Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, NATO'da; Ryanair'e ait bir yolcu uçağını zorla indiren ve muhalif bir Belaruslu gazeteciyi gözaltına alan Belarus yönetimine yaptırım uygulanmasının destekleyecek olan ortak bir açıklamaya karşı çıkan Türkiye'ye minnettar olduklarını belirtti.
Türkiye'nin NATO açıklamasını bloke etmesine nasıl baktığı sorulan sorulan Makey, "Elimizdeki bilgilere göre Türkiye, bu tür bir açıklamanın kabul edilmesine gerçekten karşı çıktı. Eğer öyleyse, tutumu ve yaklaşımları için Türkiye'ye minnettarız. Biz her zaman tüm partnerlerimize karşı dürüst olduk. Darbe girişimi olduğu zaman biz de Türkiye'yi destekledik ve bu ülkeyle son derece yakın, dostane ilişkilere sahibiz" dedi.
Belarus Dışişleri Bakanı, “Bir askeri blok olan NATO'nun özellikle kendileri için hiçbir önemi bulunmayan, havaalanında gözaltına alınan blog yazarının serbest bırakılmasının talep edildiği bir açıklama yapma girişiminde bulunması karşısında şaşkınlığa uğradığını” belirterek, "Bir askeri blok bu tür siyasi meselelere müdahale ediyorsa, bizim daha ne beklememiz gerekir? Tankların Belarus'a girmesini mi?" diye sordu.
“Türkiye veto yetkisini kullandı”
Türkiye’nin tavrıyla ilgili Washington Post'ta yer alan haberde, "NATO'nun göreceli olarak kısık sesle tepki vermesi Lukaşenko'nun bazı etkili arkadaşları olduğunu ve tamamen izole olmadığını gösteriyor. Türkiye, NATO'nun Minsk yönetimine karşı olabilecek pratik hamleleri veto etme yetkisini kullandığını, görüşmelerin gizli olması sebebiyle ismini açıklamak istemeyen iki diplomat söyledi" denilmişti.
'Bizden sonra hedef Rusya!'
Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, meydan okuyan bir tavır takınarak, “Ryanair uçuşunun durdurulması bir muhalifi tutuklama amacıyla değildi, yolcuları olası bir bombadan ve vatandaşlarını, ülkenin nükleer santralinin başına gelebilecek herhangi bir zarardan
korumak için gerekliydi” dedi. Lukaşenko, ülkesine yönelik yeni bir tür “birleşik saldırı”nın parçası olarak Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarına karşı çıktı ve yakın müttefik ve komşu Rusya'nın bir sonraki hedef olduğunu belirtti.
Lukaşenko, uçakta bulunan aşırı sağcı bir gazeteci ve ortağının tutuklanmasından sonra, “Yasal davrandık ve insanları tüm uluslararası kurallara göre koruduk” dedi.
Belaruslu lider, uçağın yönünü değiştirerek potansiyel bir nükleer felaketi önlediğini, çünkü uçağın ülkenin Astravec elektrik santralindeki savunma sistemlerini tetikleyebileceğini öne sürdü.
Batı'ya tepki gösterdi
Ayrıca, bir “hibrit savaş” eyleminde Belarus'u “boğma” girişimi olarak Batı'nın öfkeli misillemesini de eleştirdi. Lukaşenko, “Tahmin ettiğimiz gibi, ülke içinden ve dışından kötü niyetli kişiler ülkemize saldırma yöntemlerini değiştirdiler” dedi. ”Birçok kırmızı çizgiyi aştılar, sağduyu ve insan ahlakının sınırlarını aştılar.” Lukaşenko ayrıca Belarus’un sadece bir başlangıç olduğunu ve bu tür önlemlerin daha sonra en yakın müttefiki olan Rusya'ya karşı kullanılacağını öngördüğünü de sözlerine ekledi.
Belarus medyası, tutuklamalardan bu yana, tutuklanan Protasevich ve Sapega'nın ülkeyi istikrarsızlaştırma planı içinde kitlesel ayaklanmaları organize ettiklerini ve muhalif Telegram kanallarını yönettiklerini kabul ettikleri “itiraf videoları” yayınladılar.
Lukaşenko, yaptığı konuşmada, itirafların sadece başlangıç olduğunu ve Belarus'u istikrarsızlaştırma planını doğrulayan daha fazla itirafın yakında yayınlanacağını belirtti.
'Yaptırımlar karşısında Belarus'a yardım ederiz.'
Rusya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitriy Biriçevskiy, AB'nin Ryanair uçağı vakası nedeniyle Minsk'e yaptırım uygulaması durumunda Rusya'nın Belarus'u koruyup ona yardım edeceğini söyledi.
Biriçevskiy, “Partnerimiz Belarus'u koruyacağımızı, müttefiklerimize yardım edeceğimizi düşünüyorum. Batılı ülkelerin Belarus aleyhinde uydurduğu şeyler, son derece olumsuz duygulara yol açıyor. Bu nedenle acele beyanatlar verilmemeli, öncelikle yaşanan olay soruşturulmalı, daha sonra buna nasıl tepki verileceği üzerine düşünülmelidir” dedi.
Biriçevskiy, Rus gazının transitiyle ilgili olası yaptırımlar hakkında da şu ifadelerini kullandı: “Başka bir ülkeye karşı alınan önlemlere bir karşılık veremeyiz. Bizim yapmamız gereken bunu partnerlerle istişare edip ne yapabileceğimize bakmak.”
Biriçevskiy, Rusya'nın yaklaşımının 'dürtüsel önlemler' alınmamasından yana olduğunu ekledi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ryanair'e ait bir yolcu uçağının geçen hafta Minsk'e acil iniş yapmasıyla ilgili Belarus'a kapsamlı yaptırımlar getireceklerini açıklamıştı. AB de, Ryanair uçağının Belarus'un başkenti Minsk'e indirilmesini kınayarak, Belarus'a yeni yaptırımlar uygulanması ve bu ülkeye ait havayolu şirketlerine AB hava sahası ile havaalanlarını kullandırmama kararı almıştı.
Ne olmuştu?
Yunanistan'dan Litvanya'ya giden Ryanair'e ait 123 yolcu taşıyan uçak, bomba ihbarı yapıldığı iddiasıyla Belarus hava sahasındayken inmeye zorlanmıştı.
Belarus'un başkenti Minsk'e indirilen uçaktaki yolcular arasında bulunan muhalif gazeteci Roman Protaseviç gözaltına alınmıştı.
Aramalar sonucunda bomba ihbarının asılsız çıktığı kaydedilmiş; uçak, gerekli kontrollerin ardından Minsk Havalimanı'ndan ayrılarak Vilnius'e inmişti.
tgb.gen.tr