'Türk-Rus İşbirliği Ukrayna'yı Kurtarır'

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Ulusal Kanal Ana Haber Bülteni’nde Karadeniz’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

'Türk-Rus İşbirliği Ukrayna'yı Kurtarır'

Dr. Mehmet Perinçek, Rusya ve Ukrayna arasında yaratılan gerilim üzerine Karadeniz’de yapılmak istenenin Türkiye’yi kuşatma planlarının bir uzantısı olduğuna dikkat çekti: "Doğu Akdeniz’de ne oluyorsa Karadeniz’de de aynı şey oluyor. ABD, yanına İsrail’i, Yunanistan’ı, GKRY ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de alarak Türkiye’yi kendi kıyılarına hapsetmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte Doğu Akdeniz’de hakim hale gelirse, Karadeniz’e girecek uygun bir yol buluyor."

'TÜRKİYE’NİN DİRENİŞİ AVRASYA’NIN ÇIKARINA'
Dr. Perinçek, ABD’nin kuşatma planlarına yönelik Türkiye’nin tutumuna ilişkin "Türkiye orada direnirken sadece kendi nam ve hesabına değil, Avrasya’nın çıkarları adına da bir direniş sergiliyor” dedi, “Çünkü Türkiye orada Atlantik saldırısını durdurarak bir nevi İran’dan Rusya’ya, Çin’e kadar bütün Avrasya ülkelerinin güvenliğini sağlamış oluyor."

'SADECE RUSYA DEĞİL TÜRKİYE DE HEDEFTE'
ABD’nin kuşatma stratejisinin yalnızca Doğu Akdeniz ile sınırlı kalmadığını vurgulayan Dr. Perinçek, şöyle sürdürdü: "Karadeniz’de de aynı planlar gerçekleştiriliyor. Karadeniz’de Doğu Avrupa üzerinden Rusya sıkıştırılmaya çalışılıyor. Ancak sadece Doğu Akdeniz’de olduğu gibi sadece Türkiye kuşatılmıyorsa, Doğu Avrupa ve Karadeniz üzerinden de sadece Rusya hedef alınmıyor. Bununla birlikte Türkiye de hedef alınmış durumda. Ukrayna’da yapılmak istenen de bundan farklı değil."

Dr. Mehmet Perinçek, Türkiye ve Rusya’nın Doğu Akdeniz’de ve Karadeniz’de tek bir cepheyi oluşturduğuna dikkat çekti: "Türkiye’nin Moskova ile çıkarları Doğu Akdeniz’de olduğu gibi Karadeniz’de de örtüşüyor. Bu iki ülkenin de tek bir görevi var, ABD saldırısını her iki tarafta da işbirliği içerisinde püskürtmek." Dr. Perinçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘TUTARLI BİR STRATEJİ GELİŞTİRMELERİ GEREKİYOR’
"Türkiye ile Rusya hem Kıbrıs meselesini, hem de Kırım-Ukrayna meselesini tek bir çerçeve altında ele alabilirler. Bu konuda atacakları adımlar (Rusya’nın KKTC konusunda atacağı adım, Türkiye’nin Kırım konusunda atacağı adım) karşı tarafa verilmiş bir taviz veya yapılmış bir jest olmayacak. Türkiye’nin, kendi çıkarlarını savunmak istiyorsa, Ukrayna konusunda ABD karşıtı bir pozisyon alması gerekiyor. Aynı şekilde Moskova’nın, kendi çıkarlarını savunmak istiyorsa, Kıbrıs’ta Yunanistan’a karşı bir tavır alması gerekiyor. ABD’nin stratejisine karşı Türkiye ve Rusya’nın tutarlı bir strateji geliştirmesi gerekiyor."

'DOĞU AKDENİZ’DEKİ TUTUMLA ÇELİŞKİLİ'
Dr. Mehmet Perinçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ile ilişkilerin üçüncü bir ülkeye karşı olmadığı açıklamasını önemli bulduğunu ifade etti. Dr. Perinçek, Ukrayna ile iyi ilişkiler kurmanın, Rusya’ya karşı olmaması koşuluyla anlamlı olabileceğini söyledi ve ekledi: "Ancak bu görüşmelerde Ukrayna’nın NATO’ya katılmasnı destekleyen açıklamalar da bir o kadar yanlıştır. Üstelik Türkiye’nin, NATO üslerinin tehditleriyle karşı karşıya olduğu bir ortamda kendisine yönelik bir üs kurulmasını desteklemesi, Doğu Akdeniz’deki mücadeleyle açık bir şekilde çelişkili bir tutum."

'HEM RUSYA HEM UKRAYNA İLE MÜTTEFİK OLUNMAZ'
Dr. Perinçek, Türkiye’nin, NATO üsleriyle çevrelendiği bir ortamda, Ukrayna’nın NATO üyesi olmasını desteklemesinin, Doğu Akdeniz ve Suriye’deki mücadele ile çeliştiğini dile getirdi. Dr. Mehmet Perinçek, "Türkiye hem Rusya ile hem Ukrayna ile aynı anda stratejik müttefik olamaz” dedi, “Çünkü iki farklı strateji var ortada. Ukrayna ile müttefiklik, ABD’nin bölgeye müdahalesine yol açan bir stratejidir. Rusya ile olan müttefiklik ise ABD’nin bölgeye müdahalesini engelleyen, bölge ülkelerinin refahını sağlamak amacıyla bir araya gelmesini öngören bir stratejidir. Rusya ile müttefik olmanız Ukrayna’ya illa ki düşman olacağınız anlamına gelmiyor. Yine Ukrayna ile siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler kurabilirsiniz. Ama 'strateji' dediğiniz zaman, burada ortak bir tehdit algılaması söz konusu. Kiev’in tehdit algısı, Ankara’nın tehdit algısıyla aynı mı?"

'UKRAYNA HALKINI KURTARMAK LAZIM'
Ukrayna halkını da ABD’nin piyonu olmaktan kurtarmak için çözümlerin bulunduğunu söyleyen Dr. Perinçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin Rusya ile yaptığı Türk Akımı projesine karşı ABD ile işbirliği içerisinde ortak anlaşmalar yaptılar. Türk Akımı’nı bozmak amacıyla ortak hareket edeceklerini imza altına aldılar. Bununla birlikte Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi içeriden vuran Fener Patrikanesi, Ukrayna’da Rusya’ya karşı bir tutum sergiliyor. Dolayısıyla Ukrayna’nın NATO’ya girmesinin desteklenmesi, Türkiye’nin hem Suriye’de hem Doğu Akdeniz’de, hem Libya’da ve Güney Kafkasya’da izlediği çizgiyle çelişmektedir.

“Diğer bakımdan Ukrayna halkını da düşünmek lazım. Onları da ABD’nin piyonu olmaktan kurtarmak lazım. Bunun nasıl kötü sonuçlar doğurduğunu en son Karabağ savaşında gördük. Ukrayna’yı da Ermenistan gibi hizaya getirmek mümkündür. Onları ABD pençesinden kurtarmak mümkündür. Eğer Türkiye Ukrayna’ya bir iyilik yapmak istiyorsa Rusya ile işbirliği yapar ve bölgeyle entegrasyonuna bir zemin yaratır."

AYDINLIK

Tarih:
Diğer Haberler