Total ve ENİ Doğu Akdeniz Petrolü İçin Lisans Başvurusu Yaptı!

Total ve ENİ şirketleri, Türkiye’nin kıta sahanlığı içinde bulunan 7. parselde petrol sondajı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne lisans başvurusu yaptı

Total ve ENİ Doğu Akdeniz Petrolü İçin Lisans Başvurusu Yaptı!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Enerji Bakanlığı, Total ve ENİ’nin tek taraflı ilan edilen 7 nolu parselde hidrokarbon sondajı için lisans başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

GKRY, geçen ekim ayında Fransız, İtalyan ve Amerikan enerji devleri Total, ENİ ve ExxonMobil’e Kıbrıs'taki 7’inci parselde petrol ve doğal gaz rezervlerini araştırmak üzere çağrıda bulunmuştu.

KKTC’nin TPAO’ya petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği E, F ve G sahaları, Rum Yönetimi’nin belirlediği 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı bloklar ile çakışıyor. Ancak, GKRY’nin 7. parsele daveti de, Türkiye’nin bölgedeki kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını ihlal ediyor. Dışişleri Bakanlığı, GKRY’nin uluslararası şirketleri 7. parsele daveti üzerine “Karara konu 7 numaralı sözde ruhsat sahasının önemli bir bölümü, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının BM nezdinde de kayda geçirilen dış sınırlarının içinde yer almaktadır” açıklamasında bulunmuştu. Türkiye’nin 2 Mart 2004 ve 12 Mart 2013 tarihli notalarla kıta sahanlığı dış sınırlarını Birleşmiş Milletler’e bildirdiği vurgulanan açıklamanın devamında, “Ülkemiz, hiçbir yabancı ülke, şirket veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir şekilde fırsat vermeyecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

ABD’li EXXONMOBİL 10. PARSELDE SONDAJDA

Geçen haftalarda ABD’li ExxonMobil 10. parselde sondaj faaliyetlerine başlamıştı. Sözde 10. parsel Türkiye’nin ilan ettiği ruhsat sahaları ve yetki alanı içinde olmasa da KKTC’nin ada üzerindeki eşit haklarından dolayı Türkiye, Rumların tek taraflı anlaşmalarını kabul etmiyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler