"Rusya ve Çin karşısında üstünlüğü kaybediyoruz"

ABD Genel Kurmay Başkanı Dunford ABD’nin irtifa kaybettiğini duyurdu. Dunford, Rusya ve Çin’in Pentagon’un savaş stratejisini çözümlediğini söyledi.

"Rusya ve Çin karşısında üstünlüğü kaybediyoruz"

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Massachusetts’de bulunan Tufts Üniversitesi’nde ülkelerin askeri yeteneklerini değerlendirdi. Dunford; Rusya, Çin ve diğer ülkelerin ABD’nin savaş yöntemlerini inceleyerek stratejilerini Washington’un üstünlüğünü minimuma indirgeyecek biçimde geliştirdiğini vurguladı.

PENTAGON’UN İKİ SORUNU

Dunford, Rusya ve Çin’in Körfez Savaşından bu yana ABD’nin stratejilerini çözdüğünü belirterek “Örnek olarak Avrupa’daki deniz kuvvetleri ittifakını alırsak Rusya, Transatlantik bağların bizim için NATO kapsamındaki yükümlülüklerimizi yerine getirme açısından çok önemli olduğunu anlıyor” dedi. Moskava’nın, bölgeye ulaşımı zorlaştırarak ABD’nin müttefikleri ile buluşmasını kısıtladığını açıklayan ABD’li General “ Öyleyse ortada iki sorun var: Bunlardan ilki müttefiklerimiz ile buluşma kapasitemiz ve diğeri de müttefiklerimize güven vermekle yakından bağlantılı olan kararlılığımız” diye konuştu. ABD’nin geçmişte bu prensipleri uyguladığını savunan Dunford, Afganistan işgalini anımsattı. Dunford, "ABD’nin 2001’deki Afganistan müdahalesi klasik örnektir. ABD, 11 Eylül’de Afganistan’da faaliyet gösteren teröristlerce saldırıya uğradı. Bir ay içinde ABD’li askerler müttefiklerin işbirliğiyle El-Kaide ile mücadele için sahaya indi” ifadelerini kullandı.

"10 YILDA MUĞLAKLAŞTI"

“Son 10-15 yılda üstünlüğümüz daha muğlak hale geldi. Üstünlüğümüz artık eskisi kadar büyük değil” diyen ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Rusya ve Çin’in elektronik faaliyetler, savaş gemilerini imha edecek cruise ve balistik füzelere odaklandığına dikkat çekti. Moskova yönetiminin, Washintong ile doğrudan savaş istemediğini belirten Dunford, günümüz koşullarında siyasi etki ve askeri kapasitenin aynı potada eridiğini ileri sürdü. Dunford bu kapsamda şunları kaydetti:

“ Moskova’daki hükümet yapısından dolayı çıkarlarına ulaşmak için ulusal güçlerinin tüm bileşenlerini uyumlu hale getiriyor. Biz elektronik savaş kabiliyetmizi, kesin hamlelerimizi, istihbarat operasyonlarımızı barış zamanında olduğumuz için tam anlamıyla kullanmıyoruz. Onlarsa bizimle savaş halinde gibi imkanlarını seferber ediyorlar” (Aydınlık)

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler