
Öncelikle 'katlamalı harç' ya da 'katlamalı ders ücreti' olarak tanımlanan, yüz binlerce öğrenciden alınacak olan yüksek ödentilerin ne olduğunu tanımlayarak başlayalım. Uygulama en basit tanımı ile Yükseköğretim Kurumu'nda öğretim gören, öğrenim süresince mezun olamayan öğrencilerden, öğreniminin uzadığı yıla göre katlamalı olarak birinci öğretimler için 'katkı payı', ikinci öğretimler ve uzaktan eğitimler için öğrencilerden, 'öğretim ücreti' olarak devlet tarafından karşılanan ücrete ek olarak alınan ücret diyebiliriz.
Yerleşkelerdeki kafa karışıklığı
Uygulama açıklandığı günden bugüne konu hakkındaki bilgilerde yurt genelinde bir bulanıklık söz konusu durumdadır.
YÖK'ün kararının iki ayağı bulunuyor. Birinci ayağını öğrenim süresini zamanında tamamlamayan öğrenciler oluşturuyor. 2547 sayılı kanunun 44’üncü maddesinin (c) fıkrasına göre ön lisans programlarını azami dört yıl, lisans programlarını azami yedi yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami dokuz yıl, yüksek lisans programını azami üç yıl, doktora programını ise azami altı yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, yukarıdaki maddelere göre öğrenim ücreti ve katkı payı ödeyecektir. Uygulamanın bir diğer ayağını ise dersler oluşturuyor. Buna göre de öğrenimi sırasında bir derse üç veya daha fazla yıl kayıt yaptıran öğrencilerden de katlamalı şekilde harç alınacaktır.
Uygulama ile ilgili kafa karışıklığına sebep olan kısım ise Bakanlar Kurulu'nca alınan kararlar doğrultusunda, 2 ay ara ile Resmi Gazete'den yayımlanan iki farklı karardır.
27.09.2014 tarihli yayımlanan Resmi Gazete, "Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine öğrenci katkısı olarak alınacak katkı payları ve öğrenim ücretlerinin tespitine dair karar" üzerine yürürlüğe konulan 2547 sayılı kanunun 46. maddesi (c) fıkrasının uygulanması kararıdır. Fakat bu kararın iki ay sonrasında yani 24.11.2014 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'deki 6569 sayılı kanunun 29. maddesince, 2547 sayılı kanunun 46’ncı maddesinin (c) fıkrasında yer alan "(ç), (d) ve (e) fıkralarında" ibaresi "(ç) fıkrasında" şeklinde değiştirilmiştir. (ç) fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin (d), (e) ve (f) fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
Buna göre kanunun son haliyle katlamalı ders ücreti olarak öğrencilerden, üç ve daha fazla sefer aldığı dersler için alınması planlanan katlamalı ders ücretleri yürürlükten kaldırılmıştır. Fakat hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, iki yıllık ön lisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin alınması kararlaştırılmıştır.
Değişiklikten Rektörlerin haberi yok!
Yükseköğretim Kanunu’nda bu değişikliklerin yapılmasına rağmen üniversite yönetimleri tarafından uygulamanın birçok ilde farklı uygulanmasından dolayı, rektörlerin ve üniversitelerin değişiklikten haberi olmadığı da konuşuluyor.
Uygulama bize ait değil!
Yapılan açıklamalara baktığımızda YÖK de Bakanlar Kurulu da üniversite üst yönetimleri de konunun ilgili makamının kendisi olmadığını söylüyor. Bahar dönemi kayıt yenileme günlerinin başlayacağı bugünlerde binlerce öğrencinin mağdur olmaması için bu uygulama derhal kaldırılmalıdır.
Üniversiteler bilimin, aydınlanmanın ocaklarıdır. Öğrencinin üniversite yaşantısı boyunca, kişinin yalnızca üretime odaklanması gerektiği dönemde, öğrenciyi maddi sorunlarla boğuşur hale getirecek bu uygulama, üniversiteleri ancak sermaye merkezleri gibi gören akıllarca uygulanabilir. Üretmek, aydınlanmak ve aydınlatmaktır. Onun içindir ki bu uygulama derhal geri çekilmelidir.
Saygılarımla...
Ege Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı
Burak KURT