Tarihi İznik kenti 3D animasyon ile canlandırıldı

Yaklaşık bir yıllık bir çalışmayla tamamlanan "İznik / Nikaea Projesi", İznik kentinin 13. yüzyıldaki tarihi dokusunu üç boyutlu olarak canlandırıyor.

Tarihi İznik kenti 3D animasyon ile canlandırıldı

Doç. Dr. Haluk Çetinkaya danışmanlığında yürütülen proje, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ne giren İznik’in önemli bir dönemine ışık tutarak, kalıcı listeye geçişine destek sağlamayı hedefliyor. 

SEYYAH ÇİZİMLERİ

"İznik / Nikaea Projesi", tarihi M.Ö. 4'üncü yüzyıla kadar uzanan kentin fetih öncesine odaklanıyor. Döneme ait bilgi, belge ve kalıntılardan yola çıkılarak oluşturulan üç boyutlu animasyon projesi, kentin fetih sonrasına kıyasla daha az bilinen 13. yüzyıldaki görünümünü, bilgisayar ortamında yeniden inşa ediyor. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya danışmanlığında yürütülen ve uygulaması Tayfun Öner tarafından gerçekleştirilen 'İznik / Nikaea Projesi', kentin tarihi yapıları ile olası görünümlerini bilimsel veri ve kaynaklara dayanarak görünür hale getiriyor. Araştırmalar sırasında başvurdukları en önemli kaynakların seyyah çizimleri olduğunu belirten Çetinkaya, bu projeyle İznik’in tarihteki binaları ve görünümü hakkında toplumun her kesimine bilgi sunacak şekilde bir bilgi kaynağı oluşturduğunu vurguluyor. Çetinkaya, "İznik / Nikaea Projesi" ile, İznik kentinin 13. yy öncesi görünümünün, başta şehir kapıları olmak üzere, surlar, mezarlık alanları, ibadet yapıları ve diğer önemli anıt yapılar gözetilerek, yeniden canlandırıldığını belirtiyor.

DÜNYA KÜLTÜR MİRAS LİSTESİ’NE KESİN OLARAK GİRMESİNİ SAĞLAYACAK

İstanbul Rotary Kulübü 2017-18 Dönem Başkanı Nedim Ölçer, hayata geçirilen projenin İznik’in tarihinde önemli bir döneme ışık tuttuğunu belirtiyor ve şu dileklerde bulunuyor: "İstanbul Rotary Kulübü olarak kültür, sanat ve eğitim alanlarında değerli pek çok projeye destek vermeye devam ediyoruz. Hayata geçmesinde katkılarımız bulunan bu projenin, çok değerli kültür varlığımız İznik’in UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kesin olarak girmesini sağlayacak, bilimsel temele ve teknolojiye dayalı bir stratejik destek olduğunu düşünüyoruz. Projenin İznik’e ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler