YAZAR
"Kemalistler ezilen bir halkın Jakobenleridir."
Dr. Doğu Perinçek
Kemalizmin felsefesini hem teorik hem pratik olarak özetleyen cümle yukarıda belirttiğimiz cümledir. Kemalizmin temel kavramlarını içinde barındıran söz, Kemalist devrimin tarihsel karakterine kapı aralamaktadır. Kemalizm hem tarihimiz hem de günümüz için tek çıkış yoludur. Kemalizmin açtığı bayrak, Türk milletinin bağımsızlık bayrağıdır. Çözüm önerileri, sonuçları ile Kemalist felsefe iki ana başlıkta incelenmelidir: Birinci başlık teori, ikinci başlık ise pratiktir.
Kemalizmin teorisini anlayabilmek için öncellikle Kemalizmin tanımı bilinmelidir. Kemalizmin tanımı bizzat Atatürk’ün el yazısı ile belirttiği üzere “Türk devriminin yaptığı işler”dir. Atamızın el yazısından yola çıkarak Kemalizmin teoriden daha ziyade bir pratik olarak değerlendirilmesi gerekliliğini anlıyoruz. Ancak Kemalist teorinin belli kavramları pratiğe öncülük etmiştir. ‘İhtilal’, ‘devrim’, ‘tarihsellik’, ‘maddeyi anlamak’ bu kavramların başında gelir. Bahsedilen kavramlara Fransız aydınlanması düşünürleri ve Narodnizmin (Doğu Avrupa halkçılığı) düşünürleri temel teşkil etmektedir. Kemalizm, Fransız aydınlanması düşünürlerinden oldukça etkilenmiştir. Çünkü Fransız Devrimi sırasında gerçekleşen en önemli olay aklın ön plana çıkarılmasıdır. Doğa ve maddenin kavranması Kemalizmin düşünsel yapısında ayrıca önem taşımaktadır. Modern devletlerin temelinde ise zaten Fransız Devrimi ile başlayan Narodnizm ile devam eden akılcılık yatmaktadır. Kemalist aydınlar Holbach, Rousseau, Jean Meslier gibi aydınlar aracılığıyla pratiğin nasıl geliştiğine açıklama getirmiştir.
Mahmut Esat Bozkurt, Kemalizmin ihtilalciliğine ayrı bir vurgu yapmaktadır. Çünkü Kemalizm özü itibariyle devrimci bir harekettir. “Jakoben” kelimesi bu sebepten dolayı derin bir anlam kazanmaktadır. Jakobenler, Fransız Devrimi sırasında halk adına harekete geçenlerdir. Genç Türkler hareketi, İttihat Terakki ve Kemalist Kurtuluş Mücadelesi, Anadolu Jakobenlerinin verdiği mücadeledir. Ziya Gökalp, Tevfik Fikret, Namık Kemal, Yusuf Akçura gibi Atatürk’ü etkileyen aydınlar, I. Dünya Savaşı’nda yenik düşmüş ve fiili olarak 1914-1923 arasında mücadele vermiş Türk milletinin tarihsel Jakobenleridir. Onlar emperyalistler tarafından düşürüldüğü zannedilen Türk milletinin ayağa kalkmasını sağlamışlardır.
Yeni bir modern devletin kurulması, muasır medeniyet hedefleri gibi düşünceler Türk Devriminin başarısı sayesinde ortaya çıkmıştır
YAPILAN İŞLER
Pratik kısmına gelirsek, Kemalizmin pratiği Türk devriminin yaptığı işlerdir. Bu tanıma Atatürk’ün el yazısından yola çıkarak ulaşıldığı belirtilmelidir.
Peki, nedir Türk devriminin yaptığı işler? Sorunun cevabı aslında Kemalizmin günümüz gerekliliğine açıklama getirecektir.
Türk Devriminin öncelikli başarısı emperyalizmi ülkesinin topraklarından def etmesidir. Kemalizm emperyalizme geçit vermeyen yegâne anlayıştır. Kemalizm’in pratiği buradan kavranmadığı sürece kimi solcu aydınların yaptığı gibi gecikmiş bir burjuva devrimi olarak kabul edilecektir. Bahsedilen bakış açısı Batı açısından doğru kabul edilse de Doğu milletlerinin bakış açısıyla eksiktir. Çünkü Türk Devrimi, mazlum milletlere umut olmuştur. Doğunun emperyalizme karşı mücadeleye girişmesine Kemalizm ile öncülük etmiştir.
1917 Ekim Devrimi ile Çarlık Rusya’sı yıkılarak yerine gelen Sovyetler Birliği, Türk Devrimi’nin gerçekleşmesinde önemli bir müttefik olmuştur. Frunze ve Aralov gibi askerleri elçileriyle Kurtuluş Savaşı’na destek vermiştir. Atatürk’ün bütün eserlerinde geçtiği üzere Kemal Paşa da Sovyet Devrimi’ni kapitalizme ve emperyalizme karşı kazanılmış ilk zafer olarak nitelemiştir. Bu sebeplerden İsmet Paşa’nın aktardığına göre, Sovyetlerle dostluğun hayati önem taşıdığını söylemiş ve Sovyetler Birliği ile ilişkilerin gelişmesini istemiştir. “Kurtuluş Savaşı’nın İdeolojisi” adlı eserde geçtiği üzere Kemal Paşa ‘Yeni Rusya Yeni Türkiye el ele, dünyayı emperyalist zulmünden kurtaracak olan hareketin öncüleridir.’ demiştir. Atatürk’ün ömrü eda etmediği için göremediği gerçekliğe 1949 Devrimi ile Çin de eklenmiştir. Ülkemiz 1919-1923 arasında gerçekleşen Kurtuluş Savaşı ile o günün emperyalistleri İngiltere ve Fransa’yı Anadolu’dan atmıştır. Yunanlıların emperyalist Megali İdeası mazlum milletlerin ittifakı ile Sakarya Nehri’nde boğulmuştur. Dokuz Eylül günü tüm Asyalı milletler emperyalizmin yenilebileceğini öğrenmiştir. Kemalist Devrim, mazlum milletler için emperyalizme atılan ilk kurşundur. Kemalist Devrimi Cezayir, Çin, Küba, Hindistan gibi ülkeler kendi gerçekliği içerisinde örnek alıp emperyalizme kafa tutmuştur.
Burada ayrı bir başlık açılması gerekir. Yazının gelişiminden anlayacağınız üzere yapılan bütün ihtilaller vatan savaşı esnasında gerçekleşmiştir. Bolşevikler Beyaz Ordu’yu, Çin o günün emperyalisti Japonya’yı, biz de 1920 koşullarının emperyalist devletlerini yenerek devrimlerimizi hayata geçirdik. “Vatan savunması” emperyalizmin en çok korktuğu kavramdır. Çünkü vatanseverlikten devrim doğar. Mazlum milletler zaferler kazanır, emperyalistler yenilir, bir daha ayağa kalkamaz.
ÇÖZÜM
Kemalizmin günümüz gerekliliği tam da bu noktadan açıklanmalıdır. Ülkemiz bugün yeni emperyalist görevi devralmış ABD ve onun taşeron terör örgütleri FETÖ, PKK ile hedef alınmaktadır. Her türlü iç saldırı ile ülkemiz zayıflatılmak istenmektedir. İç cephe ne kadar güçlü olursa emperyalist saldırılara o denli karşı durulabilir. Çünkü emperyalizm kendi kuklalarını yaratır. FETÖ ve PKK terörü emperyalizmin yeni kuklalarıdır. Milli Demokratik Devrim stratejisi ile def edebiliriz ki bu da yüzümüzü Asya’ya dönerek olacaktır. Rusya, Suriye, İran, Türkiye, Türki Cumhuriyetler ve Çin yani Avrasya ittifakı emperyalist planları 1923’te bozduğu gibi 2020’de de bozacaktır.
Özetlemek gerekirse Kemalizmin felsefesi Batıdan değil Asya’dan anlaşılacaktır. Çünkü bugünün mazlum milletleri Asya'dadır. Mazlum milletlerden bakılarak yerli yerine oturtulacak Kemalist felsefe ülkemizi her koşulda ileriye taşıyacaktır.
Kemalizm Fransız aydınlanması ve Doğu Avrupa halkçılığından etkilense de 21. yüzyıl şartları Kemalizmi Asyalı bir ideoloji haline getirmiştir. Bahsettiğimiz gerçeklik günün koşulları içerisinde apaçık ortadadır.
Kemalizm mazlum milletlerin kurtuluşudur, mücadelesidir.
Halil Yiğit Gök
TGB İzmir Üyesi
Kaynakça:
1- Doğu Perinçek – Kemalizmin Felsefesi ve Kaynakları- Kaynak Yayınları 5.basım.
2- Hadiye Bolluk - Kurtuluş Savaşının İdeolojisi – Kaynak Yayınları 1.basım
3- Atatürk’ün Bütün Eserleri – Kaynak Yayınları- 1, 2, 3, 7, 11.cilt 1.basım
tgb.gen.tr