Halkçı Hukuk Kulübü'nden İstanbul Barosu'yla Ortak Etkinlik

İstanbul Üniversitesi Halkçı Hukuk Kulübü, İstanbul Barosu’yla “Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnameler” hakkında ortak etkinlik gerçekleştirdi.

Halkçı Hukuk Kulübü'nden İstanbul Barosu'yla Ortak Etkinlik

İstanbul Üniversitesi Halkçı Hukuk Kulübü, İstanbul Barosu’yla “Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnameler” hakkında etkinlik gerçekleştirdi.

18 Ekim'de İstanbul Barosunda gerçekleşen etkinlikte Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu ve Av. Mehmet Cengiz konuşmacı olarak yer aldı.

Konunun iki başlık etrafında incelendiği etkinliğe ilgi öğrenciler tarafından yoğundu.

Etkinliğin ilk oturumunda Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu Olağanüstü Hal ve Sıkıyönetimin ne olduğuna ve bunların kapsamına değinmiştir. Bunun yanı sıra mevcut siyasal iktidarın Ohal’i de fırsat bilerek kafasında olan projelerini uygulamaya geçirmesinin Tükiye açısından sakıncalı ve zararlı olduğunun altı çizilmiştir.
İkinci oturumda Av. Mehmet Cengiz ise Olağanüstü Halin ilan edildiği 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren yaklaşık 45 yasada 150 civarında değişikliğin gerçekleştirildiğinin altını çizmiştir. Ancak bu yapılan değişikliklerin Anayasa’ya aykırı olduğu ve usul esas bakımından yok hükmünde olduğunu belirtmiştir. Bunun yanı sıra meclisin tatilde olduğu olaganüstü koşullarda meclisin yani yasama yetkisinin gaspı söz konusudur. Dolayısıyla bu KHK’lar yok hükmünde sayılabilir. Bunlara ek olarak Anayasa Mahkemesi’nin 1991 yılında verdiği emsal kararlar doğrultusunda da KHK’ların iptalinin söz konusu olduğu ortadadır.
Av. Mehmet Cengiz bunun yanı sıra Türkiye’nin yaşadığı 15 Temmuz Amerikancı FETÖ Darbe girişimi sonrasında yürütülen operasyonlarda çıkacak sorunlara yönelik bilgi havuzu oluşturma, bunun yanı sıra dikkatli ve titiz davranmanın ABD destekli FETÖ’nün “cadı avı, mağdur edebiyatı” söylemlerini boşa çıkartacak adımlar olduğunu belirtti. Bu noktada gerek Kamu Personeli, TSK, Hakim ve Savcı ihraçlarında gerek Cezaevi ve Ceza Soruşturması değişikliklerinde ortaya çıkan sorunlardan bahsetti.

Son olarak etkinlikte bu süreçte hukukçuların ve öğrencilerin daha duyarlı ve ilgili davranmasının önemli gerekli olduğu belirtildi.

İletişim: 0531 798 9256

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler