Venezuela'da Başarısız Bir Darbe Girişimi Daha: ABD Yenilmeye Doyamıyor

ABD'nin, Guaido üzerinden Venezuela'da organize ettiği darbe girişimi yine başarısız oldu. Pompeo yenilgi sonrası Venezuela'yı işgalle tehdit etti!

Venezuela'da Başarısız Bir Darbe Girişimi Daha: ABD Yenilmeye Doyamıyor

Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden ve ABD tarafından desteklenen Meclis Başkanı Juan Guaido, sabah saatlerinde başkent Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında bir grup askerle darbe girişimi başlattı. Guaido, Twitter'dan paylaştığı videoda halka ve askere sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Muhalefetin bu başarısız askeri darbe girişimine sahne olan Venezuela'da şimdi hükümet yanlıları, hükümete destek gösterisi gerçekleştirecek. Pek çok Avrasya ülkesinden de darbe girişimine tepki geldi. 

Ülkemiz darbe girişimini kınarken, Genel Başkanımız Yıldırım Gençer ise sosyal medya hesabından darbe girişimine tepki veren bir mesaj yayınladı.

YILDIRIM GENCER: “AMERİKA’NIN ÇABALARI NAFİLE”
Konuyla alakalı sosyal medya hesabından açıklama yapan Genel Başkanımız Yıldırım Gençer Türk gençliğinin Amerikancı darbe girişiminin karşısında oldukları olduğunu belirtti. Gencer, "Devlet Başkanı Maduro'nun yanındayız. Amerika'nın çabaları nafile, darbe girişimi sonuçsuz kalacaktır!" dedi.

 

Genel Başkanımız Yıldırım Gençer'in Açıklaması
Genel Başkanımız Yıldırım Gençer'in Açıklaması

DARBECİ BAŞI AMERİKA!
ABD, darbe girişimine hızla destek açıklaması yaptı. ABD, yıllarca bir çok ülkede gerçekleştirdiği katliamları görmezden gelerek sözde “demokrasi kahramanlığına” devam etti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıkalmada “Açıkça belirttiğimiz gibi, biz Venezuela Ulusal Meclisini ve geçici Başkan Juan Guaido'yu destekliyor, Venezuela halkının ekonomilerini geri kazanma zamanının geldiğine inanıyoruz. Böylece aç çocuklar yemek yiyebilir ve hasta olanlar ülkenin sınırında bekleyen ilaçları elde edebilirler." dedi.
Öte yandan Pompeo, Maduro yönetiminin ABD'nin Venezuela'yı işgal etmek istediği yönündeki açıklamalarını reddetmeyerek, ABD'nin tüm seçenekleri değerlendirdiğini ifade etti.
Pompeo, "Şayet Venezuela’daki demokrasiyi yeniden kurmak için gerekliyse, Başkan (Donald Trump), askeri güç kullanma seçeneğinin mevcut olduğu konusunda oldukça açık ve tutarlı. Umuyoruz ki böyle birşey olmaz. Umarız ki Maduro'nun şiddete başvurmadan ayrılacağı barışçıl bir çözüm olur. Şiddete başvuranları izliyoruz ve onları sorumlu tutacağız. Başkan (Trump), Venezuela demokrasisinin yenileneceği konusunda çok net açıklama yaptı." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, "ABD, Venezuela halkının ve özgürlüğünün yanındadır” ifadelerini kullandı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da ayrı ayrı açıklamalarla Guaido ile taraftarlarına tam destek sözü verdi.
Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Venezuela'daki durumu çok yakından takip ediyorum. ABD, Venezuela halkının ve özgürlüğünün yanındadır” ifadelerini kullandı. Ardından bir açıklama daha yapan Trump Küba'yı suçladı. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Eğer Küba askerleri ve milisleri, Venezuela anayasasını mahvetme ve ölümlere sebep olma amacı güden tüm askeri ve diğer operasyonlarını derhal sonlandırmazsa, en üst düzeyde yaptırımlarla birlikte tam ve kapsamlı bir ambargo Küba adasına uygulanacaktır. Umarım tüm Kübalı askerler derhal ve barışçıl bir şekilde kendi adalarına dönerler" ifadelerini kullandı.

OAS VE KOLOMBİYA'DAN DARBE GİRİŞİMİNE DESTEK MESAJLARI
Venezuela’daki siyasi krizde başından beri Guaido'yu destekleyen Amerikan Devletleri Örgütünün (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro, “Venezuela anayasası ve geçici devlet başkanı Guaido’nun yanındaki askerleri selamlıyoruz. Barışçıl bir geçiş için daha geniş bir desteğe ihtiyaç var” mesajını paylaştı.
Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Venezuela ordusunu tarihin doğru tarafında yer almaya çağırıyoruz” diyerek orduyu darbe girişimini desteklemeye çağırdı.

İSPANYA: DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ
İspanya Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa da Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında "Venezuela'da çözüm barışçıl yollardan gelmeli. Hiçbir askeri darbeyi desteklemiyoruz" dedi ancak İspanya'nın Guaido'yu devlet başkanı olarak tanıdığını hatırlattı. Celaa, "Guaido'ya arka çıkmanın demokratik bir karar ve iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Bizim için Guaido, Venezuela'da geçişi sağlayacak meşru bir temsilci" dedi.

RUSYA: DIŞ MÜDAHALE OLMAMALI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Güvenlik Konseyi'ni Venezuela gündemiyle acil topladı. Toplantıda son durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, darbe girişimine dair, "Şiddetten vazgeçme çağrısı yapıyoruz. Kan dökülmesinden ve düzensizlikten kaçınmak önemlidir. Her türlü işlem, yalnızca anayasaya uygun olarak ve tahrip edici dış müdahale olmaksızın, yasal alan çerçevesinde gerçekleştirilmelidir" açıklaması yaptı.
Ülke vatandaşlarının iç anlaşmazlıklarını siyasi ve medeni yollarla kendilerinin çözmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, ülkenin diyalog yoluyla istikrara kavuşmasını desteklemek için en yakın komşular da dahil olmak üzere uluslararası topluluğun tüm üyelerine çağrıda bulunulduğu kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin eylemleri yüzünden Venezuela'daki yaşamın kötüleştiğini vurgulayarak, "ABD'nin amacı, Venezuela'da panik, korku, kaygı ve ihanet hissi yaratarak, ülke vatandaşlarının moralini bozmaktır." ifadelerini kullandı.

KÜBA VE BOLİVYA: VENEZUELA HALKININ YANINDAYIZ
Küba ve Bolivya, Juan Guaido öncülüğündeki darbe girişimine karşı Maduro hükümetinin yanında olduklarını bildirdi.
Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.
Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız" dedi.

MEKSİKA'DAN BARIŞÇIL ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador "barışçıl çözüm" çağrısı yaptı. Obrador, "Tüm dünya ülkelerinde diyalog olmasını, insan haklarına saygı duyulmasını ve şiddete başvurulmamasını istiyoruz. Çünkü diğerlerinin haklarına saygı duyulması barışın bir gereğidir" dedi.

TÜRKİYE'DEN DARBE GİRİŞİMİNE TEPKİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Darbelerle mücadele etmiş, darbelerin yarattığı olumsuz sonuçları yaşamış bir ülke olarak, Venezuela'daki darbe girişimini kınıyoruz" açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da darbe girişimine karşı olduklarını belirterek sorunların diyalogla çözülmesi çağrısı yaptı.
BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Venezuela'da tüm taraflara maksimum itidal göstermesi ve ve şiddetten kaçınılması çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde Guterres'in Venezuela'daki gelişmeleri endişeyle yakından izlediğini söyledi.
Guterres'in Venezuela'da tüm taraflara maksimum itidal göstermesi ve ve şiddetten kaçınılması çağrısında bulunduğunu belirten Dujarric, BM'nin taraflarla temasta olduğunu belirtti.

AB'DEN YAZILI AÇIKLAMA
Avrupa Birliği (AB), Venezuela'daki darbe girişimine ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, "Her türlü şiddetten kaçınma ve itidal" çağrısında bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin 28 üye ülke adına yaptığı yazılı açıklamada, "Venezuela'daki krizin tek çözümü siyasi, barışçıl ve demokratik yollarla sağlanabilir" vurgusu öne çıktı.
Açıklamada, "AB, her türlü şiddete karşı çıkıyor ve daha fazla hayat kaybını ve gerginliğin tırmanmasını engellemek için itidal çağrısında bulunuyor." ifadesi yer aldı.
AB'nin Venezuela halkına ve meşru isteklerine güçlü bir şekilde destek verdiği kaydedilen açıklamada, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün tekrar inşa edilmesi için her türlü çabaya destek vermeye hazır olunduğunun altı çizildi.

BREZİLYA, ARJANTİN, ŞİLİ VE PARAGUAY'DAN GUAİDO'YA DESTEK
Brezilya, Arjantin, Şili ve Paraguay Devlet Başkanları, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'ya desteğini bildirdi.
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Venezuela'da sabah saatlerinde girişilen darbe teşebbüsünün "demokratik bir geçiş süreci" olduğunu savundu.
Bolsonaro, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Brezilya, Venezuela'daki durumu yakından takip ediyor ve komşu ülkedeki demokratik geçiş sürecine olan desteğini yineliyor. Brezilya, Venezuela halkının, Başkan Juan Guaido'nun ve Venezuelalıların özgürlüğünden yanadır." ifadesini kullandı.
Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Guaido'ya desteğini bildirerek, şu ifadeleri kullandı:
"Daha önce hiç olmadığı kadar Venezuela'da demokrasiyi destekliyoruz. Umarız ki, bu demokrasinin tekrar inşası için belirleyici bir an olur. Venezuelalılar'ı acı çekmeye ve korkuya götüren uzun ıstırap umarız sona erer ve özgürlük, sağduyu ve büyüme dönemi başlar." paylaşımını yaptı.
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Guiado'yu "devlet başkanı" olarak niteleyerek, "(Venezuela Devlet Başkanı) Maduro diktatörlüğü barışçıl bir güçle ve anayasa çerçevesinde sona ermeli. Özgürlük, demokrasi, insan hakları ve Venezuela'da ilerleme bu şekilde tekrar tesis edilebilir." görüşünü paylaştı.
İlk günden beri Guaido'yu destekleyen Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez de "Cesur Venezuela halkı, senin zamanın geldi" ifadesiyle desteğini açıkladı.

MARODONA: "HİÇ OLAMADIĞI KADAR BERABERİZ"

Arjantin'in efsane futbolcusu Diego Maradona, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya destek paylaşımı yaptı.

Instagram hesabından Maduro'nun fotoğrafını paylaşan Maradona, "Güçlü ol Venezuela, yeni bir darbe girişimini yenmek için daha önce olmadığı kadar beraberiz!" ifadesini kullandı

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler