Ruhani: Amerikancı vandalizme geçit yok

İran’da Ruhani hükümeti eylemlerde ekonomi temelli haklı taleplerin olduğunu ancak bölücülüğe ve Amerikancı vandalizme geçit verilmeyeceğini vurguladı

Ruhani: Amerikancı vandalizme geçit yok

İran’da Ruhani hükümeti eylemlerde ekonomi temelli haklı taleplerin olduğunu ancak bölücülüğe ve Amerikancı vandalizme geçit verilmeyeceğini vurguladı.


İran'da ekonomik taleplerle başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösteriler devam ediyor. ABD ve İsrail’in yaptığı açıklamalarla, İran’ın iç meselelerine karışması ise tepkilere yol açtı.


ABD Başkanı Donald Trump attığı tweetlerle bir kez daha bölgenin işlerine açık müdahalede bulunarak, İran'ın bazı noktalarındaki kargaşaları memnuniyetle karşıladığını duyurdu. İranlı protestocuları "kahramanlar" olarak niteleyen Netanyahu ise İran yönetimini İsrail'e karşı "kin ve nefret" yaymak için milyarlarca dolar harcayan "vahşi bir rejim" olmakla suçladı. ABD ve İsrail’in müdahalesini gören Rusya ise konuyla alakalı “Dış müdahaleler kabul edilmez” açıklaması yaptı.
İran’da Ruhani hükümeti eylemlerde ekonomi temelli haklı taleplerin olduğunu ancak bölücülüğe ve Amerikancı vandalizme geçit verilmeyeceğini vurguladı.


ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarına karşılık İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İranlılara terörist diyen bir kişinin İranlılar hakkında açıklama yapma hakkı yok" dedi. ABD Başkanı Donald Trump’a dikkat çekerek açıklama yapan Ruhani ‘’ Bugün Amerika’da halkımızla empati kurmak isteyen bu şahıs, birkaç ay önce İran halkına terörist olarak hitap ettiğini unutmuş. İran’a tamamen karşı olan bu kişinin İran halkına merhamet göstermeye hakkı yoktur.’’ dedi. Açıklamasını devamında ise İranlılar’ın, İran hükümetini protesto etmek ve eleştirmekte özgür olduğunu söyleyen Ruhani, ‘’Protestolar, İslam Cumhuriyeti’ndeki durumun iyileşmesine yol açacak bir şekilde yapılmalı. Şiddet ve kamusal alanlara zarar vermek eleştiri değildir. Ama eleştiri ve protestoların ülkenin ve halkın durumunu iyileştirmesi için çaba harcamalıyız. Hükümet vandallık yapan ve çevreye zarar veren gruplara tolerans göstermeyecektir.’’ dedi.


Şu an İran’ın "Tüm düşmanlarının İran halkını kışkırtmaya çalıştığını" söyleyen İran Savunma Bakanı General Hatemi, “Uluslararası emperyalizm başta olmak üzere ülke düşmanları güvensiz ve istikrarsız bir İran’ı kafalarına koymuşlar. Ulusal dayanışma ve birlik ile beraberlik vasıtasıyla yabancıların kurduğu komplolar ve projelerini boşa çıkartmalıyız” şeklinde konuştu.

 

tgb.gen.tr

 

 

 

Tarih:
Diğer Haberler