Ülkelerden Suriye'ye yapılan saldırıya karşı tepki!

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye karşı düzenlediği emperyalist saldırıya ülkelerden tepkiler gelirken Suriye'ye destekler de artıyor.

Ülkelerden Suriye'ye yapılan saldırıya karşı tepki!

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye saldırmasının ardından Suriye’ye destek mesajları artıyor. Pek çok ülke emperyalist saldırganlığı kınayarak Suriye’nin yanında olduğunu belirttiği mesajlar yayınladı. Suriye’ye destek mesajlarında saldırının uluslarası kanunların açıkça ihlal edilmesi, Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğünü görmezden gelindiği anlamına gelindiğini vurguladı.

Saldırıya Türkiye’den tepki veren partiler arasında Vatan Partisi. Parti başkanları yaptıkları açıklamalarla saldırıyı kınadıklarını belirtti. Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, “Vatan Partisi dün olduğu gibi bugün de, yarın da, her zaman Suriye halkının ve bütün Batı Asya halklarının ve devletlerinin yanındadır. Yalnızca hükümetin değil, CHP, İyi Parti gibi muhalefet partilerinin bile yaptıkları açıklamalarda “Kimyasal Silah” yalanını bahane ederek emperyalist saldırıyı meşrulaştırdığı koşullarda Partimiz emperyalizmin karşısında dimdik durmaktadır. Vatan Partisi iktidarında Türkiye, Suriye başta olmak üzere bütün komşularıyla her türlü işbirliğini kuracak ve ülkemiz Avrasya’daki bağımsız ve onurlu yerini alacaktır” dedi.

SURİYE'YE DÜZENLENEN SALDIRIYA KARŞI ÜLKELERİN TEPKİLERİ ŞÖYLE:

Rusya'dan Suriye'ye başlatılan operasyona ilişkin yapılan açıklamada, ABD'nin uluslararası kuralları ihlal ettiği bildirildi. Rusya Devlet Başkanı Putin "Suriye'de yaşanan yeni gerilim, tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etkiye sahip" dedi. "Rus ordusunun meşru hükümete terörle mücadelede destek verdiği Suriye'ye düzenlenen saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. ABD, eylemleriyle Suriye'deki insani felaketi daha da derinleştiriyor, sivil halka acılar yaşatıyor ve Suriye ile bölgede yeni bir sığınmacı dalgasını teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’yi hedef alan saldırıya sert tepki göstererek “Söz konusu saldırı uluslarası kanunların açıkça ihlal edilmesi, Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğünü görmezden gelindiği anlamına gelmektedir. Şüphesiz ABD ve müttefikleri BM’nin son kararı açıklanmadan herhangi bir belge ve kanıta sahip olmadan, Suriye'ye askeri saldırı düzenleyen Amerika ve müttefikleri, kendilerini dünyanın jandarması ya da hakimi konumunda görmektedirler. Amerika ve müttefikleri saldırının bölgesel ve uluslararası sonuçlarına cevap vermek ve bu sonuçlara katlanmak zorundadır” denildi.

Suriye’ye yönelik hava saldırısına Pekin’den de tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı, tüm ülkelerin egemenlik ve bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. BMGK kararı olmadan atılan herhangi bir tek taraflı askeri adımın, BM Tüzüğü’ndeki ilkelerin ve uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini söyleyen Sözcü, bunun ayrıca Suriye meselesinin çözümünü daha da karmaşıklaştıracağını dile getirdi. Sözcü, "Çin, ilgili tarafları uluslararası hukuk çerçevesine dönmeye ve sorunları diyalog ve istişareyle çözmeye çağırıyor" dedi.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye'ye yönelik füze saldırısını kınıyoruz. Bu saldırı, Suriye'nin egemenliğine yönelik aleni bir saldırı olup uluslararası kabul görmüş kuralları ihlal ediyor" dendi.

MUHALEFET ELEŞTİRDİ

Saldırı Fransa muhalefeti tarafından da eleştirildi. Komünist Parti olan Baş Eğmeyen Fransa Partisi Lideri Jean-Luc Melenchon operasyonu “Sorumsuz bir tırmanış” olarak adlandırdı ve bunun “Kuzey Amerika’nın intikam macerası” olduğunu ifade etti. Birçok parti vekili de açıklamada bulunup, Fransa’nın ABD’nin yanında bağımsızlığını kaybettiğini ve takipçi bir politika izlediğini söyledi.

Fransa’daki sağcılar da operasyonu sert şekilde eleştirdi. Cumhuriyetçiler partisinin lideri Bruno Retailleau yaptığı açıklamada, “Bu vuruşlar diplomasimizi zayıflattı” dedi ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransız diplomasisini Trump’ın diplomasisine göre düzenlediğini ifade etti. Aşırı sağcı Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen de operasyonu eleştirenlerden oldu. Le Pen attığı tweet ile “Fransa uluslararası camiada bağımsız ve dengeli güç olarak görünme imkanını tekrar kaybetti” ifadelerini kullandı.

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, ülkesinin ABD ve Fransa ile Suriye’ye yaptığı saldırıyı “hukuken sorunlu” buldu. İngiltere’nin ABD’den talimat alarak kendi askerini riske attığını savunan Corbyn, “İngiltere çatışmada ateşkesi sağlamada liderlik rolü oynamalı.” görüşünü dile getirdi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler