Uygur Ayrılıkçısının CIA Bağı

Uygurlar ve İnsan hakları konusunda referans kabul edilen Ruşen Abbas’ın danışmanlık yaptığı şirketin CIA ile bağlantısı ortaya çıktı.

Uygur Ayrılıkçısının CIA Bağı

Çin’e karşı kuşatma politikasına hız veren Amerika, Uygur ayrılıkçılığını destekleyen medya operasyonlarında vites yükseltti. ABD merkezli The New York Times’ın yüzlerce sayfa arasından cımbızladığı belgeleri, BBC Panaroma ve Guardian gazetesinin incelemeleri izledi.

İngiltere’nin Çin Büyükelçiliği, BBC ve Guardian’ın referans gösterdiği belgelerin sahte olduğunu belirtmesine rağmen haberin Türkiye’deki alıcılarından birisi Karar  gazetesi oldu. Manşetten duyurulan haberde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in “Terörle mücadelede merhamet göstermeyin” ifadesi “İşkence talimatı” olarak nitelendi.

Karar, Çin liderinin verdiği talimat ile haberde kullandığı başlığın ilişkisini ayrıntılandırmazken, gazetenin geçmişe dönük Uygur haberlerinde çok daha çarpıcı gerçeklere rastlanıyor. Bunlardan en ilginci ise gazetenin ekim ayında Youtube kanalında konuk ettiği Ruşen Abbas’ın Amerika’da yürüttüğü faaliyetler.

HİKÂYE 1989’DA BAŞLADI

Sunucunun “uluslararasında basında ses getirmesi için röportajı İngilizce yapıyoruz” diyerek takdim ettiği Uygur Hareketi Direktörü Ruşen Abbas’ın hikâyesi 1989  enesinde ABD’ye gitmesiyle başlıyor. Washington’a ayak basmasından bir sene sonra Kongre üyeleri ile yakın ilişki tesis eden Abbas, 1993 yılında Uygur Yurtdışı  öğrenci ve Akademisyenler Derneği’ni kurarken 1998 yılına gelindiğinde “aktivistin” yeni adresi Uygur Amerikan Derneği oluyor.

ABBAS’IN "KAPSAMLI" DENEYİMİ

Kısa sürede Washington Post ve New York Times gibi gazetelerin aranan yüzü olan Abbas’ın “aktivizm” dışında bir diğer mesleği ise danışmanlık. Abbas’ın  danışmanlık yaptığı ISI isimli şirket Ortadoğuve Afrika üzerine yoğunlaşırken hizmet verdiği kurumlar arasında ABD istihbarat birimleri ve Dışişleri Bakanlığı yer alıyor. Hizmetlerini saklamadan kamuoyu ile paylaşan şirketin Ruşen Abbas tanıtımında şu bilgiler yer alıyor: “Abbas’ın ABD İç Güvenlik Bakanlığı da dâhil olmak üzere hükümet ajansları, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İstihbarat örgütleri kapsamlı çalışma deneyimi var.”

İŞKENCE ADASINDA ABD İSTİHBARATINA ÇALIŞTI

Karar gazetesinin Uygurlar ve İnsan hakları konusunda referans kabul ettiği Abbas’ın Amerikan istihbaratı ile “kapsamlı çalışma” deneyimi ise Guatanamo Üssüne kadar dayanıyor. Tamamına açık kaynaklardan ulaşılabilen bilgilere göre Abbas’ın önceden hizmet verdiği L3 kurumu faaliyet alanı olarak istihbarat, gözetim, keşif ve haberleşmeyi belirlemiş durumda.

İşkenceler ile dünyayı sarsan Guantanamo’da faaliyet gösteren L3’e burada hizmet veren kişi ise Ruşen Abbas’dan başkası değil. Abbas ayrıca, eski ABD Başkanı  George Bush için de çalıştığını saklamıyor. ABD İstihbaratı ile kapsamlı çalışma deneyimine sahip ve yolu binlerce Müslümana işkence yapılan Guantanamo’dan geçen Abbas, konu Çin’e gelince ise “İnsan Hakları Aktivisiti” şapkasını takarak Karar gazetesi ile Uygurları savunduğunu iddia ediyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler