4 Maddede MHP'de Başkanlık Krizi

Başkanlık sistemi tartışmalarının en yoğun yaşandığı yerlerden biri de MHP. Sizler için MHP içinden gelen tepkileri tgb.gen.tr olarak derledik.

4 Maddede MHP'de Başkanlık Krizi

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli arasında varılan anlaşma çerçevesinde hazırlanan ve Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen 18 maddelik anayasa değişikliği tasarısının ikinci tur görüşmeleri Meclis Genel Kurulu’nda yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı sistemi adı altında getirilmek istenen 'Denetimsiz başkanlık sistemi' uzun süredir Türkiye'nin gündeminde. Başkanlık sistemi tartışmalarının en yoğun yaşandığı yerlerden biri de MHP. MHP yönetiminden ve tabanından gelen tepkileri tgb.gen.tr olarak derledik.


1) YÖNETİCİLER KARŞI ÇIKIYOR


*MHP lideri Genel Bahçeli’nin anayasa değişikliğine hem Meclis’te hem de referandumda ‘evet’ diyeceğini açıklamasından sonra Ülkü Ocakları eski Başkanı Atilla Kaya Genel Başkan yardımcılığı görevinden istifa ederek ‘hayır’ oyu kullanacağını açıkladı.

* Birinci tur oylamasında hayır oyu veren MHP Miletvekili Yusuf Halaçoğlu; ''Yasaya aykırı bir işlem yapılıyor. ‘TBMM yasama yetkisini devredemez’ diyor. Bu anayasada devir ediliyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Demokrasinin temelini sarsacak oylamalar bunlar. Kararım ikinci tur oylamasında da aynıdır.'' dedi.

*Devlet Bahçeli'nin düşüncelerine katılmadığını belirten MHP MYK üyesi Özcan Pehlivanlıoğlu; ''Partili Cumhurbaşkanlığı Türkiye’ye bir fayda getirmeyecek. Türkiye parlementer sistemle yönetilmeli. Halk yetkilerini devretmemeli ve üzerine düşen ne varsa yapmalıdır.'' açıklamalarında bulundu.

*: Türk milletinin egemenliği ve bağımsızlığının bir kişiye bağlanmasını son derece yanlış bulduğunu belirten MHP’li Eski Devlet Bakanı Sadi Samuncuoğlu TBMM'nin ikinci tur oylamasında bu yanlıştan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.


* Teklife "hayır" oyu kullanacağını beyan eden MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok yazılı açıklamalarda bulundu: İş, aş derdinde olan vatandaşlarımız bir de hain saldırılarla can derdine düşmüştür. Türkiye’mizin en büyük şehirlerinde hain bombaların patlamasıyla onlarca masum insanımız, askerimiz ve polisimiz şehadet şerbetini içmiştir.Kısacası vatandaş aş, iş ve can derdinde, yöneticiler saltanat ve koltuk derdinde.

*MHP'nin birçok il ve ilçe teşkilatında istifalar yaşandı.


2) ÜLKÜCÜLER RAHATSIZ

* Ülkücü Teknik Elemanlar Derneği (ÜLKÜ-TEK) MHP milletvekillerine mektup gönderdi. Milletvekillerinden, vicdanlarının sesine kulak vermelerini ve hayır oyu vermelerini istedi.

*Uzun yıllar MHP teşkilatlarında çeşitli görevlerde bulunan Elmas Durma, “MHP Genel Merkezi, ülkücü hareketin düşüncelerini yansıtmıyor” dedi.

*MHP’li eski bakanlardan Koray Aydın, MHP milletvekillerine yönelik bir çağrıda bulundu.Aydın; “Ülküdaşlarımızın ezici çoğunluğunun karşı olduğu bu teklife evet demek, MHP’nin kuruluş ilkelerini, tarihini, parti programını, seçim beyannamesini ve nihayet ülkücülerin ortak aklını ve bunca yıllık mücadelesini görmezden gelmek; yok saymak demektir. Nihayet devletin bütün yönetim erklerini tek elde toplayan bu teklife evet demek, seçilmiş krallığa ve saltanata onay vermektir. Sayın milletvekilleri buna izin ve onay vermeyin.” dedi.

3) TABANDAN BASKILAR ARTTI 

* MHP milletvekillerine vatandaşlardan ve parti tabanlarından “hayır” baskısı arttı. Teklifin maddeleri tek tek kabul edilirken vatandaşların özellikle MHP milletvekillerini arayarak teklife “hayır” oyu ver-melerini istedikleri öğrenildi. Bu arada bazı vatandaşların da sosyal medyayı kullanarak milletvekillerine ulaştıkları belirlendi.
*İki dönemdir Mecliste görev yapan bir MHP milletvekili çok zor durumda kaldıklarını kaydederek, “Taban anayasa değişikliğine hayır diyor. Ezici bir çoğunluk karşı. Gelen telefonlardan bunaldık. Gece bile uyutmuyorlar. Bizim illerde yakın olduğumuz, bizimle birlikte çalışan arkadaşlar var. Onlar da baskılardan bunalmış durumda. Konuştuğumuz arkadaşların durumu da aynı. Bu durumun arkadaşları nasıl etkileyeceğini bilemiyorum” dedi.


4) ANKET SONUÇLARI ÇARPICI

*MHP eğilimli Habererk internet sitesi, başkanlık sistemi getiren anayasa değişiklik paketi üzerine okuyucuları arasında yaptığı ankete katılanların ezici bir çoğunluğunun 'hayır' diyeceği ortaya çıktı. Okuyuculara “Anayasa değişikliği ilişkin kanunun halk oylamasında hangi oyu kullanacaksınız?” sorusu yöneltildi.Ankete katılan ilk 622 oyun dağılımı şöyle: Evet: 21, Hayır: 589, Boş oy kullanacağım: 7, Sandığa gitmeyeceğim: 5.

*Kadir Has Üniversitesi’nin yaptığı ankete göre Binali Yıldırım ile Devlet Bahçeli’nin üzerinde anlaştığı başkanlık sistemine MHP tabanın büyük bir bölümünün karşı olduğu ortaya çıktı. AKP tabanının ise 3’te 1’i parlamenter sistemin kalmasını destekliyor. Ankete göre MHP seçmenin yüzde 66,4’ü parlamenter sistemi desteklerken, başkanlık sistemini destekleyenlerin oranı yüzde 20,9.

*ANDY-AR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar katıldığı bir televizyon programında yüzde 60'a yakın MHP seçmeninin başkanlığa karşı olduğunu söyledi.

MHP milletvekilerini tabandan gelen tepkilere kulak vermeye çağırıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı sistemine hayır!

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler