriye ordusu ve PKK'nın Suriye kolu PYD arasında şiddetlenen çatışmalara Washington yönetimi Suriye jetini düşürerek dahil oldu. Pentagon'dan yapılan açıklamada Suriye jetinin Ja'din kasabasında düşürüldüğü ve bu bölgenin PYD'nin silahlı yapılanması Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolünde olduğu bildirildi.

Saldırının Suriye ordusunun, SDG'ye yaptığı operasyondan sonra düzenlendiği aktaran Pentagon “Koalisyon, Suriye rejimi, Rusya ya da onunla ilişkili kuvvetlerle çatışmak amacında değil. Ancak, koalisyon partner kuvvetlerini savunmakta tereddüt göstermeyecektir”ifadelerine yer verdi. ABD Merkezi Kuvvetleri adına açıklama yapan General John Thomas da saldırının bir güç gösterisi olduğunu ileri sürerek, Suriye hükümetini uyardıklarını Rusya'yı da jeti düşürmeden önce bilgilendirdiklerini dile getirdi.

BENZER SENARYO KAMIŞLI'DA

PKK'ya operasyon düzenleneyen Suriye jetinin düşürülmesinin ardından Aydınlık'a açıklamada bulunan Suriye komutanlar ise Washington yönetiminin gözünü enerji hatlarına diktiğine dikkat çekti. Benzer gerilimin Kamışlı bölgesinde de yaşandığını vurgulayan komutanlar 'ABD, bir hafta önce Suriye ordusundan Kamışlı'daki askerlerini çekmesini istedi ancak Suriye'den olumsuz yanıt aldı' diye konuştu.

Aydınlık'a bilgi veren Suriye ordusu kaynakları, 'PYD/YPG'nin Haseke'de tam kontrol sağlamak istiyor' diyerek ABD planlarına dikkat çekti. Önümüzdeki günlerde ordu ile PYD/YPG arasında askeri tansiyonun yükselme ihtimali olduğunu belirten kaynak, Suriye'nin IŞİD'e karşı başarıyla yürüttüğü Deyri Zor operasyonunu engellemek istediğini de ifade etti.

PKK BÖLGESİNDE ABD-SUUD TOPLANTISI

ABD ile Suudi Arabistan istihbaratı bir hafta önce Kamışlı'da yaptığı toplantıda PKK/PYD'nin Suriye petrollerinden pay alması kararlaştırmıştı. 10 Haziran’da gerçekleşen toplantıya IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin sözcüsü ABD’li Albay John Dorrian ve PKK'nın üst düzey yetkilileri katılmıştı. Petrol pazarlığı yapılan bu bölge tam da ABD'nin Suriye ordusunu durdurmaya çalıştığı alanlar içerisinde yer alıyor. Haseke'den Deyri Zor'a oradan Irak sınırına kadar olan coğrafya parçası, petrol, doğalgaz ve fosfat bakımından zengin bu bölgeden aynı zamanda İran, Irak ve Suriye'yi bağlayan kara yolları bu bölgeden geçiyor. O nedenle ABD bu bölgelerde Suriye ordusunun varlığını istemiyor.

PKK'DAN KÜSTAH TEHDİT: MİSİLLEME YAPARIZ

ABD'nin kara gücü PKK'nın Suriye kolu YPG, Rakka'da Suriye ordusuna ait bir uçağın düşürmesi sonrasında bir açıklama yaptı. YPG'nin önderlik ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Talal Selo yaptığı açıklamada Suriye ordusunun uçak, top ve tank kullanarak Rakka'daki DSG mevzilerini vurma planları yaptığı ileri sürerek kendilerinin misillimede bulunacağını belirtti.

RUSYA: ÖNLEME YAPACAĞIZ

ABD ile anlaşma askıya alındı Koalisyonun, Rakka'da Suriye ordusuna ait Su-22 savaş uçağının düşürüldüğü operasyon sırasında, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya'yla kurulan iletişim kanallarını kullanmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'yle yürütülen işbirliğinin bugün itibarıyla askıya alındığının altını çizdi. Savunma Bakanlığı, Fırat Nehri'nin batısında Rusya-Hava Uzay Kuvvetleri'nin operasyon sahasında tespit edilecek, savaş uçakları ve insansız hava araçları da dahil koalisyona ait her türlü hava aracına Rus füze savunma sistemleri tarafından önleme yapılacağını da vurguladı.

Öte yandan ABD'nin Suriye ordusuna ait bir uçağı düşürmesini Çin'in başkenti Pekin'de yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Suriye'de olanlar iligili konuşacak olursak; Suriye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Karadaki herhangi bir eylem konusunda Şam'ın onayı alınmalı” dedi. BRICS liderler zirvesinde konuşan Lavrov, Astana sürecinde de Suriye hükümeti ile anlaşıldğını hatırlatarak “Tüm taraflar böyle davranmalı. Suriye'deki güvenli bölgeler ilerleme kaydedebilmek için olası seçeneklerden birisi. Sahada faaliyet yürüten grupları hükümetin onayıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızla koordine olmaya çağrıyoruz” diye konuştu.

Tarih:
Diğer Haberler