Akdeniz Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu, Kubilay Haftası kapsamında "Cumhuriyet Devrimi ve Milli Eğitim" konulu konferans düzenledi.
Teori Dergisi Yazı İşleri Müdürü Cemil Gözel ve Bilim ve Ütopya Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo'nun katılımıyla düzenlenen konferansa, öğrencilerin ilgisi büyüktü.
"Eğitim Sisteminde Laiklik ve Halkçılık Olmazsa Olmazımızdır."
Konferans İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Emrah Maraşo'nun sunumuyla başladı. Maraşo "Laiklik sınıf mücadelesiyle ortaya çıkmıştır.Laikliğin çıkışında halk ayağa kalkmış durumdadır. Emekçiler ve köylüler kendi haklarını özgürlüklerini elde etmek için, aydınlanmak için, insan gibi yaşamak için mücadele vermiş ve laiklik bu eksende ortaya çıkmıştır. Yoksa laiklik, birkaç elitin kafan uydurduğu bir şey değildir, tarihsel bir anlamı vardır. Bir kültürü var, bir halkçılık var temelinde. Emekçi isyanı ve köylü isyanı var. Bunu görmek gerekiyor, bu isyanlar zaten milli dediğimiz, ulusal dediğimiz isyanları ortaya çıkarıyor. Bunun sonucunda millet ortaya çıkıyor. Bu yüzden millilik ve laiklik kopmaz bağlarla birbirine bağlıdır." dedi.
Türkiye'deki Milli Eğitim sisteminin 1950'li yıllardan itibaren bozulmaya başladığını vurgulayan Maraşo, "Ülkemizde eğitim politikaları, 1950 sonrasında Amerikan merkezli hâle getirildi. Ders materyallerinden müfredata kadar ABD'li uzmanlar bir çok şeyi belirledi. Bu durum 1980'den sonra bir kopuşa doğru gitti ve inançların merkeze alındığı, evrim kuramı üzerinden bilim düşmanlığı yapıldığı bir ortam doğdu. Bugün Türkiye'nin birliğinin sağlanmasında milli ve bilimsel bir eğitim belirleyici noktalardan biridir. Laiklik de bu kapsamdadır ve halkçılık vardır kökeninde. Bunları esas alan bir mücadele olmazsa olmazımızdır." ifadelerini kullandı.
Savaş Koşullarında Dahi Milli Eğitim
Konferansta ikinci sunumu Cemil Gözel yaptı. Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş yıllarında dahi eğitime ne kadar önem verdiğini vurgulayan Gözel "Emperyalizm ile göğüs göğüse savaşıyoruz, silahlı bir mücadele veriyoruz üstelik onca yokluk ve açlık içinde ancak o yıllarda dahi eğitim alanında Mustafa Kemal'in bir çok beyanatı vardır. Kurtuluş Savaşı bittikten sonra Mustafa Kemal Paşa eğitime verdiği önemi "Esas savaş bundan sonra başlıyor." diyerek de ifade ediyor. Çünkü Mustafa Kemal Paşa, emparalizme karşı verdiğimiz silahlı mücadelenin hemen sonrasında bir toplum tasarlamak ve yetiştirmek zorunluluğu olduğunu görüyordu." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin şu an da emperyalizmle mücadele ettiğini söyleyen Gözel, "Bizim eğitim anlayışımızı başka ülkelerle karıştırmamak lazım çünkü Türkiye iki üç senedir emparalizmle mücadele eden bir ülke konumunda. Dolayısıyla emperyalizmin Türkiye'deki iktidarlar yaratma, oluşturma ve iktidarları belirleme programıyla da mücadele etmek söz konusudur. İktidarı belirleme programı demek aynı zamanda eğitim sistemini belirleme programı demektir." dedi.
Konferans soru cevap kısmının ardından sona erdi.
tgb.gen.tr