Bursa’nın Nilüfer Belediyesi, büyük usta Nazım Hikmet’in Moskova’daki çalışma odasını getirerek bir müze kuracak.
Bursa’nın yerel yayın organlarından Yeni Dönem yazarı Yüksel Baysal, köşesinde son gelişmeleri aktardı:
"Hasta haliyle, yabancı bir ülkede, Sovyetler Birliği'nde sanatoryumda yatarken yazdı bu dizeleri ünlü ozan Nazım Hikmet...
Memleketine olan hasretini, ölümünden sonra da bu topraklarda "Irgat Osman" ile "Şehit Ayşe"nin yanına yatmak istediğini dile getirdi.
Mezarının başında, benzin kokusu eşliğinde türküler söyleyen köylünün traktörü geçsin istemişti bu toprağın büyük şairi...
Memleketine hasret ölen Nazım Hikmet, halen Moskova'da Novodeviçi mezarlığında yatıyor.
1962 yılında yaşama gözlerini yummasına rağmen, bu toprağın en güzel şiirlerini yazan, kahramanlık öykülerini destanlaştıran Nazım Hikmet hâlâ memleket hasreti çekmeye devam ediyor.”
“ÖZEL BİR NAZIM HİKMET MÜZESİ OLUŞTURMAK İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDU”
“Nazım Hikmet'in mezarını getirmek için çeşitli girişimler oldu ama bu konuda bir yol alınamadı” diyen Yüksel Baysal şunları kaydetti:
“’Mirasçıların’ istemediği söylendi ama bu konuda hükümet, devlet düzeyinde ciddi bir girişim olmadı.
İşte bu eksikliği Bursa-Nilüfer Belediyesi tamamlamak için çok önemli bir adım attı.
10 yıldan fazla cezaevinde kaldığı, Nazım'ı Bursa'ya yeniden getirmenin yolunu buldu.
Nazım Hikmet'in Moskova'daki çalışma odasını olduğu gibi Bursa'ya taşıyarak, özel bir Nazım Hikmet müzesi oluşturmak için girişimde bulundu.
Bu amaçla Kültür Müdürü Güney Özkılınç'ı 3 Haziran'da Moskova'ya gönderdi.
Orada Nazım'ın ailesi ve özel temsilcileriyle görüşme yaptı.
Görüşmeler son derece olumlu geçti ve Nazım Hikmet'e ait özel eşyaların bir kısmı artık Bursa'da olacak.”
“NAZIM’IN EVİNDE VERA YAŞIYOR”
Nilüfer Belediyesi’nin bu eşyalardan oluşan bir müze kuracağını belirten Yüksel Baysal yazısını şöyle devam ettirdi:
“Belediye ayrıca, Nazım Hikmet'in doğum gününde 15 Ocak 2019'da çalışma odasının büyük bölümüyle bir sergi açacak.
Pek çok ilke imza atan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Biz Nazım'ı Bursalı yaptık. Odasını olduğu gibi alıyoruz. Yaşayan odasını alıyoruz. Bu operasyon yürüyor’ dedi.
Mustafa Bozbey'in operasyon için görevlendirdiği Güney Özkılınç da bu konuda gelişmeleri şöyle aktardı:
‘Moskova'da Nazım Hikmet'e ait üç ayrı yer var. Biri, Vera Tulyakova'nın oturduğu, Sovyet Devleti'nin Nazım Hikmet'e bağışladığı ev, diğeri ise şehir merkezinde Nazım Hikmet Kültür Merkezi... Bir de Nazım'ın mezarı var ki onun tapusu da Nazım Hikmet'e ait... Nazım'ın evinde Vera yaşıyor. Bu konuda önemli yol aldık. Nazım Hikmet'in imzalı kitapları, belgeleri Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde. Nazım'ın özel eşyaları ise Vera'nın evinde. Vera ve ailesi geçmişte evin müze yapılması için başvurdu ancak devlet 'Ben şehir merkezinde kültür merkezi yaptım, orası bir apartmanın üçüncü katı, yapamam' cevabını verdi. Vera'nın artık torunları oldu. O evde Nazım'ın eşyaları var, ev küçük, yaşamakta zorluk çekiyorlar. Durumları da iyi değil. Biz bir teklifte bulunduk. Kitaplarını, eşyalarını, daktilosunu, perdesi, oturduğu sandalye ve özel bazı eşyalarını alıp, Türkiye'ye getireceğiz. Oradaki bazı Rus-Türk işadamları 'Biz sponsor oluruz, eşyaların Türkiye'ye gönderilmesini sağlarız' dediler. Biz de bu eşyalardan Bursa'da özel bir Nazım Müzesi yapacağız.’
“UMARIM DEVAMI GELİR”
“Müze işi belki biraz daha uzun sürecek ama 15 Ocak tarihinde Nilüfer'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde büyük ozanın eşyalarının sergisi açılacak”diyen Baysal şunları kaydetti:
“Ama artık Nazım'ın bir parçası, onun dokunduğu, kullandığı eşyalar Türkiye'de, Bursa'da diyebiliriz.
Umarım devamı gelir.
Bu yazının dip notu: Bu toprağın insanının yüreğinde yaşayan Nazım Hikmet, 1951 yılında Demokrat Parti tarafından vatandaşlıktan çıkartılmıştı. 2009 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında yeniden Türk vatandaşlığını kazandı.”
tgb.gen.tr