Beşiktaş kazılarında iki adet figürin bulundu

Beşiktaş metro kazıları sırasında çok sayıda kurgan tipi mezar bulunurken iki adet de figürin ortaya çıkarıldı.

Beşiktaş kazılarında iki adet figürin bulundu

Beşiktaş Meydanı’nda devam eden metro istasyon kazıları sırasında çok sayıda kurgan tipi mezar bulundu. Mezarlıkta cenin pozisyonunda ölü gömme şeklinin yanı sıra yakılarak kremasyon tipi gömüler de tespit edildi.

İlk başlarda ilk demir çağı MÖ 1200-1100’lü yıllar olduğu sanılan mezarların, daha da eski dönemlere ait olduğu ortaya çıktı.

İlk tunç çağı başlangıcına (MÖ 3500-3000) ait olduğu düşünülen mezarlar, İstanbul tarihi için yepyeni bilgiler sunuyor. Orta Asya step kültürünün Beşiktaş kıyılarına nasıl geldiği, Balkanlar üzerinden mi bu kültürün indiği yoksa Anadolu üstünden mi Balkanlara geçtiği üzerinde de yoğun bir çalışma sürüyor. Karbon-14 analizleri ve mezar iskeletleri üzerindeki DNA testleri bu tezleri daha da güçlü hale getirecek.

İki figürin bulundu

5500 yıl öncesine ait Beşiktaş’taki Tunç çağı mezarlığında yürütülen kazı çalışmalarında, geçtiğimiz günlerde 25 numaralı kurgan mezarın içindeki yanmış kemiklerin arasında iki adet figürin bulundu.

Biri büyük diğeri ise daha küçük boyutlu figürinler, mezarın içine ters şekilde konmuş ve ayakları uç uca gelecek şekilde özenli bir şekilde yerleştirilmişti. Figürinlerin ön yüzü stilize insan formunda olup, baş kısımları oval formlu, üzerinde kazınarak yapılmış iki yana açılan dal ya da yaprak betimlemesi olabilecek semboller bulunuyor.

Anadolu’da ele geçmiş olan diğer antropomorfik figürinler stilize de olsa, göz, ağız gibi bölgeler net olarak görülüyor. Beşiktaş’ta bulunan figürinlerde ise göz, ağız belli değil, ayak kısımları tek parça halinde, uç kısmı kazıma çizgileri ile parmaklar betimlenmiş. (Arkeofili)

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler