İran'da neler oluyor?

Bölge ülkelerinin dış müdahalelere karşı derhal birleşmeli, ülkelerin birlik ve bütünlüğünü tehdit eden bütün Amerikan politikaları yok edilmeli.

İran'da neler oluyor?
Naci Önenköprülü
Naci Önenköprülü
YAZAR

Son günlerde İran’da yaşanan olaylar başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın gündeminde. Açıklamalar birbiri ardına geliyor. Aslında açıklamalardaki saflaşmalar İran’daki sözde “Halk hareketinin” kaynağını ortaya koysa da Türkiye’nin geleceği için olayları detaylıca incelemek hayati önemdedir.

Eylemler başlangıcında bazı temel ekonomik talepleri içeriyordu ancak süreç ilerledikçe bölgede yenilen Amerika ve İsrail’in emperyalist ve bölücü politikalarına maruz kaldı. Özellikle ülke içindeki ajanlarını, ayrılıkçı grupları ve terör örgütlerini kullanarak eylemleri provoke etmeye çalışan ABD ve İsrail, medya gücünü de kullanarak İranlıları kışkırtmaya, rejim karşıtı eylemler yaratmaya çalışmaktadır. Atlantik medyası çok açık bir şekilde İran hükümetine saldırmakta, başta İran’ın bölge ülkeleri ile olan Amerikan ve İsrail karşıtı işbirliğini hedef almaktadır. İran’ın bölge ülkeleri işbirliği sonrası kazandığı başarıları göz önüne alırsak ABD ve İsrail’in neden İran’a böyle bir “operasyon” düzenlediğini daha iyi anlayabiliriz.

İran’ın, bölge ülkeleri ve özellikle Türkiye ile işbirliğinden sonra Amerika’nın Suriye’de Kürdistan'ı denize açma girişimi yerle bir oldu. Irak’ın Kuzeyinde Barzani önderliğinde ikinci bir İsrail kurma girişimi bozguna uğradı. İran, Türkiye ve diğer bölge ülkeleriyle işbirliği ile eninde sonunda Amerika’nın bölgede tamamıyla yenilmesine yol açtı. Birbiri ardına yenilgiye uğrayan ABD bu sefer bölge ülkelerinin birlikteliğini hedef alan saldırılara başladı. İşte ABD ve İsrail’in hedefi de İran’da bir iç karışıklık yaratarak İran’ın bölgedeki faaliyetlerini azaltmasını, iç karışıklığa yoğunlaşmasını sağlamaktır. Böylece bölgede yeniden ayağa kalkabilecektir. Ancak ABD ve İsrail için evdeki hesap çarşıya uymayacak!

Her Taşın Altında Yine Amerika ve İsrail

Dünyada nerede bölücü, ayrılıkçı bir eylem olsa altından Amerika ve İsrail çıkıyor. Çok geçmeden İran’daki eylemlerin altından da Amerika ve İsrail çıktı. Eylemlere katılan gruplara baktığımızda bunu daha net görebiliyoruz. PKK’nın İran uzantısı PJAK eylemlere çağrı yaparak İran rejimine başkaldırı ilan etti. Yine PKK’ya yakın ayrılıkçı gruplar eylemlere katılım çağrısı yapıyor.

Güney Azerbaycan Hareket Partisi adındaki bir parti sokaklara çağrı yaparak şiddet eylemlerini artırmakta, duvarlara İran’ın toprak bütünlüğünü tehdit eden afişler asmaktadır. Bir yandan da Suudi Arabistan destekli Arap milliyetçisi terörist gruplar eylemlerdeki yerini almakta etnik ve mezhepsel bölücülük yapmaktadır.

Batı Asya'da Amerika’ya Hayat Yok!

ABD ve İsrail bölgede çöken politikalarına İran’da bir hayat damarı bulmaya çalışıyor ancak nafiledir. Suriye’yi bölemedi, kaybetti. Irak’ta sözde Kürdistan kurmaya çalıştı başaramadı. 15 Temmuz’da Türkiye’yi işgal etmeye çalıştı yenildi. Amerika’nın İsrail’in bölgedeki tüm bölücü girişimlerinin kaderinde yenilgi var. BOP projesi başta olmak üzere bölgedeki bütün projeleri çökmüştür. İran’daki bu girişimde çökecektir, çökmeye mahkûmdur. ABD Başkanı Trump’ın eylemlere destek vermesi ve ardından İsrail Başbakanı Netanyahu’nun eylemcileri “kahraman” olarak nitelemesi, zaten sayısı az olan, basit taleplerle sokağa çıkan İran halkınında eylemleri sonlandırmasını sağladı. Şimdi ise İran’da binlerce kişi sokaklara dökülerek devrime bağlılık ve milli birlik yürüyüşleri düzenlemektedir.Rüzgar tersine döndü Amerika kurduğu planın yine altında kaldı.

Bir Yanda Dünya Bir Yanda İsrail ve Amerika

Dünya ülkeleri İran’daki bu olaylar karşısında tavrını net olarak koymuştur. Geçtiğimiz haftalarda ABD’nin, İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanımasının ardından tüm dünya ülkelerinin Filistin’den yana olması, ABD ve İsrail’in Birleşmiş Milletler oylamasında 128’e 9 oyla oylamayı kaybetmesi, ABD ve İsrail’in yalnızlığını ve yenilgisini bir kez ortaya koymuştu. Bugün baktığımızda Amerika ve İsrail İran’da ki olaylarda bir kez daha yalnız kalmıştır. ABD ve İsrail, İran’a dış müdahaleyi tetikleyen, İran düşmanı bir açıklama yaparken, Türkiye, Almanya, Rusya, Suriye, Çin başta olmak üzere birçok ülke İran’da ki istikrarın sürmesi gerektiğini, dış müdahalelerin karşısında olduklarını ve İran’daki meseleleri ancak İran’ın birlik beraberlik içerisinde çözebileceklerini belirttiler.

İran’ın Birlik ve Bütünlüğü Türkiye’nin Birlik ve Bütünlüğüdür

ABD emperyalizminin bölgedeki her girişimi, bölgedeki bütün ülkeler için bir tehdittir. Dün Suriye, Irak, Yemen, bugün İran, yarın Türkiye, Rusya! Bu denklem hep böyle olmuştur. Amerika’nın bugün İran’da kışkırttığı hareketlerin bir başka hedefi de Türkiye’dir! Amerika bölgede birlik, barış ve kendisine yönelik bir karşıtlık istememektedir. Amerika bölgede bölünme, borçlanma, kendisine itaat beklemektedir. Bölge ülkeleri bölünmemek için birlikte mücadele etmelidir. Bu sebeple Batı Asya ülkelerinin kaderi ortaktır. Türkiye açısından komşularıyla her alanda işbirliği hiç olmadığı kadar hayati öneme sahiptir. Çünkü ;

Suriye bölünürse Türkiye bölünür!

Irak bölünürse Türkiye bölünür!

İran bölünürse Türkiye bölünür!

Türk gençliği türlü kirli oyun ve kışkırtmalarla bölgemizdeki ülkeleri karıştıran, terörist gruplara destek vererek bu ülkelerin birliğini ve bütünlüğünü tehdit eden Amerika’nın İsrail’in emperyalist politikalarının karşısındadır. Bölge ülkeleri Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de olduğu gibi İran’a yönelik dış müdahalelere karşı da derhal birleşmeli, ülkelerin birlik ve bütünlüğünü tehdit eden bütün Amerikan politikalarını yok etmelidir!

Naci ÖNENKÖPRÜLÜ

MSKÜ Bilişim Sistemleri Mühendisliği

TGB Muğla İl Sekreteri

Tarih:
Diğer Haberler