Caz ustası Filistinliler için sahne aldı

Ünlü İngiliz caz müzisyeni, yazar ve tanınmış Filistin aktivistlerinden Gilad Atzmon Kadıköy’deki Baba Sahne’de müzikseverlerle buluştu

Caz ustası Filistinliler için sahne aldı

Ünlü İngiliz caz müzisyeni, yazar ve tanınmış Filistin aktivistlerinden Gilad Atzmon Kadıköy’deki Baba Sahne’de müzikseverlerle buluştu. Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Atzmon konser öncesinde Aydınlık Gazetesi muhabiri Ersoy İrşi'nin sorularını yanıtladı. 

Filistin asıllı İngiliz sanatçı önceki akşam Baba Sahne’de cazseverlerle buluştu. Türkiye’de bulunmaktan memnun olduğunu belirten Gilad Atzmon, “Gaza Mon Amour” (Aşkım Gazze) adlı şarkısıyla başladığı konserde, “Bu şarkı açıkçası benim için çok önemli. Yeryüzünün en cesur halkı için söyleyeceğiz. Filistin halkından bahsediyorum” diye konuştu. “In a Sentimental Mood” ile “The Romantic Church” adlı şarkılarının da aralarında bulunduğu bir repertuvarı yorumlayan sanatçıya, davulda Volkan Öktem, piyanoda Serkan Özyılmaz, bas gitarda Alp Ersönmez, gitarda Sarp Maden eşlik etti.

 

Atzmon, sahneye çıkmadan önce Aydınlık’ın sorularını yanıtladı:

 Müzik kariyerinize nasıl başladınız?

Müzik kariyerime 17 yaşımda saksafon çalarak başladım. Saksafonu çok hızlı bir şekilde öğrendim ve daha başka enstrümanlara çalmaya başladım. Müziğe başladığım dönemde İsrail’in Filistin’e yoğun saldırıları vardı bu beni etkiledi ve sanatımda buna yer verdim. Müzik kariyerimde Charlie Parker’dan oldukça etkilendim ve onu kendime örnek aldım. Kariyerim boyunca çok ünlü gruplarla bir arada oldum, bunların arasında Pink Floyd’da var.

 

BATI BÖLGENİN GÜÇLENMESİNİ İSTEMİYOR

Siyonizm bugün Filistinlileri katlederken ABD, İngiltere, Fransa yani Batı emperyalizmi Suriye Cumhurbaşkanı Esad’a ve Suriye halkına yönelik saldırılarda bulundu, bombalar yağdırdı. Suriye’ye yapılan saldıralara ilişkin Türk halkına bir mesajınız var mı?

Gayet açıktır ki, siyonistler her ne sebep sunarsa sunsun, Filistinleri vuran İsrail sniperları gördüğünüz zaman, bir şeylerin yanlış olduğunu anlayabilirsiniz. Yine gayet açıktır ki Suriye’ye yapılan son saldırının insan haklarıyla falan alakası yoktur. İngiltere, Amerika ve Fransa, kimyasal silah yalanıyla Suriye’ye saldırmak için bahane yarattılar. Çünkü Amerika bu bölgenin geleceğinde, bölge ülkelerinin yani Rusya, Türkiye, İran ve Beşar Esad liderliğindeki Suriye’nin güçlenmesini istemiyor. Amerika Suriye’ye bölgede kalabilmek için saldırıyor. Çünkü bu bölge çok zengin kaynaklara sahip.

 

İSRAİL’İN YAPTIKLARINDAN UTANAN YAHUDİLER VAR

 Peki şu anda siyonizme ve emperyalimze karşı mücadele nasıl bir çözüm yolu izlenmeli?

Belki sorunların üzerinden geçtikçe bir çözüm değil birkaç çözüm bulabiliriz. Özellikle şunu belirteyim, İsrail hükümetinin yaptığı saldırılardan utanan bir çok Yahudi var. Örneğin Yahudi asıllı ünlü oyuncu Natalie Portman, İsrail’in verdiği ödülü kabul etmedi. Netenyahu’yla aynı ortamda olmak istemediğini söyledi. Daha sonra İsrail hükümeti ve bazı Yahudi grupları, Natalie Portman’ı dışlayan ve karalayan tavır gösterdi. Geçen günlerde bir İsrail milletvekili, snipercıların protestocu Filistinlileri bacaklarından vurması gerektiğini söyledi çünkü sakat kalarak ölene kadar bedel ödemesini gerektiğini ifade etti. Bu iki davranışta İsrail hükümetinin vahşiliğini gözler önüne seriyor. O yüzden de İsrail’e karşı mücadele ederken ırkçı söylemlerden kaçınmak gerekiyor. İsrail’e Yahudi olduğu için değil politikalarından dolayı karşı olmak gerekiyor. Irkçı yaklaşımlar Yahudilerin kendi hükümetlerine karşı tavır almalarına engel oluyor ve dünyada kendileri dışında herkesi suçlu buluyorlar, agresif davranıyorlar. İsrail’e, Amerika ve İngiltere başta olmak üzere Batı’dan büyük bir destek var. Bunun da üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.

 

GİLAD ATZMON KİMDİR?

Gilad Atzmon, Kudüs’teki Rubin Müzik Akademisi’nde Caz ve Beste Bölümü’nde eğitim aldı. Sanatçının Exile (Sürgün) adlı albümü, BBC tarafından 2003’te en iyi müzik albümü seçildi. Sanatçı, kariyeri boyunca 12 albüme imza attı. Saksafonun yanı sıra klarnet ve farklı yerel sesli çalgılar da çalabilen Atzmon, eserlerinde siyasi temalar ile Ortadoğu müziğine yer verdi. Aynı zamanda yazar da olan Atzmon’un, “Kafası Karışıklar için Kılavuz” ile “Tek ve Biricik Aşkım” adlı romanları 24 dile çevrilirken, 2011’de yayınlanan “Göçebe Kimlik” kitabı ise 11 dilde yayımlanmıştı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler