5 Maddede ABD Yunanistan'da Ne Arıyor?

Bölgede arzu ettiği altyapıya kavuşamadığını değerlendiren ABD, ikinci güncellemede Yunanistan'da 20'den fazla üsse konuşlanmayı amaçlıyor.

5 Maddede ABD Yunanistan'da Ne Arıyor?

YAZAR

1) ABD’nin Stratejik Ortak Arayışı

Özellikle 15-16 Temmuz’da başarısızlığa uğratılan ABD güdümlü darbe girişiminin ardından Türkiye-ABD ilişkileri oldukça gerildi, kopma safhasına geldi. Bu sebeple ABD yönetimi Doğu Akdeniz ve Ege’de olası senaryolara hazırlıklı olmak için, kendine bir alternatif yaratmak amacıyla Yunanistan ile siyasi, ekonomik ve askeri işbirliğini güçlendiriyor.

 

2) ABD Hangi Anlaşmayla Yunanistan’da

Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması

İlk kez 1990 yılında imzalandı. Ardından 5 Ekim 2019'da Pompeo ve Dendias'ın imzaladığı bir protokol ile güncellendi. Anlaşma, ABD’nin ülkedeki her askeri tesisi kullanmasına olanak veriyor.

3) ABD Yunanistan’da Kaç Üste Konuşlu


ABD askerleri halihazırda Girit'teki Suda Üssü'nde, Stefanovicio, Larissa ve Alexandroupoli üslerininde bulunuyor. Ayrıca Dedeağaç'a ABD-Yunanistan ortak çalışmasıyla bir deniz üssü kurulması karara bağlandı. Fakat bunlar ABD için yeterli gözükmüyor. Bölgede arzu ettiği altyapıya kavuşamadığını de-ğerlendiren ABD, ikinci güncellemede Yunanistan'da 20'den fazla üsse konuşlanmayı amaçlıyor. Ayrıca ABD gerginliğin özellikle yüksek olduğu Girit’in çevresine meşhur gemisi Hershel "Woody" Williams’ı gönderdi. Böylece burada bulunan üssünü güçlendirmiş oldu.

4) Hangi Tatbikatlar Yapıldı?

Yunanistan ile ABD, Batı Trakya'da Türklerin yoğun olduğu İskeçe Kayalar'da (Petrohori) 14-18 Eylül 2020 tarihleri arasında ortak tatbikat yaptı. Tatbikat öncesinde yapılan etkinliklerde Meriç Nehri sınırına dev bir haç dikildi, “Türkler bunu her gördüklerinde bizi hatırlayacak” denildi. Tatbikat tank odaklı gerçekleştirildi, tatbikatta ABD’ye ait Abrams tankları ile Yunan ordusuna ait Leopard tankları ortak çalışma yaptı.

Geçtiğimiz ay içinde ise ABD ile Yunanistan ikinci bir tatbikat gerçekleştirdi. ABD’nin Dedeağaç’a adeta çıkarma yaptığı, “Defender Europe 2021” (Avrupa’nın Savunması 2021) adı verilen tatbikata Apache saldırı helikopterleri de dahil olmak üzere toplam 150’den fazla Amerikan helikopteri, 1800’den fazla zırhlı araç ve 20 binden fazla askeri personel katıldı. Tabloya toplam olarak bakıldığında; ABD ada ve ana karalarıyla en kuzeyinden en güneyine, Dedeağaç’tan Girit’e kadar Yunanistan’da konuşlanıyor.

5) Yunanistan Neyin Peşinde?


Kara Suları Genişliğinin 12 Mile Çıkarmak

Yunanistan hukuki dayanağı olmayan, Türkiye’nin haklarını da gözetmeyen şekilde kara suları genişliğini 12 mile çıkarmak istiyor. Bu gerçekleştiği takdirde Türkiye Ege ve Doğu Akdeniz’deki tüm egemenlik haklarından feragat edecek, çünkü Türk donanması Antalya Körfezi’ne sıkışarak Ege ve Doğu Akdeniz’e gemi çıkaramaz hale gelecek.

Kıbrıs’ta Türksüz “Çözüm”

Yunanistan’ın kara suları genişliğini 12 mile çıkarmakla elde etmeyi amaçladığı, aslında Kıb-rıs’taki hedefin ne olduğunu da ortaya koyuyor. Türkiye’nin ve KKTC’nin yıllardır önerdiği iki devletli çözümü kabul etmeyen Yunanistan, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki egemenlik haklarının önüne geçerek Kıbrıs’ı Türkiye’den koparmak istiyor.

BONUS:

Yunanistan 1. Dünya Savaşı’nın bitiminde kendini İngiliz emperyalizmine kullandırttı. İngilizlerin Türklerin üzerine sürdüğü Yunanistan devleti ve halkı için sonuç, hüsran oldu. Yunanistan ordusu önce büyük bozguna uğradı, ardından günlerce süren kovalamadan sonra soluğu Ege Denizi’nin serin sularında aldı. Yunanistan’ın sorun olarak gördüğü noktalarda “Kıbrıs’ta iki devletli çözüm” formülünde olduğu gibi iki ülke kolaylıkla anlaşabilir ve kalıcı bir barışı tesis edebilir. Yunanistan’ın tarihten ders almasını, iki ülke arasındaki ilişkileri karşılıklı haklara riayet temelinde sağduyulu şekilde düşünmesini diliyoruz. Aksi halde Yunanistan için sonuç farklı olmayacaktır.

Tarih:
Diğer Haberler