Donanmanın Pusulası: Özden Örnek

Bin yıllık Türk denizcilik tarihine adını kazımış, çalışkanlığı, dehası, strateji bilgisi ve liderliği ile soyadı gibi herkese örnek olmuştur.

Donanmanın Pusulası: Özden Örnek
Osman Zeybekoğlu
Osman Zeybekoğlu
YAZAR

Oramiral Özden Örnek… 97 yıllık Cumhuriyetimizin bize kazandırdığı saygın insanlardan, bin yıllık Türk denizcilik tarihine adını kazımış, çalışkanlığı, dehası, strateji bilgisi ve liderliği ile soyadı gibi herkese örnek olmuştur.

Onun kuvvet komutanlığı döneminde Karadeniz NATO’nun girişine kapanmış, durmakta hatta iptal edilmekte olan MİLGEM projesi yeniden hayat bulmuştur. Bunlara başlamadan önce gelin amiralimizi biraz tanıyalım.

Oramiral Özden Örnek; 1943 yılında İzmit’te dünyaya gelmiştir. 1957 yılında Deniz Lisesi’ne girmiş, 1962 yılında Deniz Harp Okulu’ndan Asteğmen olarak mezun olmuştur. İki yıl da subay olarak eğitimine devam ederek 1964 yılında Deniz Harp Okulunu bitirerek Donanma’ya katılmıştır.

Amiralimiz 1980 yılında Albay rütbesine terfi ederek 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Şube Müdürlüğü, 1984-1986 yılları arasında Washington Deniz Ataşeliği, 1986-1987 yılları arasında I. Hücumbot Filotillası Komodorluğu ve 1987-1988 yılları arasında II. Muhrip Filotillası Komodorluğu görevlerini başarıyla sürdürdü.

Donanmanın altın çocuğu Özden Örnek, yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini başarıyla sürdürürken 1992-1993 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı, 1993-1994 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı, 1994-1995 yılları arasında Hücumbot Filosu Komutanlığı, 1995-1996 yılları arasında Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1996 yılında Koramiralliğe terfi etmiş ve müteakiben 1996-1997 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı, 1997-1999 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, 1999-2001 yılları arasında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevlerini deruhte etmiş ve 2001 yılında Oramiralliğe terfi etmiştir.

2001-2003 yılları arasında Donanma Komutanlığı görevini yerine getiren Oramiral Özden Örnek, 28 Ağustos 2003 tarihinden itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini deruhte etmiş ve 26 Ağustos 2005 tarihinde emekliye ayrılmıştır.

Oramiral Özden Örnek, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Brezilya Deniz Kuvvetleri Liyakat Nişanı ve Pakistan Nişanı İmtiyaz Madalyası sahibidir.

Çalışkanlığı ve başarılarıyla tüm Bahriyelilere örnek olmuş, hayatı boyunca devletine bağlı bir vatansever Bahriyeli olarak Türk Milletine hizmet etmiştir. Hiç şüphesiz bu katkıların en büyüğü MİLGEM Projesidir. İşte bu yüzdende Amerikancı FETÖ gladyosunun ilk hedefleri arasında yer aldı. Kendisinin tuttuğu iddia edilen ve “darbe günlükleri” olarak ortaya çıkarılan sahte günlüklerde darbe planladığı iddiasıyla 2010 yılında “Balyoz Darbe Planı” soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve kapatılan özel yetkili İstanbul 10. Ağır ceza mahkemesince 21 Eylül 2012’de ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. Vatansever amirallerin ve komutanların bir bir gözaltına alınması Türk Donanmasına ve Türk Ordusuna darbe indirmek içindi. Çünkü aşağıda da bahsedeceğimiz üzere Türk Ordusu başta olmak üzere Türk Donanmasının dışa bağımlığını azaltan ve yerli üretimi sağlayan bu önemli projelerin başında Soner Polat, Cem Gürdeniz ve Özden Örnek gibi vatansever komutanlarımız bulunuyordu. MİLGEM için 2016 yılında yazdığı bir mektupta ‘Türk Sanayisinin dönüm noktası’ diyen Özden Örnek 41 ay hapis yattıktan sonra Anadolu 4. Ağır ceza mahkemesi tarafından beraat almıştır.

DONANMANIN MİLLİ BAYRAĞI: MİLGEM

Türkiye, Türk Deniz Kuvvetlerinin projesi olan bu proje ile ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirdi. Böylelikle gemi tasarımı, tekne inşası ile sistem entegrasyonunda dışa bağımlılığı azalttı. Askeri tersaneler ile özel sektördeki gemi tasarımı, inşa imkânları ve kabiliyetlerinin entegrasyonuyla, günümüz teknolojisine uygun, yüksek standartlara sahip bir su üstü harp gemisinin dizayn ve entegrasyonu böylelikle milli imkanlar kullanılarak gerçekleştirilmişti. MİLGEM Projesi ile yerlilik oranı %70 seviyesine çıkmış, bütün proje kapsamında 50’den fazla yerli firmaya iş imkânı sağlanmıştır.

Proje kapsamında ilk inşa edilen gemi ADA sınıfı olarak adlandırılan korvetlerdir. Bunlardan ilki TCG HEYBELİADA  (F-511) 27 Eylül 2011, ikinci gemi TCG BÜYÜKADA (F-512) 27 Eylül 2013, üçüncü gemi TCG BURGAZADA (F-513) 04 Kasım 2018 tarihinde ve dördüncüsü olan KINALIADA geçtiğimiz yıl Türk Deniz Kuvvetlerinin hizmetine girmiştir.

Tabi ki Milli imkanlarla yapılan bu gemiler için birde harekat ihtiyaçlarını karşılamak için milli ve modern imkanlar kullanılarak oluşturulan bir savaş yönetim sistemi gerekmekteydi. Bunun için 1999 yılında Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS) Projesi başlatıldı. GENESİS Savaş Sisteminin bütün yazılım ve donanımları Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı tarafından tasarlanmıştır. Patenti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na aittir. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayisinde kendi kendine yetmeyi başarmıştır. MİLGEM Projesinin devamı olan “İ” (İSTİF) sınıfı fırkateyn projesinde, ADA Sınıfı Korvetlerin boyu uzatılmış, ilave silah sistemleri yerleştirilmiş ve geliştirilmiş versiyonu olan ilk geminin “İSTİF” Sınıfı fırkateynlerin önümüzdeki yıldan itibaren hizmete girmesi beklenmektedir. MİLGEM ve İ-Sınıfı Fırkateyn projelerinden elde edilen tecrübe birikimi ile TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi sayesinde Deniz Kuvvetlerimizin bölge hava savunma harbi görevini etkin olarak yerine getirebilecek gemiler inşa edilecektir. Hava Savunma Harbi maksatlı muhriplerin en önemli sensörü olan Çok Amaçlı Faz Dizili Radarın (ÇAFRAD) yurt içinde üretilmesiyle çok miktarda hava ve su üstü hedeflerinin uzak mesafelerden tespitini yapabilen ve geminin oluşturacağı katmanlı hava savunma mimarisinin öngördüğü silahların gerektiğinde azami mesafeden kullanabilmelerini sağlayacaktır. MİLGEM Projesi ile birlikte başta emperyalist devletlerin kendi kontrollerinde olan silah sistemleri ve gereçlerini kullanma zorunluluğumuz ortadan kalkıyor. Böylece vatan savunması için gerekli olan silah ve sistemler için emperyalist devletlerin çıkarlarını gözetmeyeceğiz ve kendimizden tavizler vermeyeceğiz. Artık gerekli olan bütün gereçlerimizi ve sistemlerimizi Milli imkanlarla üretmenin gurunu yaşayacağız. Nitekim bunun faydasını özellikle Doğu Akdeniz’de yaşanan ve bize ait olan yeraltı kaynaklarını almaya çalışan emperyalistlerin gemilerini bir bir kovarak görebiliyoruz. Bundan sonra öncelik Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarları olacaktır.

Türk Deniz Kuvvetlerinin, Türk Savunma Sanayi’sinin önünü açan bu projeler ile artık kendi kendine yetebilmesini hedefleyen ve bunu büyük ölçüde somut adımlarla gerçekleştirdiği için Başta Özden Örnek Amiralimize ve bütün Türk Deniz Kuvvetleri’ne teşekkürü borç biliriz. Özden Örnek Amiralimizin mirasına, Mavi Vatan’ımıza Türk Gençliği olarak daima sahip çıkacağız. Kendisini vefatının ikinci yılında “Çimariva” (Çimariva; personelin gemi boyunca düzenli bir şekilde selamlama için yan yana dizilmesi.) mevkilerinden selamlıyoruz…

Osman Zeybekoğlu

TGB Antalya İl Yöneticisi

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler