Depremlerin ilk gününden beri bölgede çalışma yürüten Türkiye Gençlik Birliği, (TGB), ilk andan itibaren seferberlik ilan ederek İstanbul, Ankara, Muğla, Eskişehir, İzmir, Bursa, Konya gibi illerden yardım tırlarını bölgeye gönderdi. Depremzedelere yardım etmek amacıyla deprem gönüllüğü çağrısı yaparak 2 bin gencin bölgeye ulaşmasını sağladı. TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin de Kahramanmaraş ve Hatay’da çalışmalara katıldı. Çalışmaları dair gözlemlerini paylaşan Çetin, “Bu gönüllü kampanyası Türk gençliğinin sarsılmaz karakterini bir kez daha gösterdi. Gönüllü çağrımızın ilk gününden beri Türkiye'nin bütün bölgelerinden, şehirlerinden öğrenci arkadaşlarımız bize ulaştı, gönüllü oldu” dedi.
EVLERİMİZDE OTURAMAZDIK
TGB Genel Başkanı Çetin şunları söyledi: “Gençlik; böyle bir felaket karşısında kolları ilk sıvayan ve devletin liderliğinde milletin seferberliğine ateş olacak güç olduğunu gösterdi. Bu dönem yurtlarımız depremzede vatandaşlarımızın kullanımında. İhtiyacı karşılayacak en hızlı ve etkili yöntem buydu. Bizler de bu süre zarfında evlerimizde oturmayacağız, deprem bölgesinde olacağız, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için devletimizin kurumları bize nerede görev verirse orada olacağız.”
‘DEVLET DEĞİL SİZİN SİSTEMİNİZ ENKAZ ALTINDA’
Kayahan Çetin sosyal medyada yürütülen “devlet yok” propagandasına da deprem alanından cevap verdi:
“İlk günden beri iki tavır var: Birisi, enkazın altından insanımızı kurtarmak ve Türkiye'nin yaralarını sarmak için çırpınanlar bir de yaşadığımız büyük yıkımın koşulları daha da ağırlaşsın diye devlet yıkıcılığı yapanlar. Biz bu enkazın altından ya güçlü bir devletle kalkarız, Atatürk'ün devletçi-halkçı düzenini ayağa kaldırarak yaralarımızı sararız diyeceğiz ya da devlet enkazın altında kaldı, vatandaşının üstüne yıkıldı propagandasıyla devlet ve milletin birliğini hançerleyeceğiz. Devlet enkazın altında kaldı diyenlere şunu söylüyoruz: Devlet değil sizin sisteminiz enkazın altında. Devleti küçülten, piyasadan ve ekonomiden el ayak çektiren, özel çıkarı esas alan sistem rantı getirdi, rüşveti merkeze koydu, planı yok etti. Planlı, devletçi ve halkçı yeni bir düzenden ve bu sistemle hesaplaşmaktan başka seçeneğimiz yoktur. Olay basit bir hükümet-muhalefet restleşmesinden çok ötedir.”
‘TGB TÜM GÖREVLERE HAZIR’
TGB gönüllüleri bölgedeki her işte en önde sorumluluk alıyor. Bölgedeki yetkililer ise “TGB burayı çözer” diyerek diğer işlere yöneldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla eş güdüm halinde çalışmalara katılan TGB’liler, yardım depolarında her işin altına giriyor. Hatay’ın Antakya ilçesindeki Mobilyacılar sitesindeki çalışmalarda yer alan TGB gönüllüleri, burada vatandaşların ihtiyaçları için gece gündüz demeden çaba gösteriyor.
Hatay’daki Kızılay Afet Yardım Merkezi'nden çalışmalar hakkında bilgi veren TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin, TGB’nin 3 ayrı noktada Kızılay, AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla birlikte eş güdüm halinde çalışma yürüttüklerini belirtti. Afetin ardından bölgede devlet düşmanlığı yapan çevrelerin sahada olmadığını, hiçbir çalışmada yer almadığını ifade eden Çetin, TGB’lilerin devlet kurumlarınca verilen tüm görevlere hazır olduğunu vurguladı.
Gençler bölgedeki yardım malzemelerini vatandaşlara ulaştırmanın yanı sıra afetzedelerle de yakından ilgileniyorlar. Özellikle çocuklarla ve gençlerle vakit geçiren TGB’liler birlikte oyun oynayarak, film izleyerek afetzedelerin yanında duruyorlar. Aynı zamanda bölgede yaşayan yaklaşık 4 milyon öğrenci bulunuyor. TGB’li gençler, görev aldıkları çadır kentlerdeki liseli öğrencilerine ders de anlatıyorlar.
HER İŞTE TGB VAR
Marmara Üniversitesi öğrencisi Nisanur Pehlivan deprem bölgesinde çok sıcak karşılandıklarını ve insanların hayatına dokunan işlere imza atmanın etkileyici olduğunu söyledi. Pehlivan: “Burada yardım kolisi paketleme ve çadır kent sosyal market çalışmalarında bulundum. Biz gönüllüler olarak elimizden geleni yapmaya ve yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Bu kötü günlerimiz inşallah arkada kalacak biz gönüllülerin ve görevli olan arkadaşlarımızın çalışmalarıyla halkımızın ümidiyle bu felaketi ne kadar zor şartlar olsa da birlik ve beraberlikle atlatacağız” dedi.
‘BİRLİKTE AŞACAĞIZ’
Bölgedeki çalışmalara Eskişehir’den katılan Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ceylan Deveci içinde bulundukları çalışmaları şu sözlerle anlattı:
“Hatay Antakya’da bir çadır kentte görev aldım. Herkes çok sıcak kanlı. Depremi yaşamış olan ve yaşanabilecek depremin korkusunu taşıyan bir sürü can var burada. Buna rağmen bizden gülüşlerini eksik etmeyen çocuklar ve samimiyetini eksik etmeyen onlarca insanla yaşadık bu çadır kentte. Burada yaşadığım en etkileyici olay depremde ailesini toprağa vermesine rağmen yüzünden gülümsemesini eksik etmeyen arkadaşımızın ‘ben de sizin gibi gönüllü olmak istiyorum’ demesiydi. Buradan sesleniyorum: Gönüllü olun arkadaşlar. Gelecek en ufak yardıma dahi ihtiyaç duyan insanlarımız var. Unutmayın biz birbirimize kenetlenirsek hiçbir güç bizi ayıramaz. Her şeyi beraber aşacağız.”
‘GENÇLİĞİN DİNAMİZMİ YARALARIMIZI SARMAK İÇİN İHTİYAÇ’
Depremin ilk günlerinden beri bölgede bulunan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Gülsüm Sude Akça, “Burada 11 gündür yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını her gün tespit edip onları paketliyor ve çadırlarımıza dağıtıma çıkıyoruz” dedi.
Sude Akça, çadır kentte yaşananları şöyle anlattı: “Yapılan çocuk çadırında gönüllülerimizle bolca vakit geçiriyor, oyunlar oynuyoruz. Beraber vakit geçirip en az onlar kadar eğleniyoruz. Yaklaşık 900 kişilik bir çadır kentte çalışma yapıyoruz. Vatandaşımız gençliği gördükçe umut doluyor. Karamsar bir hava kesinlikle yok. Birbirimize kenetlenmiş bir biçimde hayata devam ediyoruz. Ülkemizin yaşadığı bu zor günlerde Türk gençliğinin kendisini göstermesi, sahaya çıkması için en uygun zaman olduğunu düşünüyorum. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın yalnız olmadığını, Türk gençliğinin milletiyle birlikte elini taşın altına koyduğunu ve bu bilinçte olduğunu görüyoruz. Elimizden gelen her şeyi milletimizle kenetlenerek yapıyoruz. Gençliğin dinamizmi yaraları sarmak için büyük bir ihtiyaç.”
‘HERKES BU KENETLENMEYİ GÖRMELİ’
Yusuf Buğra Karakuş Afşin’deki çalışmalara Ankara’da katılmış. Karakuş, çalışmalar için seferberliğe dikkat çekti. Bölgede ihtiyaç sürüyor ve yardımlar ulaşmaya devam ediyor. Bu yüzden TGB Deprem Gönüllüsü Yusuf Buğra Karakuş, gençleri de kendisi gibi deprem gönüllüsü olmaya davet etti:
“Kahramanmaraş Afşin'de Fen lisesine kurulan ana depolardan birindeyiz. Burada bölgedeki çadır kentlere gidecek malzemeleri koliliyor, tasnif ediyor ve çıkışıyla ilgileniyoruz. Gönüllü arkadaşların yardım etme hevesi, çabaları ve gayretleriyle çalışmalar hızlı ve düzenli bir şekilde aksamadan ilerliyor.
Burada insanlar kenetlenmiş durumda. Bölge halkı bize çok içten davranıyor, bütün imkanlarıyla bize yardım etmeye çalışıyorlar.
Yaşanan depremler hepimizin elini taşın altına koymasıyla atlatacağımız felaketler. Türk gençliği olarak bizler bu sorumluluğu aldığımız için buralara gelip çalışmalara omuz veriyoruz. Benim gençliğe çağrım internette yayılan kara propagandalara alet olmaması, gönüllü çalışmalarına katılıp kendi gözleriyle devlet-millet kenetlenmesini görmelidir.”
ÇADIR KENTTE SİNEMA
Bölgeye ulaşan gençler çadır kentlerde minik depremzedeler ile ilgilenmeye başladı. Çadır kentlerde çocuklarla birlikte çizgi film izleme etkinliği düzenleyen Türkiye Gençlik Birliği, minik yüzlerde ufak da olsa bir gülümseme oluşturdu. Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkanı Kayahan Çetin sosyal medyadan bu anları ''Afşin'de kardeşlerimizle patlamış mısır ve çizgi film zamanı :) Başta hangi çizgi film olacağında tartışmalar yaşansa da Buz Devri'nde uzlaşıldı.. Minik kalplerin sıcaklığı en soğuk havayı ısıtır.'' cümleleri ile paylaştı.
Çadır kentlere kütüphane TLB’den
Bölgede depremden zarar gören vatandaşların ihtiyaçları Türk milletinin seferberliği ile gideriliyor. Bunun yanında büyük felaketin yaşandığı 11 ilde yaklaşık 4 milyon öğrenci depremden etkilendi. Türkiye Liseliler Birliği, (TLB) bu gençler için kütüphane kurma hazırlığında.
Afşin’de bulunan Gençlik Merkezinde bir kütüphane kurulması için çalışmalara başlayan liseli gençler, özellikle bu yıl üniversite sınavına girecek öğrenciler için sınava hazırlık kitapları, kırtasiye malzemeleri topluyor. Türkiye Liseliler Birliği Başkanı Ali Onur Eryiğit, yürüttükleri kampanyayı şöyle anlattı:
“Ülkece seferber olduğumuz bu afette tüm milletimiz kenetlendi ve çok büyük dayanışma örnekleri sergilendi. Bu çalışmalar hızlanarak devam ederken TLB aslında çok yakıcı olan ama o hengamede akıllara gelmeyen bir ihtiyacı hatırlatarak büyük bir kampanyaya girişti: Kitap kampanyası. Depremden etkilenen 4 milyon öğrenci arkadaşımız var ve onların en temel hakkı olan eğitim hakkı deprem felaketinden ötürü zorunlu olarak ertelendi. Bu sırada hem arkadaşlarımızın eğitime ulaşması hem de depremin etkilerini üzerlerinden atıp normale dönmeleri için bir kitap kampanyası başlatmak şart oldu. Başlattığımız kampanyanın ilk aşamasında bir internet formu oluşturduk, gelen kitap taleplerini ve gönderilmek istenen kitapları bu form aracılığı ile düzenledik. Ancak kampanyamızın esas olarak okullarımızdan, sınıflarımızdan mahalledeki komşu ve arkadaşlarımızdan büyüyecek. Örneğin Alanya’ya Ümit Sercan Anadolu Lisesi’nin Kitap Kulübünü harekete geçirerek tüm liseli arkadaşlarımızın seferber olmasını sağladık. Bu kampanya biz gençler arasındaki dayanışmayı da arşa çıkarmış oldu.”
KAMPANYAMIZA DESTEK OLUN
TLB Başkanı Ali Onur Eryiğit hızla Afşin’de kütüphane oluşturmaya başlayacaklarını söyledi ve şu çağrıda bulundu:
“Elimize ulaşan ilk kitaplarımızla hızla Afşin’de bir kütüphane kurmaya başlıyoruz. Afşin çadır kentine kuracağımız bu alan ile hem depremzede arkadaşlarımız sosyalleşmiş olacak hem de eğitimden geri kalmamış olacaklar. Türkiye Liseliler Birliği olarak tüm Aydınlık okurlarına çağrımızdır: Depremden etkilenen arkadaşlarımızın yaralarını birlikte saralım. Arkadaşlarımızın bu felaket karşısında eğitimlerinden geri kalmaması, imkanlarının artması için kampanyamıza destek olun, yaralarımızı hep birlikte saralım yarınlara umutlara koşalım!”