11 Maddede Ahmet Davutoğlu Kimdir?

PYD'nin Ankara’da ağırlanmasından Rus uçağının düşürülmesine kadar birçok olayda sorumluluğu olan Ahmet Davutoğlu’nun dosyası oldukça kabarık.

11 Maddede Ahmet Davutoğlu Kimdir?

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gelecek adını verdiği yeni partisini kurdu. Türk milletinin geleceğiyle ilgili herhangi bir çözümü olmayan partinin kuruluşuyla Davutoğlu’nun dosyası da gündeme geldi.

PKK/PYD Temsilcilerinin Ankara’da ağırlanmasından Rus uçağının düşürülmesine kadar birçok olayda baş sorumluluğu olan Ahmet Davutoğlu’nun dosyası oldukça kabarık.
Tgb.gen.tr olarak Ahmet Davutoğlu’nun dosyasını sizlere sunuyoruz…

 

PYD LİDERİNİ ANKARA’DA AĞIRLADI

Fırat’ın doğusunda ABD’nin “kara gücü” olan PYD’nin (PKK’nın Suriye kolu) lideri Salih Müslüm’ün Türkiye’ye getirilerek devlet olanakları ile ağırlanması. Davutoğlu PYD’yi Esad yönetimine karşı harekete geçirmek için bu yolu seçti.

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

Rus uçağının düşürülme emri de ondan çıkmıştı: “Emri ben verdim” dedi. Rus uçağı düşürülünce Rusya ile ilişkiler kesildi. Tarım ve turizmimiz çöktü. Türkiye milyarlarca dolar zarara uğradı.

 

SINIRLARI TERÖRİSTLERE AÇTI

Hatay ve Kilis’in Suriye sınırı, Suriye’ye geçecek teröristlere tahsis edildi.   Teröristler istedikleri zaman girip çıkıyorlardı.  IŞİD, El Nusra gibi örgüt üyeleri vardı. CIA tarafından Rusya’dan (Kafkaslardan), Çin’in Sinciang bölgesinden getirilen terör grupları da bunlara dahildi.

PEŞMERGE’NİN GEÇİŞİ

IŞİD, Ayn el Arab’a (Kobani) saldırırken, Davutoğlu, PYD’ye yardım için harekete geçti. Barzani peşmergeleri silahları ile birlikte Türkiye üzerinden Suriye’ye geçti. Bu geçiş için Meclis’ten tezkere çıkması gerekiyordu. Ama Anayasa çiğnenerek, PKK’nın Suriye koluna yardım gönderildi.

ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İLE HALKBANK DOLANDIRILDI

Ahmet Davutoğlu'nun kurucuları arasında olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’ne Kartal Tekel fabrikası arazisi bedelsiz devredildi. Üniversite araziyi ipotek göstererek Halk Bank’tan kredi çekti. Daha sonra Danıştay Kartal Tekel Fabrikasının devrini iptal etti.

 

ABD’NİN ANKARA’DAKİ ADAMI

Foreign Policy şu değerlendirmeyi yaptı:

“ABD, Ankara’daki adamını kaybetti. Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşında Washington’un kapalı kapılar ardındaki müttefikiydi. Şimdi ne olacak? ABD’nin IŞİD’e karşı vekalet kara gücü olan Kürtlere, cumhurbaşkanından çok daha fazla toleranslı, maharetli bir diplomat olarak görülüyordu.”

 

FETÖ’NÜN ERGENEKON KUMPASI’NDA ISRAR

Yargıtay’ın ‘örgüt yok’ diyerek hükmü bozma kararı verdiği Ergenekon davasına ilişkin  “Ergenekon ve paralel yapı benzeri oluşumlarla da mücadele etmemiz lazım. Paralelin mevcudiyeti Ergenekon’u, Ergenekon’un mevcudiyeti paraleli meşru kılmaz. İkisi de aynı ölçüde illegal yapılardır.” dedi.

 

KOMŞULARLA “SIFIR” SORUN

Komşularla sıfır sorun diyerek Türkiye’nin dış politikadaki etkinliğini zayıflattı. Ermenistan’a, Barzani yönetimine ve Yunanistan’a çeşitli tavizler verdi.

 

AÇILIM’IN DESTEKÇİSİ

Davutoğlu “açılım” sürecinde de görev aldı. Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı olarak gittiği Diyarbakır İl Kongresinde, Kürtçe “Çözümün kalbi Diyarbakır’a hoş geldiniz” pankartıyla karşılandı. Davutoğlu, buradaki konuşmasında, PKK/PYD’nin kontrolüne geçen ‘Kobani’ye selam gönderdi.

 

FETÖ DIŞİŞLERİ’NDE ÜSTLENDİ

FETÖ soruşturmaları kapsamında Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönem de incelendi. Davutoğlu’nun bakanlığını kapsayan 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına yönelik beş farklı soruşturmanın yürütülüyor. 200’ü aşın şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Davutoğlu’nun en yakın çalışma ekibinden Gürcan Balık da FETÖ’den gözaltına alınanlar arasında. Davutoğlu Bakanlıktan ayrılınca, Balık’ın Cumhurbaşkanlığı Dış Politika başdanışmanlığına atanması için Gül ile bir gün içinde çok sayıda görüşme yaptığı öğrenildi.

IŞİD’E ÖFKELİ GENÇ DEDİ

Davutoğlu, IŞİD’i, Irak ve Suriye’de yüzlerce insanı öldürdüğü dönemde ‘Öfkeli gençler’ olarak nitelemişti.

Ahmet Davutoğlu, 2014 yılının Ağustos ayında Dışişleri Bakanı olduğu dönemde terör örgütü IŞİD ile ilgili  "IŞİD radikal, terörize gibi bir yapı olarak görülebilir ama katılanlar arasında Türkler, Araplar, Kürtler vardır. Oradaki yapı, daha önceki hoşnutsuzluklar, öfkeler büyük bir cephede geniş bir reaksiyon doğurdu" demişti.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler