VARLIĞINI TÜRK VARLIĞINA ADAYAN LİDER: REŞİT GALİP

VARLIĞINI TÜRK VARLIĞINA ADAYAN LİDER: REŞİT GALİP

ÇEDES Projesi kapsamında, değerler eğitimi adı altında Türkiye'nin milli ve devrimci yönünün gizlenmeye çalışıldığı bu süreçte Andımız'ın yazarı, Atatürk'ün Fikir Fedaisi Reşit Galip'i yeniden hatırlayalım⤵️

🔸Cumhuriyetin ilk yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı ve Milletvekilliği yapmış, ömrünü Türk Devrimi'ne adamış bir lider.

🔹1912 yılında arkadaşlarıyla birlikte Tıbbiye’de Türk Ocakları'nı kurmaya karar vermiş, 1917’de gönüllü gittiği son cepheden İstanbul’a dönerek yüreğinde Kafkas Cephesi’nde yitirdiği arkadaşlarının acısıyla öğrenimini tamamlamıştır.

Dr. Reşit Galip, Türk Ocağı’nda yapılan bir müsamerede arkadaşlarının acısına bir ağıt yazmıştı:

“Hürmet Kafkas şehitleri sizlere
Yol gösterin rehber olun bizlere
Söyleyiniz hep gidenler nerededir
Gelmeyenler hangi kara yerdedir?”

🔸Bakanlığı döneminde eğitim ve kültür anlamında birçok atılım yapmış; bilimin fedaisi olmuş, "Köy Yollarını Arşınlayan İttihatçı" lakabını almıştır.

🔹Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Milli Kütüphane ile İlimler ve Sanatlar Akademisi’nin kurulması kararı alındı.

🔸1933 Üniversite Reformu ile İstanbul Darülfünun’un çağdaş bir üniversiteye dönüştürülmesi kararı alınmıştır. Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi kurulmuştur.

1 Ağustos 1933 günü İstanbul Üniversitesi’nin açılışında, "Türk’ün öz malı bir bilim yaratmalıyız, bunu yaratmaz isek başka ilmi terakkilerin (ilerlemelerin) haraçgüzarı (borçlusu) oluruz" demişti.

1. Dünya Savaşı yıllarında bu sözü kendisi hayata geçirmişti. Gaz yağı lambasının ışığında askerlere bakteri, aşı, serum üreterek üzerinde denemişti. Varlığını Türk varlığına armağan etmekten çekinmeyen bir kişilikti.

🔹23 Nisan 1933 sabahı, Vatansever Cumhuriyet Yurttaşları yetiştirmek amacıyla Andımızı yazarak Türk milletine kazandırmıştır.

🔸Liselerde okutulacak tarih kitaplarının ve “Türk Tarihinin Ana Hatları” isimli önemli kitabın yazarları arasında yer almış, ölüm döşeğinde dahi Hititçe öğrenmeye çalışmıştır.

🔹Türk Dil Kurumu’nun başkanlığını yaptı.

🔸Öldüğünde cebinde 5 lirası, yatak odasında binlerce kitabı dışında bir şeyi yoktur. Varlığını gerçekten Türk varlığına armağan etmiştir.

Dr. Reşit Galip'in ölüm yıl dönümünde, bizlere bıraktığı milli ve devrimci mirasa sahip çıkacağımıza, Cumhuriyet Devrimlerimizin kazanımlarını sürdüreceğimize, okullarımızda gericiliğe ve bölücülüğe geçit vermeyeceğimize söz veriyoruz!

Tarih:
Diğer Haberler