İslami Gençlik Teşkilatı (OIY) Başkanı Hammad Kakar ve OIY Koordinatörü Metanet İsmayılova, Türkiye Gençlik Birliği’nin (TGB) davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Programın ilk gününde İstanbul’un önemli tarihi yerlerini gezen OIY heyeti, Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’i ziyaret etti. Ziyaret programının son gününde ise Türk ve Pakistan gençliği “Türk-Pakistan Gençliği Kardeşlik ve İşbirliği Toplantısında” buluştu. Toplantı sonucunda iki teşkilat arasında ikili ilişkileri geliştirme ve işbirliğini ilerletme konusunda anlaşma imzalandı.
Türkiye Gençlik Birliği ve İslami Gençlik Teşkilatı, 26-29 Mart 2021 tarihlerinde Pakistan’da düzenlenen İslami Gençlik Kurultayı sırasında, iki örgüt arasında ikili ilişkileri geliştirme ve işbirliğini ilerletme konusunda anlaşma imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye ve Pakistan gençliği arasında diyalogu artırmaya ve iki ülkenin kültürlerini birbirlerine tanıtmaya yönelik faaliyetler planlayan TGB ve OIY, kurultay sonrası ilk görüşmelerini Türkiye’de yaptı. İstanbul’u ziyaret eden OIY heyetine, TGB tarafından şehrin tarihi ve turistik bölgeleri gezdirildi.
PERİNÇEK'E ZİYARET
OIY Başkanı Hammad Kakar, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i ziyaret etti. Görüşmede, Pakistan’daki iktidar değişikliği,siyasi ve toplumsal durum değerlendirildi. Pakistan ve Türkiye arasında geçmişten günümüze kadar uzanan çok köklü bir tarihsel birlikteliğin olduğu, Türk ve Pakistan gençlerinin bu tarihsel mirasa sahip çıkması ve iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri daha da kuvvetlendirmesinin gerekliliği vurgulandı.
Görüşmenin ardından OIY heyeti, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e ve TGB Genel Başkanı Dilek Çınar’a hediyelerini takdim etti.
KARDEŞLİK TOPLANTISI
Ziyaretin son gününde, TGB heyeti ile Pakistanlı öğrenciler bir araya geldi. 24 Mayıs'ta İstanbul’da düzenlenen “Türk ve Pakistan Gençliği Kardeşlik ve İşbirliği Toplantısına” OIY ve TGB heyetlerinin yanı sıra Türkiye’de eğitim gören Pakistanlı öğrenciler de katıldı. Ülkelerin gençlikleri arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek ve çeşitli konularda fikir alışverişi yapmak üzere bir araya gelen heyetlerin toplantısı üç saat sürdü.
GENÇLİK ABD’YE KARŞI AYNI CEPHEDE
Açılış konuşmasında TGB Genel Başkanı Dilek Çınar, ülkelerimize yönelen tehdidin aynı, mücadelenin ortak olduğunu söyledi: “Emperyalist tehditlere karşı neler yapacağımızı konuşmak ve tartışmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ülkelerimize yönelen tehdit aynı, mücadele ortak. Bu ortak mücadele cephesini büyütmek ve kuvvetlendirmek zorundayız. Biz iki büyük devlet olarak ortak bir kültüre sahibiz. İki ülke de Müslüman bir kültüre sahip. Gelişen dünya ülkeleri arasındayız ve mazlum milletleriz. Bu ortaklığı gençlik düzeyinde büyütmemiz lazım. Toplantımız kültürel paylaşımı içerdiği gibi milli kültürleri nasıl yükselteceğimizi de tartışacağımız bir imkan sunacak. Dünyamızda ve bölgemizde yaşanan gelişmeleri değerlendirecek ve iki ülkenin gençleri olarak önümüzdeki iş ve görevleri belirleyeceğiz.”
'KENDİ KAHRAMANLARIMIZA SARILALIM'
Batı medyasının dayattığı sahte kahramanlara ve kültür emperyalizmine karşı, milletlerin kendi kültürlerinden doğan kahramanlarını yaşatması gerektiğini belirten OIY Başkanı Hammad Kakar da şöyle konuştu: “Batı medyası dizi ve filmler aracılığıyla bize bir kültür emperyalizmi dayatıyor, Batı kültürüne özendiriyor. Bizim Gazneli Mahmut gibi kahramanlarımız var. Kahramanlarımızı bize unutturmaya çalışıyorlar. Kendi kahramanlarımıza sarılmalıyız. Muhammed İkbal'in çok güzel bir sözü var; ‘Kültürünüzü unutursanız ve başka bir kültürü benimserseniz yok olursunuz. Kültürü yok olmuş bir ülkeye girmek kapitalistler için çocuk oyuncağıdır.’ Batı medyasını izliyoruz çünkü onlardan besleniyoruz. Ülkelerini savunanlar, gerçek kahramanlar ancak terörist olarak gösteriliyor. Buna karşı bir mücadele başlatmamız gerekiyor.”
EMPERYALİZME KARŞI ÜÇ MİLLET TEK YUMRUK
Azerbaycan’ın Karabağ’da kazandığı zaferi anlatan OIY Koordinatörü Metanet İsmayılova, “Karabağ’da önemli bir zafer kazandık. Emperyalizme ve Batı medyasınının dezenformasyonlarına karşı büyük bir mücadele yürüttük. Azerbaycan’da gençlerin önderliğinde bunu başardık, KKTC için de aynısını yapabiliriz. Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye’nin birliği, emperyalizme karşı bir simge olarak gösterebilir. Bu birlik için bizler beraber çalışacağız.” dedi.
SIĞINMACI SORUNUNU EMPERYALİZM YARATTI
Pakistanlı öğrencilerin Türkiye’de var olan sığınmacılar ile ilgili sorduğu soruları yanıtlayan TGB Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Işıkgün Akfırat şu ifadeleri kullandı: “Göçmenlere yönelik sahtekarlıkları biliyoruz. Türk milletini sığınmacılara karşı kışkırtmak istiyorlar. İçinde bulunduğumuz ekonomik sorunlar da buna sebep oluyor. İnsanlar, ‘Kaynaklarımız neden bize değil de başkalarına yöneliyor?’ diye düşünüyor. Bu haklı bir talep bile olsa Türkiye’nin ekonomik sorunlarının sığınmacı kaynaklı olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. Bu yüzden, kışkırtmalara çok sert bir şekilde karşı çıktık. Sorunun emperyalistler, çözümün ise dost ülkelerle işbirliği olduğunu dile getirdik. Sığınmacılar, Türkiye’nin Suriye, Afganistan ve Pakistan hükümetleriyle dost ilişkiler, işbirliği kurması ile kendi vatanlarına dönebilir.”
‘TÜRKİYE İKİNCİ EVİM GİBİ’
Türkiye’de ikinci evinde gibi hissettiğini söyleyen Pakistanlı öğrenci Umayir Nazım toplantıda şöyle konuştu:
“Türkiye’ye okumaya gelen Pakistanlı gençler sadece bir kağıt parçası olan diploma almıyorlar, ülkeyi daha iyi tanıyorlar ancak Pakistan’da çok fazla Türk olmadığını görüyoruz. Ben başta Avustralya’da eğitim almayı düşündüm, hatta burs bile buldum. Ancak dedem beni Türkiye’de okumak için ikna etti. Arkadaşlarımdan ‘Türkiye ekonomisi çok kötü, neden orayı seçtin?’ tepkileri aldım. Bir gün camide namazdan sonra karşılaştığım biri nereli olduğumu sordu. Pakistanlı olduğumu söyleyince bana sarıldı ve ‘Burası senin evin’ dedi. O zaman dedemin neden beni Türkiye’de okutmak istediğini anladım. Orası da Pakistan gibidir demişti, ikinci evimde gibi hissettim. Hollywood dizileri yerine Türk dizilerini izledim, bilgimi ve görgümü artırdım. Üniversitelerde de birbirimizin kültürlerini öğrenmeye yönelik toplantılar yapmamız gerekiyor.”
5 MADDELİK ANLAŞMA İMZALADILAR
TGB Genel Başkanı Dilek Çınar ile İslami Gençlik Teşkilatı Başkanı Hammad Kakar, iki teşkilat arasında ikili ilişkileri geliştirme ve işbirliğini ilerletme konusunda anlaşma imzaladı.
Anlaşmanın maddeleri şu şekilde:
1.Türkiye ve Pakistan’ın kadim dostluğunun sürdürülmesi için iki ülkenin gençliğinin işbirliğini sürdürmesi ve geliştirmesi adına;
1.1. Türkiye’de okuyan Pakistanlı öğrencilerin TGB ile buluşturulması ve ortak bir iletişim kanalı oluşturulmasına,
1.2. TGB önderliğinde Pakistanlı öğrencilerle Türkiye’de bir toplantı yapılmasına,
1.3. OIY önderliğinde Türk öğrencilerle Pakistan’da bir toplantı yapılmasına,
1.4. Eylül ayından sonra Pakistan’ın ev sahipliğinde Türkiye, Pakistan, Azerbaycan ve Afganistan’dan temsilcilerin katılacağı bir gençlik konferansı düzenlenmesine karar verilmiştir.
2. Emperyalizmin milli kimliğimize ve kültürümüze yönelik saldırılarına karşı kültürel alanda işbirliğini yükselteceğiz. Bu doğrultuda Türkiye’nin milli şairi Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin Urduca’ya ve Pakistan milli şairi Muhammed İkbal’in şiirlerinin Türkçe’ye çevrilerek iki ülkede yayınlanması sağlanacaktır.
3. KKTC, Keşmir ve Karabağ’a yönelik emperyalist tehditlere karşı;
3.1. TGB, Keşmir halkının geleceğine karar vermesini savunan Birleşmiş Milletler Kararlarının uygulanmasını destekler ve Keşmir sorununun Türk gençliğine anlatılması için çalışmalar yapacağını taahhüt eder.
3.2. OIY, ulusal ve uluslararası platformlarda KKTC davasında Türkiye’nin yanında olduklarını ifade eder ve KKTC’nin devlet olarak tanınması çalışmalarında Türkiye’yi desteklemeyi taahhüt eder.
3.3. TGB ve OIY, Karabağ Zaferi’ni emperyalizme karşı mücadelede başarıya ulaşmış siyasi ve askeri bir işbirliği modeli olarak değerlendirmektedir ve bu modeli bütün dünyaya anlatmak için işbirliği yapmayı taahhüt eder.
4. Afganistan’a yönelik ABD ambargosunun kırılması ve ülkede yaşanan ekonomik sorunların çözümleriyle ilgili OIY, TGB ve Afganistan Hükümeti’nin ilgili yetkilileriyle 2022 Haziran ayında görüşmesini sağlayacaktır.
5. Gelişen dünyada emperyalizme karşı ortak mücadele cephesini büyütmek, Müslüman dünya gençliği tek bir çatı altında birleştirmek için işbirliği ve diyaloğun sürdürülmesine; ülkeler arası ziyaretlerin devam etmesine karar verilmiştir.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE SIĞINMACI ANKETİ: ‘ÇÖZÜM DİPLOMATİK ANLAŞMA’
İstanbul Üniversitesi’nde öğrencilerle yaptıkları “Gençler Sığınmacılara Nasıl Bakıyor?” anketinin sonuçlarını aktaran TGB İstanbul İl Başkanı Duygu Karabulut, şu bilgileri paylaştı: “Öğrencilere ‘Sığınmacıların zorla sınır dışı edilmesini istiyor musunuz?’ diye sorduk. Ortalama 300 öğrencinin katıldığı ankette öğrencilerin yüzde 86’sı bunu doğru bulmadığını söyledi. ‘Ekonomik krizin sığınmacılar gittikten sonra düzeleceğini düşünüyor musunuz?’ sorusu karşısında öğrencilerin yüzde 85’i ekonomik sorunların bu şekilde çözülemeyeceğini söyledi. Son olarak bu meselenin nasıl çözüleceğini sorduk. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 88’i 'başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerle yapılacak diplomatik anlaşmalarla çözüleceği' cevabını verdi.”
Toplantıda, Türk ve Pakistanlı gençlerin iletişimini artırmak ve birbirlerinin kültürlerinden öğrenmelerini sağlamak için iki ülkenin milli şairleri Muhammed İkbal ve Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin tercüme edilmesi ve gençlerin birbirlerini tanımaları için karşılıklı ziyaretlerin yapılması önerilerinde bulunuldu. Toplantı TGB ve OIY heyetlerinin hediyelerini karşılıklı olarak birbirlerine takdim etmeleri ile sona erdi.