Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu’ndan NATO’ya Karşı Kararlı Tavır

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Türkiye'nin deniz güvenliği ve hakimiyetine ilişkin açıklamalar yaptı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu’ndan NATO’ya Karşı Kararlı Tavır

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Türkiye'nin deniz güvenliği ve hakimiyetine ilişkin yaptığı açıklamalarla Türkiye'nin güçlü bir donanmaya sahip olduğunu ve yürütmüş olduğu etkin mücadele sayesine Türkiye'nin Mavi Vatanını korumakta kararlı bir mücadele yürüttüğünü vurguladı.

"Karadenizi Orta Doğu'ya Çevirmesinler"

Karadeniz'de yaşanan ekonomik gelişmelere dikkat çeken Tatlıoğlu, Karadeniz’de 710 milyar metreküp doğalgazın bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin hakların korumak için Karadeniz'de sürekli faaliyet yürüttüğünü ve gemi sayısının arttırıldığını vurguladı. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş başta olmak üzere bölgede yaşanan krizlere vurgu yaparak ABD ve NATO'nun faaliyetlerine dikkat çekerek, "Bildiğiniz gibi NATO, Karadeniz'de bazı tedbirler almaya çalışıyor. Ancak Karadeniz'de bu tedbirleri biz kendimiz alacağımızı ifade edip NATO'yu veya Amerika'yı Karadeniz'de istemediğimizi beyan ediyoruz" dedi. 

Ukrayna - Rusya Savaşı'ndan 400'ün üzerinde Karadeniz'e dökülen mayın olduğunu hatırlatan Tatlıoğlu, "Dolayısıyla Karadeniz'de çok ciddi bir mücadele içindeyiz. Karadeniz'de tahıl koridorunu da biz güvenlik altına alıyoruz. Her ne kadar tahıl koridoru 2023'te kapanmış olsa da tekrar açılması için girişimler devam ediyor. Bu tahıl koridorundaki bütün mayınla ilgili tehlikeleri Deniz Kuvvetleri olarak bertaraf ediyoruz. Amacımız şu, Montrö'ye uyulsun. Biz Karadeniz'de bütün güvenliği sağlarız Türkiye olarak. Karadeniz'i bir Orta Doğu'ya çevirmesinler. ABD ve NATO'yu Karadeniz'de istemiyoruz." dedi.

Türkiye için Akdeniz'de savunmanın ön cephesi olan Kıbrıs ve Akdeniz'de yaşanan gelişmelere de değinen Tatlıoğlu; Kıbrıs'ta, Magusa'nın Kuzeydoğu'sunda yeni bir Deniz Üssü'nün inşa edildiğini ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin daimi olarak orada konuşlanacağını dile getirdi. Aynı zamanda Kıbrıs'ta sorunların ancak iki devletle çözülebileceğine değinen Tatlıoğlu, "Cenevre görüşmelerinde iki devletli çözüm dedik ve noktayı koyduk. Kıbrıs'ta beklentimiz iki devletli çözüm." dedi.

Aynı zamanda Türkiye - Yunanistan arasında 8 temel sorunun bulunduğunu ve bu sorunların 7’sinin denizlerle ilgili olduğunu açıklayan Tatlıoğlu, Türkiye'nin sorunların çözümü için çaba harcamasına rağmen Yunanistan'ın gayri askeri statüde bulunan adaları silahlandırarak, egemenliği tartışmalı adaları kendi toprağı gibi göstererek ve Ege'de karasularını 12 mile çıkarma girişimleriyle gerilimi tırmandıran işler yaptığını açıkladı. Tatlıoğlu, "Örneğin Yunanistan batısındaki kara sularını 2020 yılında 12 mile çıkardı. Şu mesajı vermeye çalışıyor; 'Fırsatını bulursam Ege'de de 12 mile çıkaracağım'. Avrupa Birliği'ni arkasına alarak Ege'deki adaları ve kayaları sahiplenmeye çalışıyor. Özetle Yunanistan'ın amacı bölgesel liderlik rolünü ele almak." dedi.

Türk gençliği olarak Türk karasularını korumak için kahramanca mücadele eden donanmamızın her zaman yanındayız. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun vurguladığı gibi Karadeniz'de egemenlik haklarımızı gasp etmek isteyen ve Karadeniz'in güvenliğini tehdit eden ABD ve NATO'yu bölgemizde yeri yoktur. Eli kanlı ABD ve NATO, bulunduğu tüm her yerde kan dökmüş ve Türkiye'yi tehdit etmiştir. Bu tehlikeye karşı Türkiye, NATO'ya karşı kesin ve kararlı bir tavır almalı ve bölgemizden uzaklaştırmalıdır. Bölgemizin güvenliği için bölgedeki ülkelerle işbirliği yapılmalıdır. Türkiye, Mavi Vatan’da kendi haklarını savunabilecek güce ve yetkinliğe sahiptir. Mavi Vatanımızı korumak için mücadele eden tüm kahramanlarımıza selam olsun.

Tarih:
Diğer Haberler