Türkiye’nin dört bir yanından 62 üniversite topluluğu, 'ekonomi' gündemiyle Ankara'da toplandı. Ortak bir yol haritası açıklayan topluluklar, 25 Aralık'ta da 'Çalışan Gençlik Üreten Türkiye Kurultayı' gerçekleştireceklerini duyurdu. Gençler, geleceği için kaygı duyan, üretmek, çalışmak, refah ve bolluğu artırmak, zenginlikleri paylaşmak, yarınlarını elleriyle kurmak isteyen herkesi yapacakları kurultaya davet etti.
Bu süreçte 'Çalışan Gençlik Üreten Türkiye Kurultayı' için çalışma yürütecek gençler; üretici birlikleri, sendika ve meslek odası temsilcileri, milli sanayiciler ve Türkiye siyasetinin deneyimli isimleriyle buluşacak ve “Çalışan Gençlik Üreten Türkiye” için hangi adımların atılması gerektiğine karar verecek.
Yapılan açıklamada 'Ekonomik Kurtuluş Savaşı'nın zaferi için Türk gençliğinin görevlere hazır olduğunu belirten üniversite toplulukları, üretim ve istihdam seferberliğinin Türk gençliğine çalışma alanı yaratılmasıyla mümkün olacağını belirterek, gerekli adımların atılması için üniversitelerde çalışmalara başladılar.
'TÜRK GENÇLİĞİ SORUMLULUK ÜSTLENİYOR'
TGB Genel Sekreteri Berke Mustafa Berkil: Ülkemizin ekonomik zorluklarla mücadele ettiği çok önemli bir sürecin içerisindeyiz. 1980’den bu yana uygulanan neoliberal ekonomi politikalarının bir sonucu olarak bugün Türkiye ekonomisi bir çıkmaza girmiştir. Bu sıkışmanın sonucunda hayat pahalılığı artmış, gençlik içerisinde gelecek kaygıları yükselmiş, genç işsizlik artmıştır. Şimdi bizlere düşen en büyük görev bizi de yakından ilgilendiren ekonomik zorluklara çözümler üretmektir. Bu amaçla Türkiye’nin dört bir yanından binlerce gençle sorunları tespit etmek ve ona uygun çözümler üretmek için 25 Aralık 2021’de Ankara’da 'Çalışan Gençlik Üreten Türkiye Kurultayı'nda buluşacağız. Önümüzdeki 1 aylık süreçte yüzlerce üniversite topluluğuyla konferanslar, buluşmalar, atölye çalışmaları gibi çeşitli faaliyetler düzenleyerek üniversitede herkesin katılımına açık şekilde ekonomik sorunları tartışmaya açacağız. Gençliğe ekonomik sorunları tartışabileceği ve rahatça öneriler yapabileceği ortamlar yaratarak gençliğin Türkiye’nin geleceğine katkıda bulunmasını sağlayacağız. Türk gençliği ülkesinin geleceği için bir araya geliyor ve sorumluluk üstleniyor. Çünkü ülkemizin geleceği bizlerin geleceği demektir. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Ekonomik Kurtuluş Savaşı' olarak nitelendirdiği bu süreçte gençlik en önde olacak! Buradan Türk gençliğini geleceğimizi el birliği ile kurmak için 25 Aralık 2021’de 'Çalışan Gençlik Üreten Türkiye' kurultayına davet ediyoruz.
'GENÇLİK ÇALIŞACAK TÜRKİYE ÜRETECEK'
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Hasret Aykut:
Türkiye'nin tarihine baktığımızda bağımsızlık mücadelesinin her zaman önemli bir ekonomik ayağının olduğu görüyoruz. Ekonomisi dışa bağımlı bir ülkenin kendi ayakları üzerinde duramayacağını, zamanla tökezleyeceğini ve düşeceğini söylemek mümkün. Bugünün ihtiyacı ise gençlerin çalıştığı, üretim süreçlerinde aktif rol aldığı, hatta bu süreçlere önderlik ettiği; üreten ve gelişen bir Türkiye kurma sürecine girmektir. Ülkemiz, içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan üreterek çıkabilir. Gençlik çalışacak, Türkiye üretecek!
'TAM BAĞIMSIZLIĞIN YOLU GÜÇLÜ EKONOMİDEN GEÇER'
Pamukkale Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Necdet Fatih Onur: Güvenlik meselesi, temelinde bir ekonomik meseledir. Tam bağımsızlığı sağlayabilmek için güçlü bir ekonomik düzen oluşturmak gerekiyor. ABD, FETÖ benzeri terör örgütlerini devletimizin içine sokarak ve küresel sermayeye kollarını açan siyasetçileri iktidar yaparak Türkiye'nin üretim gücünü de mahvetti. Türk köylüsünün ürettiği sütün yerine bize süt tozu sattılar. Türk üreticisinin ürettiği şeker yerine bize mısır şurubu sattılar. Seninki pahalı benimki ucuz diyerek sattılar kalitesiz ürünlerini. Üretim gücümüzü bu şekilde yıprattılar. Üretemeyen bir ülke ekonomik bağımsızlığını koruyamaz. Bu nedenle Atlantik sisteminin saldırısının temelinde bu yöntem vardı.
'ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞIP UMUTLARIMIZ VAR'
Akdeniz Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Umut Belen: Ekonomik kaygıların derinleştiği, medyanın artan döviz fiyatlarıyla çalkalandığı bugünlerde, biz gençlerin gündemi de ekonomi. Birileri, bizlere yurtdışına kaçıp kendimizi kurtarmamız gerektiğini söylüyor. Sosyal medyada yurtdışına çıkmanın yolları anlatılıyor. Bazı siyasi partiler yurtdışına çıkarken vize ücreti almamayı, gençliğe yönelik bir seçim vaadi olarak önümüze koyuyor. Bize Amerika’ya kaçmanın ülkemizde namusuyla çalışmaktan daha kıymetli olduğunu anlatmaya çalışıyorlar! Peki Türk gençliği ne istiyor? Ekonomik sıkıntılar ve gelecek kaygısı biz gençlerin üzerinden atlayamayacağı sorunlar. Türk gençliği çözümün borçlanmak olmadığının farkında ve bu devrimci çözümlere sarılıyor. Esasında çözümü çok uzaklarda aramıyor, tarihimize bakıyoruz. Mustafa Kemal’i rehber edinen gençlerden de başka türlüsü beklenemez. Gençler Mustafa Kemal’in politikalarının bugün için de geçerli olduğunu ve çözümün ancak üretimle mümkün olduğunu biliyor. Bizler çözümün basit olmadığının bilincindeyiz. Çözüm ancak sorumluluk almakla, emek vermekle ve kararlılıkla mümkün. Bu süreçte zorluklarla karşılaşacağımız bir gerçek. Bu zorlukları ise ancak birlik ve beraberlikle aşabiliriz. Burada belirleyici olan umutsuzluğa kapılmamak. Bizlerin bu vatana dair umutları sağlam ve irademiz Mustafa Kemal’inki kadar güçlü. Aydınlık günlerin de bu iradeyle kurulacağını biliyor ve görevlere atılıyoruz. Tarihimizden ve milletimizden aldığımız sorumluluğu omuzlarımızda hissediyoruz. Bu sorumluluk bilinci ve irade çözümün anahtarıdır.
'ÜRETEN TÜRKİYE’NİN ÖNCÜSÜ GENÇLİK OLACAK'
İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı Büray Yılmaz: Gençlik, hem dinamikliği bakımından hem de nitelikli veya ara iş gücüne sağlayacağı olası katkılar bakımından üreten Türkiye koşullarında Türkiye'ye önemli katkılar sağlayacak. Türkiye'nin kaynaklarını üretmek için yatırıma aktarması bugünkü genç işsizliği çözecek, gençlerin istihdam edilmesinin önünü açacak. Dolayısıyla gençlik üreten Türkiye'de; sanayide, tarımda, hizmet sektöründe daha geniş iş bulma imkanına sahip olacak ve Türkiye'yi bağımsız, üreten, başı dik bir konuma oturtmak noktasında öncü kuvvet olacaktır.
'GENÇ İŞSİZLİKLE MÜCADELEYİ KAZANMALIYIZ'
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Düşünce ve Kitap Topluluğu Başkanı Mücahit Mecit Etli: Türkiye Cumhuriyeti’nin uzun yıllar içerisinde bulunduğu sıcak para sistemi artık can çekişiyor. Bugün, Türkiye’nin ekonomik olarak girdiği darboğazın temelinde yatan sebep budur. Devletin bu darboğazdan çıkması ve toplumun ekonomik refahının tekrar düzelmesi için yegâne ihtiyacımız milli bir üretim ve istihdam atağıdır. Türk gençliğinin işsizlikle olan mücadelesini kazanması, ülkenin Ekonomik Kurtuluş Savaşı'nı kazanmasının anahtarıdır. Biz mücadeleye hazırız. Çözümsüz değiliz. Sızlanmak yok çalışmak var!
'POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİRSEK ZAFER İLAN EDERİZ'
Trakya Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Yağmur Biçen: Türkiye'nin önünde üretime çok ihtiyaç duyduğu bir dönem var. Bu süreçte üretimin dinamosu olacak nitelikli ve kalifiye insan gücüne ihtiyaç var. Meslek liselerindeki öğrenciler hem yeteneklerine hem de isteklerine yönelik eğitim alıyorlar. Bu eğitimin sonucunda da üretime çok büyük katkı sunabilecek, alanında yetenekli bireyler olarak mezun oluyorlar. Türkiye bu potansiyeli değerlendirirse iktisadi zaferini ilan eder!
'GENÇLİK ÜRETMEYE HAZIR!'
Selçuk Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Muhammed Koz: Gençliğe iş alanı yaratmak için Türkiye'de bir üretim devrimi gerekiyor. Tıpkı Mustafa Kemal'in yaptığı gibi. Çok ciddi oranlarda bir genç işsizlik sorunumuz var. Bu sorunun temel nedeni ise dar bir üretim sahamızın olması. Bu sahayı bir devlet politikası sayesinde geliştirebilir ve gençliği iş sahibi yapabiliriz. Devletin bu konuda çeşitli teşebbüsleri var ve çok iyi etki yaratıyor. Bu üretim atağının devam etmesi hem Türkiye'nin ekonomide dışa bağımlılığını azaltır hem işsizlik sorununu çözer hem de Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke haline getirir. Gençlerin imkan verildiğinde neler başarabileceğini Teknofest’te gördük. Üretmeye hazır, ülkesini ileriye taşımaya hazır, çok yaratıcı bir genç nüfusumuz var. Bir kıvılcım bekliyor sadece. Biz o kıvılcımı çakmak için bu kurultayı düzenliyoruz. Tüm gençleri de çözümü tartışmak için kurultayımıza davet ediyoruz.
İSTİHDAM, ÜRETİM, YATIRIM...
Karabük Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı Oğuzhan Balkan: Döviz kurlarının sürekli artma sebebi Atlantik sisteminden kopan Türkiye'nin sancılarıdır. Çözüm üreten Türkiye’nin kurulmasıdır. Borçlanmaya, faize ve dolara bağlı ekonomi sisteminde Türkiye'nin geleceği yok. Türkiye bu zorlu süreci ancak bir üretim ekonomisi inşaa ederek geride bırakabilir. Biricik çözüm istihdam, üretim ve yatırımdır. Gençlik bu dönemde Türkiye’nin yaslanacağı en önemli kuvvettir. Bizler ülkemizi kalkındırmak, Türkiyemize bolluk bereket getirmek için hazırız.