Bu Veryansın Kime?

Savunma sanayi alanında yapılan her üretim faaliyeti bugün PKK’nın sonunu getirmekte, dosta güven düşmana korku salmaktadır.

Bu Veryansın Kime?
İshak Aykaç
İshak Aykaç
YAZAR

Altay tank projesi ve Tank Palet Fabrikası gündemden düşmüyor. Türk ordusunun savaştığını görmeyen gözler “yaratıcı yıkıcılık” rüyasıyla ordunun “satıldığı” hatta “peşkeş” çekildiğini iddia ediyorlar. Bir televizyon programında CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın orduya “satılmış” diyor arkasından “yerli” Biden ekibi bu söylemin arkasında duruyor. Son olarak veryansıntv.com’da Ahmet Yavuz, Katar ile yapılan anlaşmalar ve BMC’nin üretimdeki rolü üzerinden peşkeş çekildiği iddia ediyor.

Geçmişte iflasın eşiğine gelen BMC firması 2014 yılında TMSF tarafından satışa çıkarıldı. Sermayedarların genel olarak ilgisiz kaldığı ihale sürecine tek katılımcı Ethem Sancak oldu. Defalarca erteleme sonrası (basına açık) yapılan ihale sonucunda BMC, Ethem Sancak tarafından 751 milyon liraya satın alındı. BMC’yi modernize etmek ve geliştirmek isteyen Ethem Sancak, tıpkı ihale sürecinde de dile getirdiği gibi ortak arayışına yöneldi. Arayış ve diyaloglar sonucu Katarlı ortaklara, firmanın %49.9’u 300 milyon dolara satıldı. Türk vatandaşı ortak arama gayretlerinin neticesinde de %25.1’i 100 milyon dolar karşılığında işadamı Talip Öztürk’e satıldı. Bu konuda iddialar, Ethem Sancak’a BMC’nin, ederinin çok altında bir değerle verildiğini, bunun dayanağının, şirketin %75’inin tamamına ödenenden iki kat daha fazla bir bedel ile satılması etrafında dönüyordu. Aslında bunlar tamamen çarpıtmadan ibaret. Çünkü TMSF sonrası tek patron olan Sancak, söz konusu 400 milyon doları şahsi varlığına değil BMC’ye geçirdi. Yani, kapasite ve kalite standardı artışıyla 200 milyon dolar değerindeki şirket 600 milyon dolarlık devleşen bir marka ha-lini aldı. Tabi bu 600 milyon dolar ilk ortaklıklar sonrası oluşan durum. Şu an şirketin değeri milyar doları aşmış vaziyette. Çalışan sayısı da yaklaşık olarak üç kat artış gösterdi. Özetlemek gerekirse; iflasa yuvarlanan bir şirket devlet müdahalesiyle kurtarıldı, ardından özel girişimle büyütüldü ve geliştirildi.

Altay seri üretim ihalesini BMC aldı. Türkiye’de mevcut tank üretimi yapılabilecek bir tesis yoktu. Dolayısıyla ihaleyi başka bir firma alsaydı da yeni tesis inşa etmek zorunda kalacaktı. BMC’nin basında Savunma Sanayii üssü olarak basında yer bulan Sakarya-Karasu’da önemli bir yatırımı var. Burada askeri araçlardan tutalım, hızlı tren, metro ve tramvay gibi raylı sistem araçlarının da üretimi yapılacak. BMC firması da Altay’ı burada üretmeyi planlıyordu. Ancak artan harekâtlar ve tank ihtiyacı bir an önce Altay’ı harekât sahasına çıkartmayı mecbur hale getirdi. Fakat Karasu’daki tesisin inşaatı, üretim yapacak hazırlık seviyesine ulaşması yaklaşık 5 yılı bulacak. Bu şartlar ve ihtiyaçlar neticesinde Milli Savunma Bakanlığı bir müdahalede bulundu. O da ilk etapta üretilecek tanklar için “Tank-Palet Fabrikası’nın” kullanılmasıydı. Kontrol ve hakkın tamamen MSB’de kalacağı bir yöntemle 25 yıllığına işletme devri yapıldı. Bu süre zarfında personelin maaşından, tesisin diğer giderlerine kadar sorumluluk BMC’de. Tabi burası tank üretimine tam hazır bir tesis değil. En az 50 milyon dolar yatırımla (yüz milyonlarca doları bulacak), buranın tank üretebilir bir tesis haline gelmesi şartıyla bu işletme devri yapıldı. Ayrıca günün sonunda bizzat devlet, tank üretebilir bir tesise sahip olmuş olacak.

Savunma sanayi alanında yapılan her üretim faaliyeti bugün PKK’nın sonunu getirmekte, dosta güven düşmana korku salmaktadır. Azerbaycan zaferi dahil İHA ve SİHA’ların etkisi Türkiye’nin mücadelesinde çok önemli. Türkiye savunma ürünlerinde yüzde 70 oranında dışa bağımlı haldeyken bugün bu oran yüzde otuzların altına indi ve tüm kritik malzemelerde yüzde yüz kendimize yeter hale geldiğimiz güne kadar durmadan, yorulmadan çalışılıyor. Milli savunma projesi sayımız 62’den 700’e yükselmiştir. Sadece son 5 yılda 350 yeni proje başlatılmıştır: Bu başarı da hepimizin. Sektörde faaliyet gösteren firma sayımız ise 56’dan bin 500’e yükselmiştir. Üstelik dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesinde 7 firmamız bulunuyor. Türkiye’nin İHA,SİHA ve  TİHA üretiminde dünyadan ilk 3-4 ülkesi içinde.

Batı'nın ambargosuna karşı Asya'nın kader birliği

Tank-Palet meselesinde en çok gündeme getirilen durum ise Katar ile yapılan bir dizi anlaşma. Yukarıda bahsettiğimiz örneklerde Avrupa ülkeleri Altay tankının üretimine engel olmaktan başka işe yaramıyor. Emperyalizme karşı mücadele eden devletler ise ortak tehditlerin oluşturduğu kader birliği ile Türkiye ekonomik, ticari ve askeri anlamda işbirliği gerçekleştiriyor.

Katar’ın ABD’ye ve BAE’ye karşı mücadele etmesi Türkiye ile ortak düşmanlara sahip olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak Türkiye’nin Katar’da askeri üssünün olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Türkiye ile Katar birlikte savaşıyor, emperyalist devletler ekonomik ve askeri anlamda iki devleti de tehdit ediyor. Böyle bir durumda Katar Türkiye için tehdit olabilir mi?

Gelelim sermaye meselesine. Bugün bir çok devlet savunma sanayiinde üretim yaparken bir çok ülke ile işbirliği yapmakta. Moskova dünyanın en güçlü füzelerini test etti. Hipersonik füzeler ciddi anlamda çok güçlü. Üretim için maddi kaynağını ise Çin'den aldı. Şimdi Rus ordusu Çin’e mi satılmış oldu? Bugün ordumuz ABD’nin ciddi anlamda sermaye yatırdığı terör örgütlerine karşı mücadele ediyor. Bu mücadele tankla, topla, tüfekle gerçekleşmektedir. Ordunun tanka, topa, tüfeğe ihtiyacı vardır. Bunları üretmek için sermaye yaratmak, anlaşmalar yapmak orduya kuvvet vermektedir. Tekrardan belirtmek gerekir ki bu anlaşmaların sonunda devlet şu an sahip olmadığımız tank üretim tesisine sahip olacak. Asya milletleri ile yaptığımız işbirliği bizi daha büyük tecrübelere sürüklemektedir. Bu tecrübeler Türkiye’mizin emperyalizme karşı mücadele pratiğini teorileştirmektedir. 1945’ten bu yana Atlantik sisteme bağlı kalan ve bugün oradan kopmakta olan Türkiye’nin zorlu koşullardan geçmesi, ekonomik zorluklarla mücadele etmesi gerekmektedir. Bu mücadele idealist yaklaşımlarla değil hayatın gerçekleriyle yapılmaktadır. Çünkü emperyalizme karşı mücadele kağıt üzerinde değil hayatın içinde gerçekleşmektedir. Zaman olmayanı oldurma zamanıdır, sermayeyi bulma, fabrikayı kurma zamanıdır.

Ergenekon'dan niye çıktık?

Veryansın ekibinin dilinden Ergenekon Kumpası düşmüyor. Aynı zamanda orduyu yıpratıcı söylemlerden de geri durmuyor. Ordunun Katar’a peşkeş çekildiği iddia ediliyor. Veryansın’a soruyoruz: Ergenekon’dan niye çıktık?

Ergenekon sürecini iyi hatırlayalım, ordumuz zindanlara atılmış, ABD, FETÖ aracılığıyla Türkiye’yi yönetiyor. PKK ve cümle Amerikancı gövde gösterisi yapıyordu. TSK’nın kurmayları zindanlardaydı dolayısıyla ordumuz savaşamıyordu. Peki Ergenekon’dan niye çıktık? PKK’nın kökünü kazımak, FETÖ’yü zindanlara atmak, emperyalizme karşı mücadele etmek, Türkiye’yi böldürmemek için... Şimdi ordumuz PKK’ya karşı savaşıyor, FETÖ zindanlara atılıyor, Doğu Akdeniz’de emperyalist kuvvetlerle burun buruna geldik, donanmamız tarih yazıyor. Sayın Ahmet Yavuz’a soruyoruz Ergenekon’dan niye çıktık? Ali Mahir Başarır ordumuza satılmış desin diye mi?

Ergenekon’un hesabı bugün Doğu Akdeniz’de emperyalizme karşı verilen mücadelede, teröre karşı verilen mücadelede, FETÖ’nün zindanlara atılmasıyla görülüyor. Ergenekon’un hesabını sormak isteyenler varsa o hesap soruluyor. Diyeceğimiz o ki hesapları karıştırmayın, Amerika’nın hesabına ortak olmayın, savaşan ordumuz ile hesaplaşmaya kalkmayın. Biden tayfasının kuyruğuna takılırsanız Ergenekon’dan da çıkamazsınız, FETÖ sizi yine esir alır.

Kaynakça

  • Bülent Rauf Altunay, ‘Tank-Palet Fabrikas’ında Gerçekler, Aydınlık Gazetesi, 7 Aralık 2020 Pazartesi
  • Teoman Alili, Avrasya’nın Paletleri, Aydınlık Gazetesi, 4 Aralık 2020 Cumartesi
  • https://aydinlik.com.tr/hulusi-akar-dan-tank-palet-aciklamasi-katar-ordusu-yok-sermayesi-var-225589
  • https://tgb.gen.tr/serbest-kursu/katar-turkiye-icin-tehdit-mi-30646
  • https://www.aydinlik.com.tr/haber/turk-savunma-sanayii-ile-ilgili-carpici-aciklama-dunyanin-ilk-3-4-ulkesi-icindeyiz-222725

 

İshak Aykaç
Eskişehir İl Başkanı

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler