TSK'dan İdlib'e Hava Savunma Sistemi

Türkiye, Astana'da Rusya ve İran'la yaptığı anlaşma kapsamında İdlib'e hava savunma sistemi yerleştirdi.

TSK'dan İdlib'e Hava Savunma Sistemi

          Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan Astana anlaşması çerçevesinde, 12 Ekim'de İdlib'e intikal eden Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) oluşturduğu gözlem noktasına MIM-23 HAWK hava savunma sistemi yerleştirdi. Öte yandan TSK'nın yeni yıl için hazırladığı video klipte Salve köyüne kurulan gözlem noktası havadan görüntülendi.

          TSK'nın İdlib'de çatışmasızlık bölgesi oluşturma kapsamındaki faaliyetleri sürüyor. 12 Ekim'de İdlib'e intikal eden TSK, 13 Ekim'de ilk gözlem noktasını Salve Köyüne oluşturmuştu. 23 Ekim'de de Daret İzze'deki Simon Kalesi yakınına ikinci gözlem noktasını oluşturan TSK, son olarak 24 Kasım'da Kafr Bassin köyünde gözlem noktası kurdu.

          TSK'nın 3 bölgede kurduğu gözlem noktalarını genişletme çalışmaları sürüyor. Daret İzze'ye kurduğu gözlem noktasına ABD'den 2007'de temin edilen MIM-23 Hawk hava savunma füze sistemi yerleştirildi. Olası hava saldırılarını önlemek için kurulan orta menzil hava savunma sistemi, 35 km menzile 18 km irtifaya sahip.

SURİYE SINIRINA KAYDIRILMIŞTI

          2007 yılında Türkiye'ye gelen füze savunma sistemi, 1'inci HAWK Filo Komutanlığı ve 2'inci HAWK Filo Komutanlığı bünyesinde olmak üzere 2 filodan oluşuyor. İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalarında konuşlandırılan ve her biri iki bataryadan oluşan filolarda bir adet Tabur Harekat Merkezi ile iki adet Batarya Ateş Dağıtım Merkezi, iki batarya, dört adet atış ünitesi ve 12 lançerden meydana geliyor. HAWK sisteminin bakım işlemi 3'üncü Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda yapılıyor. 22 Haziran 2012 yılında Türk hava kuvvetlerine ait keşif uçağı Suriye hava savunma sistemi tarafından düşürülmesinden sonrasında angajman kurallarını değiştiren Türkiye tarafından Suriye sınırına da HAWK sistemi yerleştirmişti.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler