Üniversite öğrencileri çevrim içi sınav istiyor

Kahramanmaraş depremlerinin ardından çevrim içi eğitim sitemine geçildi ancak bazı üniversiteler final sınavlarını yüz yüze yapacağını açıkladı.

Üniversite öğrencileri çevrim içi sınav istiyor
TGB
TGB
YAZAR

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremlerden sonra çevrimiçi eğitime geçen 207 üniversiteden 19’u final sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı. Öğrenciler yüz yüze sınav kararına tepki gösterdi. Uzaktan eğitim nedeniyle yurt ve evlerini bırakıp yaşadıkları şehirlere dönen öğrenciler, üniversitelerin rektörlüklerine seslenerek, “Nerede kalacağız, nerede çalışacağız, yol parasını nereden bulacağız?” diye sordular ve kararın geri alınarak çevrim içi sınav yapılmasını istediler. Mağdur öğrenciler sorunlarını Aydınlık’a anlattı.

‘SINAVA ÇALIŞACAK ORTAM YOK’

Atılım Üniversitesi öğrencisi Emre Yaşamış, kendisinin ve arkadaşlarının yüz yüze sınav nedeniyle yaşayacağı sorunu şu ifadelerle özetledi: “Öğrenciler yurt ve ev sözleşmelerini uzaktan eğitim sebebiyle yapmadıkları için mecburen otellerden oda tutmak veya özel yurtlarda geçici konaklama ayarlamak zorunda kalıyorlar. Bu durum da öğrenciler için oldukça büyük bir maddi gider oluşturmakta. 20 gün içerisinde 35 sınava girmesi gereken öğrenciler var. Bu öğrenci sınavına mı çalışsın yoksa barınma masraflarını karşılamak için işe mi girsin? Öğrencinin finallerine çalışabilmesi için uygun bir alan bulması da zor oluyor. Özellikle barınma masraflarını karşılayamayan ve başkalarına misafir olmak durumunda kalan öğrencilerin finallere çalışacak alan oluşturma imkânı bulunmuyor. Tüm bu olumsuzluklar nedeniyle yüz yüze sınav kararının geri çekilmesini istiyoruz.”

 

‘ÖĞRENCİLER EŞİT HAKLARA TABİ TUTULMAK İSTİYOR

Ankara Medipol Üniversitesi öğrencisi Dilara Kapıcıoğlu da sorunlarını anlatarak öğrencilerin taleplerini dile getirdi: “Bizler online sınav kararı alan çoğu okul ile eşit tutulmak istiyoruz. Üniversiteye farklı şehir ve hatta farklı ülkelerden gelen öğrenci sayısı çok fazla. Öğrenciler eğitimin uzaktan yapılma kararı alınmasıyla birlikte üniversitesinin bulunduğu şehirde kurduğu yaşantıyı terk ederek ailelerinin yanına döndüler. Sadece sınav haftası için bu ekonomik koşullarda binlerce TL harcama yapmak zorunda kalacaklar. Barınma, yiyecek, ulaşım gibi birçok ihtiyaçlarının karşılanması onları zor duruma sokacaktır. Biz diğer okulların aldığı online kararının kendi okullarında da alınmasıyla birlikte eşit haklara tabi tutulmak istiyoruz. Günümüz ekonomik şartlarında barınma, beslenme, ulaşım gibi konularda zorlanmamayı istiyoruz.”

‘YÖK VE OKULUMUZDAN
EŞİTLİK İSTİYORUZ’

Başkent Üniversitesi öğrencisi Emin Bayramoğlu da yaşadıkları mağduriyeti şu ifadelerle aktardı: “Yüz yüze eğitimle birlikte şehir dışından hatta ülke dışından gelecek arkadaşlarımız için yol masrafı , konaklama gibi birçok problem ortaya çıkıyor. Kira sözleşmeleri biten veya yurtta kalma süreleri dolan arkadaşlarımız var. Okulumuz hibrit sistemde iken seçim için tekrar memleketlerine gidip sınavlar için tekrar gelecek olan arkadaşlarımız oldu, bilet fiyatları, barınma fiyatlarının yüksek olması sebebiyle mağduriyet yaşıyoruz. Biz yüz yüze sınava itiraz ediyor olarak görünmek istemiyoruz. Bunun olmaması adına başlıca sebeplerimizi dile getiriyoruz. 19 üniversitenin yüz yüze kararında diretmesine itiraz ediyoruz. Biz bu durumda eşitlik istiyoruz.
Üniversitelerin yüz yüze yapma kararını bizi öğrenci olarak değil müşteri olarak görmelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Deprem zamanında dahi yüz yüze eğitim için YÖK kararına dahi direten bir üniversitenin öğrencisiyim. Psikolojik ve maddi zorluklarımızı göz önünde bulundurmadan bize dayatılan şeyi YÖK’ün sert kararı ile iptal etmişlerdi. Biz bu sefer YÖK ve okulumuzdan eşitlik istiyoruz.”

Konuyu Türkiye’nin en büyük gençlik örgütlerinden olan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) de gündemine aldı. Sorunun yaşandığı üniversitelerin öğrencileriyle bir araya gelen TGB yöneticileri, öğrencilerin taleplerini yazılı olarak üniversite yönetimlerine iletti. Aydınlık’a açıklamalarda bulunan TGB Ankara İl Başkanı Can Aybars Bilgicier, sınavların yüz yüze yapılmasının ciddi bir eşitsizlik yarattığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Ankara’nın birçok vakıf üniversitesi, final sınavlarının yüz yüze yapılması kararıyla öğrencilerini mağdur ediyor. Uzaktan eğitim süreci devam ederken, sınavların yüz yüze yapılması kabul edilemez. Arkadaşlarımız uzaktan eğitim sürecinin başlamasıyla birlikte memleketlerine döndü. Yüksek kira ve yurt ücretlerinden dolayı Ankara’daki barınma olanaklarını bırakmak durumunda kalan birçok öğrenci var. Üniversiteler, kalacak yeri olmayan binlerce öğrencinin nerede konaklayacağını düşünmüyor.
Sınavların yüz yüze yapılması ciddi bir eşitsizlik yaratıyor. Bu kararı alan üniversitelerin çoğu vakıf üniversiteleri. Yarı burslu, tam burslu öğrencileri bulunuyor. Halihazırda öğrenciler arasında İmkân farkları bulunurken; barınma, yol masrafı gibi zorlayıcı etmenler ortaya çıkıyor. Eşitsizliğe ve mağduriyete yol açmamanın tek yolu, yüz yüze sınav kararından dönmektir. Final sınavları yüz yüze değil çevrimiçi yapılmalıdır.
Türkiye Gençlik Birliği olarak, bu sorun ortaya çıktığı andan itibaren çözümün merkezinde yer alıyoruz. Birçok üniversiteden arkadaşlarımızla bir araya geldik, birlikte kafa yorduk ve üniversite yönetimlerine talebimizi ulaştırdık. Mücadelemiz sonuç vermeye başladı; Atılım Üniversitesi ve OSTİM Teknik Üniversitesi sınavların çevrim içi yöntemle yapılmasına karar verdi. Aynı kararı diğer üniversitelerden de bekliyoruz.”

TGB’NİN ÇAĞRISI SONUÇ VERDİ

TGB’nin öğrencilerin taleplerini üniversite yönetimlerine iletmesinin ardından ilk sonuç alındı. Atılım Üniversitesi ve OSTİM Teknik Üniversitesi geri adım atarak sınavların yeniden çevrimiçi yapılacağını duyurdu. TGB sosyal medya üzerinden kararı duyurarak, diğer üniversitelerin de öğrencilerin talebine kulak vermeye çağırdı.

Tarih:
Diğer Haberler