Suriyeli general: Türkiye ile amacımız aynı

Emekli General Muhammed Abbas, TSK’nın Zeytin Dalı Harekatı sayesinde Suriye Ordusu’nun Afrin’e girebildiğini söyledi.

Suriyeli general: Türkiye ile amacımız aynı

Suriye Ordusu’nun Afrin’e girişi ve şehirde yaşanan son gelişmeleri emekli General Muhamed Abbas yorumladı. Lübnan merkezli Al Mayadeen kanalına konuk olan Abbas, Suriye’nin Zeytin Dalı Harekatı sayesinde Afrin’e girebildiğine dikkat çekti. Aydınlık'tan Gökhun Göçmen'in haberine göre Operasyonların başlangıcında terör örgütü PKK/PYD’nin şehrin kontrolünü Şam’a vermek istemediğini anımsatan Abbas, “Türk Ordusu’nun ele geçirdiği noktalar, Afrin’i savunmak için ön hatlardı. Bu savunma hattı zarar görünce Kürtler, Suriye Halk Kuvvetleri’nin şehre girmesine karşı olan sert tavrını yumuşattı” ifadelerini kullandı.

Suriye Halk Kuvvetleri’nin şehre giriş yaptığına dair görüntüleri yorumlayan emekli General Abbas, Afrin’deki amacın ‘özyönetime’ son vermek olduğunu duyurdu. “Başından beri hedef Suriye Ordusu’nun Afrin’e girmesini sağlamak ve özyönetime son vermekti” diyen Abbas, Ankara’nın da aynı amacı paylaştığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Suriye ve müttefikleri için asıl hedef Kürt yönetimini sona erdirmek. Türk tarafının hedefi de aynı şey olabilir fakat üslupta bazı farklılıklar mevcut. Türk idaresi özyönetimi istemiyor, tamam. Zaten Suriye’ye bağlı birliklerin şehre girmesi demek özyönetimin etkisiz hale getirilmesi demektir.”

AFRİN BAŞLANGIÇ SIRA DA MÜNBİÇ VAR

Abbas, Afrin’de yaşananların öz yönetim rüyasına vurulan ilk darbe olduğunu da ifade ederek “Bu bölgedeki özyönetim artık bitti. Bu nedenle buradaki Kürtler durumu yeniden gözden geçirecekler. Suriye Kürtlerinin Mesut Barzani’nin yolundan gitmemesi gerekir. ABD kendi hedeflerinin gerçekleştirdikten sonra onları terkedecektir” uyarısında bulundu. Afrin’den sonra sıranın Münbiç’e geleceğini ve Suriye Ordusu’nun hali hazırda şehrin güney ve batı cephesinde konuşlandığını açıklayan Abbas, “Afrin’den sonra sıra Münbiç’e gelecek. Halk Savunma Birlikleri’nin buraya girmesi için müzakere başlamıştır ve bu olumlu gelişmedir” diye ekledi.

GÜVEN SIKINTISI

Suriye’nin Türkiye ile benzer kaygıları paylaşarak Afrin’e girmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişmelerden memnun olmamasını da eleştiren Abbas, bunun güven konusunda şüphe yarattığını savundu. Abbas, bu kapsamda “Erdoğan Kürt özyönetimine ve Kürt devletine karşı olduğunu haykırıyor fakat Suriye Ordusu’nun şehre girmesine rağmen hala orada ve giren kuvvetlere saldırıyor” dedi. Abbas, AKP Hükümeti’nin gizli bir ajandası olabileceğini ileri sürdü.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler