Ali Gaffar Okkan’ın Mücadele Mirası

Evlatları için mücadele eden analarımız Gaffar Okkan’ın bıraktığı yerden milletimizin birliğine, vatanımızın bütünlüğüne harç koymaktadır.

Ali Gaffar Okkan’ın Mücadele Mirası
Selvinur Bozkurt
Selvinur Bozkurt
YAZAR

Ali Gaffar Okkan, Sakarya ilinin Hendek ilçesinde 1952 yılında doğdu. 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji'nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi'nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne komiser yardımcısı olarak atandı.

Bu ilde komiser rütbesine kadar çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra, 1983 yılında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü'ne atanarak, 1985 yılında şube müdürlüğüne terfî etti. Şanlıurfa’ya gittiği sırada 12 Eylül Darbesi’nin etkisi sürüyordu. Fakat Okkan ve ekibi beş faili meçhul cinayeti üç ay içinde aydınlattı. Üç yıl sonra tayini bu kez Eskişehir’e çıktı ve 1986 yılında Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev aldı. Polislerin sosyal hayatta da, sporda da başarılı olmasını istiyordu. Ona göre polis halktan ve hayattan uzak duramazdı. Beraber çalıştığı ekip arkadaşlarını da hep bu bakış açısıyla yönlendirdi. Bu ilde 1992 yılında Emniyet müdür yardımcısı oldu. 6 Aralık 1993 yılında birinci sınıf emniyet müdürlüğüne terfî ederek Kars il emniyet müdürü olarak atandı. Kars emniyet müdürü iken, Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Faili meçhullerin ardı arkasının kesilmediği bir yıldı ve Okkan artık Emniyet Genel Müdürü’ydü. Gaffar Okkan iyi bir emniyet müdürünün yazılı görev tanımına tutsak olmaması gerektiğine inanıyordu. Kars’ta da bu öğretisiyle görev yaptı. Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'daki villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. 18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. Bu arada İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kamu yönetimi bölümündeki lisans eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıktılar, trafiği yönettiler. Gaffar Okkan, iki küçük otomobil aldı ve mavi-beyaza boyattı, ikişer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim ediyor, diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım ediyordu. Havaalanındaki kadın polisler, yaşlı yolcuların bilet işlemlerini yaptı, onlara uçaklarına kadar eşlik etti. Havaalanına tekerlekli sandalye aldırdı. Okan'ın ilklerinden biri de şehrin önemli merkezlerine kameralar taktırmasıydı. Gece yarılarına kadar makam odasındaki dev ekranda sokakları gözlerdi.

Diyarbakırlının Gönlünü Fethetti

Sıradan bir amir değildi. Bunu polisler anlamıştı, sıra halktaydı. Diyarbakır esnafıyla sıcak ilişkiler kurdu. Her hafta onları ziyaret etti, telefon numarasını “bir derdiniz olursa arayın” diyerek herkese verdi. Önünde ceket iliklenmesine karşı çıktı. Çocukları çok sevdi. Diyarbakır halkı ilk ve belki de son kez böyle bir emniyet müdürüyle tanıştı. Okkan, görev yaptığı süre boyunca kentteki huzuru en üst seviyeye çıkardı. Meslektaşları ve hayırseverlerden topladığı yardımlarla ihtiyaç sahibi ailelere ve öğrencilere destek olan Ali Gaffar Okkan, şehirde küçükten büyüğe herkesle kurduğu iyi diyalogla Diyarbakırlıların gönlünde taht kurdu. Bu sayede talep ve sıkıntılarını iletme fırsatı bulan Diyarbakırlılar, sık sık emniyet müdürünü makamında ziyaret etti.

Okkan, Diyarbakırspor'u es geçmedi. Üçüncü lige düşürülmek istenen Diyarbakırspor’un toparlanmasını sağladı. Neredeyse her maçı izliyor, saha kenarında futbolculara tezahürat yapıyordu. En büyük hayali Diyarbakırspor’un 1. lige çıkmasıydı. Gençleri terör örgütlerinden ve uyuşturucu şebekelerinden uzak tutmak için spora yönlendiren Okkan, amatör spor kulüplerine de malzeme yardımında bulundu. Okkan, yeşil kırmızılı ekibin sahasında oynadığı tüm maçları, sahaya çıkış tünelinin kapısından izleyip futbolcuların gol sevincine ortak olması nedeniyle taraftarın da gönlünü kazandı. Diyarbakırspor taraftarlarının, tribünlerden maç öncesinde büyük sevgi gösterisinde bulunduğu Okkan, Diyarbakır'a ve Diyarbakırspor'a karşı beslediği sevgiyi her platformda dile getirdi. Okkan, Diyarbakırspor'a katkılarından dolayı dönemin yönetimi tarafından kulübün "Onursal Başkanı" ilan edildi.

Diyarbakırlılar kendilerinde derin izler bırakan Okkan'a duydukları sevgi nedeniyle çocuklarına onun ismi vererek hatırasını yaşatıyor. Kentte "Ali Gaffar" ismini taşıyan 142 çocuktan bazıları, Okkan'ı, Sakarya'daki mezarı başında yad ediyor.

Diyarbakır Son Görev Yeri Oldu

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17.40 sıralarında makamından valilik binasına makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflatun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde hayatını kaybetti. Bu cinayet o dönem vatanseverlere yapılan diğer suikastlar gibi aydınlatılamadı. Fakat bizler gerçekleri, bu cinayetleri kimin işlediğini biliyoruz. Ülkemizin birliği ve bütünlüğü için mücadele eden insanları şehit eden ABD’nin Türkiye’deki derin gücü, karanlık işlerin faali gladyodur.

Aynı dönem Ali Gaffar Okkan’la beraber Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Eşref Bitlis gibi Cumhuriyet’in yılmaz savunucusu Kemalist aydınları, askerleri, polisleri şehit eden ABD, bugün görüyoruz ki amacına ulaşamamıştır. Binlerce gönülde ve bilinçte onların mirası yaşamaktadır.

"Bu Şehrin Gönül Kupasını Kaldırdı"

Diyarbakırspor Kulübü Basın Sözcüsü Ali Yılmaz da o yıllarda taraftar olarak tribünde yer aldığını söyledi. Okkan'ın, oyuncuların gol sevincini paylaştığını anımsatan Yılmaz, "Diyarbakır'ı ve halkını sevdi, Diyarbakırlılar da onu çok sevdi. Şampiyonluk kupasını kaldırmayı çok istedi ama ömrü yetmedi. Bu şehrin gönül kupasını kaldırdı, halkın sevgisini kazandı. Gençlere sahip çıktı, onları spora yöneltti. Gönül isterdi ki Gaffar Okan'da bugün aramızda olsun." diye konuştu.

"Kendisine Minnettarız"

Okkan'ın şehit edildiği caddede fırın işleten Zafer Züngür ise Okkan'ın göreve geldikten sonra emniyetin bütün kapılarını Diyarbakırlılara açtığını anlattı. Okkan'ın vatandaşın bütün sıkıntılarını yetkisi dahilinde olmasa bile çözmeye çalıştığını ve bunun için fedakarlık yaptığını anlatan Züngür, "Rabb'im, Gaffar Okkan gibi cesaretli, millete ve vatana hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin." ifadesini kullandı. Züngür, kentin imajının Okkan ile değiştiğini dile getirerek, "Gaffar Okkan geldikten sonra Diyarbakırlıların devleti için can veren insanlar olduğunu ispatladı, bunu herkese anlattı. “Bu yüzden kendisine minnettarız.", değerlendirmesini yaptı.

Diyarbakırlılar Onun Anısına ve Mücadelesine Sahip Çıkıyor

Ali Gaffar Okkan’ın milletimizi birleştirmek için verdiği mücadele bugün HDP Diyarbakır İl binası önünde sürmektedir. Evlatları için mücadele eden analarımız Gaffar Okkan’ın bıraktığı yerden milletimizin birliğine, vatanımızın bütünlüğüne harç koymaktadır.

Biliyoruz ki verilen bu mücadele HDP’nin kapatılması ile zafere ulaşacak, Ali Gaffar Okkan’ın kurduğu hayaller gerçek olacaktır.

Bizler de Türk gençliği olarak PKK ve HDP’ye karşı Gaffar Okkan’ın kararlılığı, cesareti ve bilinciyle mücadele etmeye devam ediyoruz, edeceğiz.

Vefatının 20. yıldönümünde milletçe Gaffar Okkan'ı saygı ve sevgiyle yad ediyoruz.

Selvinur Bozkurt

TGB Denizli

İl Yöneticisi 

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler