Bugün Ankara’da perdelerini açacak Gezici Festival, 25. kez modern sinemanın ilham verici örneklerini ve sinema sanatının klâsiklerini beyazperdede izleme fırsatı sunarken, film programını destekleyen etkinliklerle, sohbetlerle, deneyimlere alan açmayı hedefliyor.
Ankara’da, Sinop ve Kastamonu’daki sinemaseverlerle buluşacak festivalin bu yılki programında Dünya Sineması, Kısa İyidir, Çocuk Filmleri, Türkiye Sineması, Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler gibi klâsikleşen bölümlerin yanı sıra 25. yıl için özel olarak programlanan, yeni, tematik film seçkileri de yer alıyor.
ÖDÜLLÜ DÜNYA FİLMLERİNDEN SEÇKİ
25. Gezici Festival’in Dünya Sineması bölümünde her yıl olduğu gibi önemli festivallerde gösterilen, ödüller kazanan ve gündem oluşturan en yeni filmlerden oluşturulan bir seçki seyirciyle buluşacak. Slovak yönetmen Marko Škop’un Slovakya’nın Oscar adayı olan ikinci uzun metrajlı filmi Işık, Daha Fazla Işık (Nech je svetlo), ilk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali’nde en iyi ilk filme verilen Altın Kamera ödülünü kazanan Annelerimiz (Nuestras madre), Karim Aïnouz’un Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış Bölümü Ödülü’nü alan ve önümüzdeki yıl Oscar yarışında Brezilya’yı temsil edecek olan yeni filmi Görünmez Yaşam (A Vida Invisível), Romanyalı sinemacı Anca Damian’ın yılın en dikkat çekici canlandırma filmlerinden biri olan filmi Bir Köpeğin Fantastik Hikâyesi (L’extraordinaire voyage de Marona) sinema severlerle buluşacak. Belgesel sinemacı Eliza Capai’nin bu yıl Berlin Film Festivali’nde Uluslararası Af Örgütü Ödülü’nü kazanan filmi Sıra Sende (Espero tua (re)volta), Josephine Mackerras’ın South By Southwest Film Festivali’nde ödül kazanan ilk uzun metrajlı filmi Alice, TV dizileriyle tanınan ünlü İngiliz oyuncu Billie Piper’ın dünya galasını Venedik Film Festivali’nde yapan ilk yönetmenlik denemesi Ayrık Otları(Rare Beasts), Brezilyalı yönetmen Sandra Kogut’un, ilk gösterimi Toronto Film Festivali’nde yapılan ve geçtiğimiz günlerde Antalya’da başrol oyuncusuyla Altın Portakal kazanan filmi Üç Yaz (Três Verões), Berlin Film Festivali’nin Generation 14+ bölümünde en iyi film seçilen, Güney Koreli sinemacı Bora Kim’in ilk uzun metrajı Sinek Kuşu (Beol-sae) ve Japonya’da kuşağının en iyi oyuncularından sayılan genç yıldız Joe Odegari’nin, geçtiğimiz günlerde Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Portakal kazanan ilk yönetmenlik denemesi Zaman Her Şeyi Siler (Aru Sendo No Hanashi) de bu bölümde gösterilecek.
ÖDÜLLÜ KISALAR
Kısa filme hak ettiği ilgiyi göstermeye önem veren Gezici Festival, bu yıl yine son dönemin en dikkate değer kısa filmlerinden oluşan bir seçki sunuyor. İki bölüm halinde gösterilecek kısa film seçkisinde, Bogdan Muresanu’nun dünyanın en önemli kısa film festivallerinden Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nde büyük ödülü kazanan filmi Noel Hediyesi (Cadoul de Craciun), Bobbie Peers’in Moskova Film Festivalinde ödül kazanan filmi Bayrağı Dikmek (To Plant A Flag), Quentin Baillieux’nun Clermont-Ferrand’ın bu yılki yarışma seçkisinde yer alan canlandırma filmi Le Mans 1955, Yves Piat’nın yine Clermont-Ferrand’da izleyici ödülünü alan filmi Nefta Futbol Kulübü (Nefta Football Club), Burcu Aykar’ın Akbank Kısa Film Festivali ve Antalya Film Festivali’nde En İyi Film seçilen filmi Ablam, Guy Nattiv’in Oscar ödüllü filmi Deri (Skin), Kanadalı canlandırma sanatçısı Valerie Barnhart’ın bu yılın dikkat çeken canlandırma filmleri arasında yer alan filmi Koridordaki Kız (Girl in the Hallway), Konstantinos Antonopoulos’un birçok festivalin seçkisinde yer alan filmi Dünyanın Sonundan Kartpostallar (Postcards from the End of the World), Michael Kranz’ın Kişisel Sınırım (MyBorder’s Joyfence), Raphaële Bezin’in Ortak Alan (L’Espace Commun), Anne Huynh’un Dedem Saklanıyor (My Grandpa is Hiding) ve Ceylan Özgün Özçelik’in, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dair üç filmden oluşan Cadı Üçlemesi’nin ilk ayağı olan kısa filmi 13+ yer alıyor.
ERTUĞRUL'UN KAYIP FİLMİ SESSİZDE
Festivalin Sessiz Film programında bu yıl üç nadir filmin canlı müzik eşliğinde gösterimi yapılacak.
Sinema tarihimizin en önemli isimlerinden Muhsin Ertuğrul’un, Ukrayna Devlet Arşivleri’nde bulunana dek kayıp olduğu düşünülen, 1927’de Sovyetler Birliği’nde çektiği filmi Tamilla, yapımından 92 yıl sonra, Ayşe Tütüncü ve Miray Eslek’in canlı müzik performansı eşliğinde seyirciyle buluşacak. Bu bölümde ayrıca, piyanist Daan van den Hurk’un canlı performansı eşliğinde, Hollanda Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gösterilecek olan Fridrikh Ermler’in son sessiz filmi İmparatorluk Kalıntısı (Oblomok imperii, 1929) ve Donald Sosin’in canlı müzik performansı eşliğinde, ABD Büyükelçiliği katkılarıyla gösterilecek olan Clarence Brown’ın filmi Çatışan Arzular (Smouldering Fires, 1925) izlenebilecek.
İZ BIRAKAN TÜRK FİLMLERİ
25. Gezici Festival’in Türkiye Sineması bölümünde festivallerde öne çıkan, ödül kazanan, tartışılan yeni yerli filmler seyirciyle buluşacak. Yerli sinemadaki son gelişmeleri yakından takip etme olanağı sunan bu bölümdeki filmler, festivale konuk olacak film ekipleriyle yapılacak söyleşiler eşliğinde gösterilecek. Dünya galasını Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve İstanbul Film Festivali’nin belgesel yarışmasında yer alan Şehitler, yönetmen Köken Ergun, görüntü yönetmeni Batu Tezyüksel ve yapımcı Asena Hayal’in katılımıyla, Burak Çevik’in ikinci filmi Aidiyet, yönetmenin katılımıyla, Emin Alper’in dünya galasını Berlin Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yapan, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, Yönetmen, Kadın Oyuncu, Müzik ve FIPRESCI ödüllerini, Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan filmi Kız Kardeşler seyircilerle buluşacak. Dünya galasını yaptığı Tribeca Film Festivali’nde senaryosu ve başrol oyuncularından Ali Atay’ın performansı ile ödüle layık görülen, Adana Film Festivali’nde En iyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini alan, Cenk Ertürk’ün ilk uzun metrajlı filmi Nuh Tepesi, yönetmenin ve yapımcı Alp Ertürk’ün katılımıyla, Kıvanç Sezer’in dünya galasını Karlovy Vary Film Festivali’nde yaptıktan sonra, Adana ve Antalya gibi ulusal festivallerde ödüller ve övgülerle karşılanan ikinci filmi Küçük Şeyler, yönetmenin ve başrol oyuncuları Alican Yücesoy ile Başak Özcan’ın katılımıyla gösterilicek. Antalya Film Festivali’nin tarihinde bir rekora imza atarak En İyi Film dahil 11 ödülün sahibi olan Bozkır, yönetmen Ali Özel ile filmin oyuncuları Mücahit Koçak, Hakan Emre Ünal, Ozan Dağara, Elif Aydın ve filmin müziklerinin bestecisi Hüseyin Özel’in katılımıyla, Antalya’da Aslı İnandık’a En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran Özkan Yılmaz’ın ilk uzun metrajlı sinema filmi Soluk, yönetmenin, yapımcı ve senaryo yazarı Benan Yılmaz’ın ve oyuncuları Uğur Polat ile Emrullah Çakay’ın katılımıyla sinemaseverlere sunulacak.
FESTİVAL MEKANLARI
Festivalin Ankara’daki gösterimleri Büyülü Fener Kızılay ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak. Büyülü Fener Sinemaları’ndaki gösterimler için biletler sinema gişelerinden ve biletinial.com sitesinden satın alınabilir. Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki gösterimler ücretsiz olarak yapılacak. Sinop gösterimleri, Sinop Belediyesi ve Telvin Sanat Akademi katkılarıyla Halk Eğitim Merkezi’nde ücretsiz olarak yapılacak. Kastamonu gösterimleri, Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu katkılarıyla Ahmed Yesevi Konferans Salonu’nda ücretsiz olarak yapılacak.
tgb.gen.tr