Eskişehir BirArtıBir dergisi, bağımsızlık mücadelesinin en önemli zaferlerinden olan Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarının planlandığı karargahın, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldüğü “Kurtuluş Müzesi”ni ziyaret etti.
“Burası Karatepe, Yıldıztepe, Türbetepe, Gazitepe, Mangaldağı, Duatepe ve Sakarya Ovası... Burası Mehmet çavuşun, Onbaşı Ali’nin, Teğmen Abdullah’ın, Binbaşı Nazım’ın ve onbinlerce kahramanın canını vatan uğruna verdiği yer... Küllerinden yeniden doğan bir ulusun kanla imzasını attığı, bir ulusun tam bağımsızlık bedelini kanla ödediği, İngiliz emperyalizmi ve Yunan zulmüne tek vücut olup direndiği büyük bir savaşın ve direnişin verildiği yerdir. Burası vatan uğruna, istiklal uğruna, analarımızın kağnı arabalarıyla cephane taşıdığı yerdir. Burası bir halkın ulus olma uyanışının, birleşmesinin, ayağa kalkıp destanlaşmasının yaşandığı topraklardır. Burası tarihin yeniden yazıldığı,İlkleriyle her zaman kalplerdeki yerini alan şehirdir. Burası bağımsızlık mücadelesine ilk el veren halkın yaşadığı şehir Eskişehir’dir.”
2002 yılında kundaklanan ev, restorasyon çalışmaları sonrasında büyük bir tarihe dönüştü. 2 katlı tarihi evin girişinde çocukların sesli ve görüntülü bir şekilde Kurtuluş mücadelesini öğreneceği bir oda mevcut. Odanın sağ tarafından 2. Kata çıkan merdivenin tavanında Savaş sırasında verdiğimiz şehitlerin künyeleri ve duvar boyunda şehitlerin isimleri yazmakta. Müze, strateji, karikatür, gazete odaları olarak bölümlere ayrılmış 1919-1922 yıllarından gazeteler orijinal metin ve çevirileri ve İsmet İnönü’nün komutanlığında yürütülen savaşın planlama aşaması tasvir edilmiş. Bağımsızlık mücadelesinin Türk Milletinin kararlılığı ve cesareti ile kazanılmasının anlatıldığı belgesel gösterimi için de müze de ayrı bir bölüm bulunmakta.
Gazetelerden Kesitler
Ordumuz, düşmanı şiddetle izlemekte ve durmak istedikçe kafasını ezmektedir; savaş durumu aydınlandı. 29 ve 30 tarihli remi tebliğlere göre bu durumu kısaca şöyle açıklayalım: Sağ yanımız muharebeye devam etmektedir. Merkeze mensup süvarilerimiz Eskişehir bölgesinde düşman kuvvetlerinin bir kısmını yok etmiştir. Sol yanımız Dumlupınar Meydan Muharebesini kazanarak düşmanı yenmiş ve Uşak yönünde sürmeye başlamıştır.
Tevhid-i Efkar (2 Eylül 1922)
Zaferden zafere gidiyoruz, ordumuz şimşek hızıyla yürümekte, düşman üzerine yıldırım gibi düşmektedir. Uşak, Kütahya, Gediz, Eskişehir, Seyitgazi, Çivril ve çevresini kurtardık.
Anadolu’da Yeni Gün (2 Eylül 1922)
Karikatür bölümünde bulunan Güleryüz Figürü, emperyalist devletlerin yenilgisini ve Türk milletinin savaş sonunda zafer sevincini anlatmaktadır.
tgb.gen.tr