Zor Koşulların İlacı Tarımsal Üretim

Tarımsal üretim savunma sanayii kadar önemlidir. Güçlü bir ülke için en temelinde halkın karnını doyurmak gerekmektedir.

Zor Koşulların İlacı Tarımsal Üretim
Emre Karakocaoğlu
Emre Karakocaoğlu
ESKişEHiR İL BAşKANı

 İnsanlığın mücadele ettiği COVİD-19 hastalığı ile birçok emperyalist ülkeler liberal sistemin çıkmazına düştü. Bununla birlikte çoğu ülkede ekonomik sıkıntılar, üretimin düşmesi, sermayedarın kaygıları gündeme geldi. İnsanın yaşaması için sağlık sektörünün yanında gıda sektörü ise hiç olmadığı kadar gündemde. İnsanlık ne zaman zorlu süreçlerle karşılaşsa üretime sarılıyor veya devrimler ile üretim süreçlerine giriyor. 

Tarımsal üretim savunma sanayii kadar önemlidir. Güçlü bir ülke için en temelinde halkın karnını doyurmak gerekmektedir. Ham madde üretimi, kimyasal üretimi ve giydiğimiz kıyafete kadar her şey tarımsal üretimin ürünüdür. O yüzden üretici toplum yaratmak istiyorsak bunun temelleri tarımsal üretimde yatmaktadır. Temeli sağlam olmayan ev nasıl yıkılmaya elverişli ise tarımsal üretimin temellerini sağlamlaştırmazsak ekonomik zorlukları aşmak bir o kadar zorlaşır. Cumhuriyet devriminin kısa zamanda örnek olacak önemli başarıları mevcuttur.

 Cumhuriyet Devrimini yapan o dönemin önder kadroları bu alanda atılımlarıyla önemli başarılar kazanmışlardı. O kadar hızlı gelişmeler vardı ki tarımda sanayileşme atağına girilmiş şeker fabrikaları kurulmuştu. Tarımsal araştırmaların yapılması için enstitüler kurulmuştu. Sovyet Rusya ile ilişkilerin bozulması ve Türkiye’nin NATO’ya girmesi üretim sürecini baltaladı. Tarımsal üretim ile sanayileşmenin ilerleme hızındaki dengesizlikten kaynaklı köy hayatı ve tarımsal üretim cazibesini yitirdi. Fabrika işçilerinin sabit gelir ve ülkeye doların girişinden kaynaklı köylüler şehirlere yerleşip fabrikalarda çalışmaya başladı. Devletin tarımsal üretimden elini çekmesi tarıma olan ilgiyi azalttı. 

 Tarımsal üretime teşvik konusunda Tarım Orman Bakanlığı’ nın üreticiye “Siz üretin satamazsanız biz alırız.” politikası çiftçimize önemli destekler vermektedir. Aynı zamanda bakanlığın tohum hibesi yapması, öncesinde atalık tohum çalışmalarına başlaması tarımsal üretimde önemli gelişmelere sebep olacak niteliktedir. Tarımsal üretime devlet elinin uzanması üreticiyi ve tüketiciyi rahatlatacak niteliktedir. Devlet elinin üreticiye uzanması halkın karnını doyuracak, üreticiyi rahatlatacaktır. Ancak uzun vadeli hedefler ile Türkiye üretimde kalıcı başarılar elde edilebilir. Detaylandıracak olursak; 

 1) Küçük tarım arazileri kullanışlı hale getirmek için büyültülmeli, gerekirse arsa büyültülmesi için devlet çiftçiye destek olmalı.

-Tarım arazilerinin miras yoluyla paylaşılmasından kaynaklı arsanın üretim yapılamayacak hale gelmesi/çiftçinin küçük arsalardaki üretimden zarar etmesinden kaynaklı tarımsal üretim oranı azalmakta ve çiftçi üretimden vazgeçmektedir. Bundan kaynaklı olarak tarımsal arazilerin örneğin 10 dekardan daha fazla bölünmemesi gerekmekte. Aynı zamanda küçük tarım işletmelerinin büyültülmesi için devlet desteği olmalı. Tarım Orman Bakanlığı’ nın 9 milyon metrekarelik hazine arazisin bitkisel üretime kazandırılması bu konuda önemli gelişmeleri getirecek niteliktedir.

2) Çiftçinin sulama yapabilmesi için su kaynaklarındaki su arsalara ulaştırılmalı.
-Tarım üreticisinin en fazla yakındığı durumlardan biri suyu kullanamamak. Bundan kaynaklı olarak çiftçinin su kaynaklarındaki suya ulaşması sağlanmalı.

3) Tarımsal üretim için gerekli kaynakların maliyeti azaltılmalı.
-Tarımsal işletmelerde kullanılan elektrik faturalarında yapılan indirimler yetersiz kalmakta. Bundan kaynaklı olarak uzun vadeli olarak yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmeli.
-Mazot fiyatı, üreticinin kanayan yarası haline geldi. Mazot fiyatlarındaki vergilendirmeler düşürülmeli.
- Tarım kredi kaynakları geliştirilmeli, üreticiye kaynak sağlanmalı, çiftçilik özendirilmeli. Dönüm başına değil ürün miktarına göre destek sağlanmalı. Tarımsal üretimde teknolojik yenilikleri çiftçi ile buluşturmalı. Ziraat bankası ile köylüye faizsiz kredi kolaylığı sağlanmalı.
-İlaç ve gübre maliyeti de çiftçinin omuzlarında ağır bir yük olmakta. Bu yüzden çiftçi yeterli derecede kaliteli gübre ve ilaç kullanamamakta. Bu durum da verimi düşürmektedir. Bu yüzden ilaç ve gübre üretiminde yerli sermayedara destek olunmalı özellikle ilaç sektörü yabancı firmaların tekelinden kurtarılmalı. Bu alanda Ar-Ge birimleri kurulmalı.

4) Verimi arttırmak için bilinçli üretici yaratılmalı.
-Türkiye’ de çoğu tarım işletmeleri, üretim tarzını bilimsel değil kültürel olarak ele almaktadır. Babadan oğula geçen üretim tarzı çoğunlukla eski Mısır Uygarlıklarından bugünlere gelmiştir. Doğa o zamandan bugüne kadar büyük bir değişim geçirdi. Üretim fazlasını arttırmak için birçok araç yaratıldı. Bu araçlar kullanılmalı ve yenileri yaratılmalı. Tarım işletmeleri sıkı denetlenmeli ve üretim bilimsel olarak ele alınmalı. Bu alanda ziraat mühendisleri ile birlikte çalışılmalı. Tarım üreticisi, üretimi hobi amaçlı değil profesyonel olarak yapmalı.

5) Tarım arazileri şehirleşme kurbanı olmamalı.
-Günümüzde birçok tarım arazisi şehirleşme adı altında beton olmakta. Köy yaşantısını geri olarak gören belediyecilik anlayışı köy yaşantısını yıkıp yerine binalar dikmekte. Bundan kaynaklı olarak tarım arazileri müteahhitlerin eline bırakılmaktadır. Köylü üretimden kopartılmakta ve ülkemizin teminatı olan tarım arazileri yok olmaktadır. Bu yüzden tarım arazisi olan yerler imara açılmamalı, köylü ile şehirlinin imkanları eşitlenmeli, köyler güzelleştirilerek köy hayatı özendirilmelidir.

6) Üretim kültürü yaratılmalı. Köylü tekrardan milletin efendisi olmalı.
-Neoliberal sistemin tüketim toplumu yaratması, insanı üretimden uzaklaştırmasının üzerine köylü milletin efendisi olmaktan çıkmıştır. Toplumu üretime teşvik etmek için, köy hayatını özendirmek için sinema filmleri, diziler ve şarkılar ile üretim kültürü yaratılmalı.

7) Solucan Gübresi Üretimine Destek Verilip Teşvik Edilmeli

 -Solucan gübresindeki faydalı mikroorganizmalar, içinde bulunan Potasyum, Azot, Kalsiyum gibi maddelerle tarımsal üretimde kaliteli ürün ve verimin artması için önemlidir. Çiftçilerimizin ve besicilerimizin solucan ve solucan gübresi üretim tesisleri kurulması teşvik edilmeli. 

8) Tarımsal Ürün Satış Ofisleri Kurulmalı

 -Tarım kooperatiflerine verilen destekler arttırılmalı, aracılar ortadan kaldırılıp devlet eliyle tarımsal ürün satış ofisleri kurulmalı.

 Tarımsal üretim konusunda birçok hurafeye karşılık halkçı kamucu politikalar hayat kurtarmaktadır. Hayatı ucuzlaştırmak, milletin karnını doyurmak ve köylümüz şirketlerin insafına bırakılmamalı devlet oradaki kurtarıcı rolünü üstlenmelidir. Tarım Orman Bakanlığımızın bu alandaki çalışmaları önemlidir fakat kalıcı çözümler için köktenci politikalar gereklidir. 

İshak Aykaç
TGB Eskişehir İl Başkanı

Tarih:
Diğer Haberler