İçimizdeki Truva Atı: İNCİRLİK

"İncirlik Üssü, ABD’nin yıllardır hem Türkiye içindeki hem de bölgedeki hamlelerinde kullandığı en önemli operasyon merkezi... "

İçimizdeki Truva Atı: İNCİRLİK

İncirlik Üssü, ABD’nin yıllardır hem Türkiye içindeki hem de bölgedeki hamlelerinde kullandığı en önemli operasyon merkezi. Bu özelliği nedeniyle tartışılan üs Türkiye’nin bölge ülkeleriyle ilişkilerini bozuyor ve altını oyuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Adana Konsolosluğu, Ortadoğu’nun operasyonel merkezi olarak bilinir. İncirlik Hava Üssü’nün de burada bulunması tesadüf değil. Burası da operasyonun fiili merkezi. İncirlik Üssü, yıllardır Türkiye’de en tartışılan merkez oldu. Türkiye’nin bölge ülkeleriyle ilişkilerini bozduğu gibi, son 25 yıldır altını da oymaya başladı. Irak’ın işgalini hazırlayan 1990 Körfez Savaşı ve 2003 işgali operasyonları hep buradan yapıldı. Kukla Kürt devletinin inşaasının bütün kirli operasyonları buradan yürütüldü. Bununla da kalmadı; PKK’ya yıllardır lojistik ve silah yardımı yine buradan organize edildi. En son 15 Temmuz darbe girişiminin de merkezi oldu. FETÖ’cü Amerikancı darbe girişimi sırasında uçaklara buradan yakın ikmali yapıldığı gibi ABD’li komutanlarla darbeci komutanlar burada temas halindeydi. Buradaki faaliyet açığa çıktı ve İncirlik birkez daha gündeme geldi. Hem de kanlı bir darbe girişimiyle. Artık ciddi manada İncirlik’in konumunu gözden geçirme zamanı geldi de geçti bile...

NATO süreciyle başımıza bela ettik

1951 yılında inşaasına başlanan Üs, Aralık 1954 yılında Türkiye ve ABD’nin ortak kullandığı ve yönettiği bir NATO üssü olarak faaliyete geçti. 21 Şubat 1955 günü Adana Hava Üssü ismiyle resmileşti. İngiltere’nin de ortak kullandığı üs, Avrupa’da taktik nükleer silah bulunduran altı NATO üssünden biridir. Zamanla genişleyen ve bir ilçeye dönüşen İncirlik, tesis ve uçak pisti imkânlarıyla da en büyük üslerden biri durumunda. Orta ve ağır bombardıman uçakları da rahatlıkla buraya iniş kalkış yapabiliyor. Düzenli olarak bölgeye yönelik keşif uçuşları da yapılıyor. Son 25 yılda ismi sık sık Kürt meselesi nedeniyle gündeme gelmeye başladı. ABD ile Türkiye arasındaki sorunların da merkezi durumunda.

SOVYETLERLE ARAMIZI DA BOZDU

İncirlik Hava Üssü, Soğuk Savaş yıllarında büyük komşumuz Sovyetler Birliği’ne yönelik dinleme ve casusluk faaliyetlerinde de kullanıldı ve büyük krize neden oldu. Bilinen ilk büyük kriz U-2 kriziydi. Sovyetler Birliği (Rusya), 1 Mayıs 1960 günü Amerikan Hava Kuvvetleri’ne bağlı Lockheed U-2 casus uçağını düşürdü. Devlet Başkanı Nikiti Kuruşçev, 3 Mayıs günü yaptığı basın toplantısıyla olayı dünya kamuoyuna açıkladı. Uçağın casusluk faaliyeti içinde olduğunu Rusya’nın askeri ve stratejik tesislerine yönelik faaliyet içinde olduğunu söyledi. Uçak, füzeyle vuruldu. ABD ilk yaptığı açıklamada uçağın meteorolojik faaliyet içinde olduğunu söyledi. Ancak pilotun sağ ele geçirilmesiyle daha sonra, CIA’nın yönettiği faaliyeti kabul etmek zorunda kaldı. Pilot da yaptığı açıklamada, uçağın Adana İncirlik Üssü’nden havalandığını ve bağlı olduğu birliğin 1956 yılından buyana burada bulunduğunu itiraf etti. Bu açıklamalar, Türkiye gündemine bomba gibi düştü ve büyük diplomatik krize neden oldu. Kriz, ABD Başkanı Eisenhower’in 25 Mayıs günü, “U-2 uçuşlarının yasaklandığını” açıklamasıyla büyümeden çözüldü. O dönem de İncirlik Üssü gündeme geldi ve sol çevrelerde üsler kapatlısın diye yayınlar ve eylemler yapıldı.

KÜBA KRİZİ DE BİZİM BAŞIMIZA PATLADI

Buna benzer bir kriz de 1962 yılında meydana geldi. Nükleer silah yarışının zirveye çıktığı gün- lerde ABD, Türkiye’ye nükleer silah yerleştirme kararı aldı. Sovyetler Birliği de buna misilleme olarak Küba’ya nükleer başlıklı füze yerleştireceğini açıkladı ve bu amaçla füzeleri gemilerle Küba’ya göndermeye başladı. Bu adım büyük krize neden oldu. ABD, Küba’yı denizden ablukaya almaya başladı. ABD, Sovyetlerin Füze rampalarını taşıyan gemilerine izin vermeyeceğini açıkladı. Küba krizinde de ABD’nin, İncirlik Üssü’nde nükleer silah bulundurduğu ve krizin çözüme kavuşmasından sonra geri adım amacıyla bu silahların buradan çekildiği açıklandı. Ancak, İncirlik Üssü’nde nükleer silah konusu bugün için de netlik kazanmış değil. Zaman zaman gündeme geliyor. Hatta halen burada nükleer başlıklı füzelerin bulunduğu ileri sürülüyor.

ORTADOĞU’YA MÜDAHALE ÜSSÜ

İncirlik Üssü’nün önemli bir görevi de Arap ülkelerine karşı İsrail’i korumak. İsrail- Arap Savaşlarında İncirlik ve Akdeniz’den operasy- onlar yapıldı. Lübnan’a müdahale edildi. Irak’ta Barzani ve Talabani hareketlerini desteklendi. 1990’daki Körfez Savaşı’ndan sonra ABD böl- geye yerleşmeye başladı. 1991 yılında ‘Kürtleri Saddam’a karşı koruyorum’ diyerek de Irak’ı üçe böldü. Irak’ın kuzeyine ‘36. paralel’i çekerek fiilen bölünmenin temelini attı ve bugüne kadar burayı adım adım güçlendermeye çalıştı. Bu faaliyeti yürüten Çekiç Güç, Irak’ın ABD tarafından 2003 yılında işfal edilmesiyle faaliyetine son verdi. Ancak bölgeye yönelik faaliyetler yine İncirlik’ten yürütülüyor. İncirlik’ten yürütülen ‘Kukla Kürt devleti’ faaliyeti yüzünden, ABD ile Türkiye sık sık karşı karşıya geldi. PKK da 1991’den sonra Suriye’nin kontrolünden çıkarak, Irak’ın kuzeyine yerleşti. Kamplar kurdu. Türkiye’ye karşı yoğun eylemlere başladı. En kanlı katliamlar da bu dönemde yaşandı.

KUKLA DEVLET KURUCUSU ÇEKİÇ GÜÇ

ABD, 1990’lı yıllarda İncirlik Hava Üssü’nden, ‘Kuzeyden Keşif Gücü Görevi’ yaptı. Irak’ın kuzeyine çekilen 36. paraleli korumak için, Irak hava sahasında düzenli kontrol uçuşları yaptı. Kukla devleti adım adım inşaa ederken, Türkiye ile de zaman zaman karşı karşıya geldi. 17 Şubat 1993 günü Diyarbakır’a gitmek üzereyken Ankara semalarında uçağı düşen Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis’in, 19 Aralık 1992 günü Selahaddin kendine Barzani’yle görüşmeye giden helikopteri düşürülmeye çalışıldı. Bundan iki ay sonra da ABD planlarını bozmaya çalışan Bitlis’in uçağı CIA’nın düzenlediği bir operasyonda düşürüldü ve Paşa şehit edildi. 

SURİYE KIŞKIRTMASI DA BURADAN YÜRÜTÜLDÜ

ABD’nin 15 Mart 2011 günündün buyana Suriye’ye karşı yürüttüğü yıkıcı faaliyetler de İncirlik’ten yürütülüyor. Buradan kalkan uçak ve helikopterler, terör örgütlerine lojistik malzeme ve silah atıyor. İnsansız Hava Araçları (İHA)’lar da buradan kalkıyor. Suriye semalarında faaliyette bulunuyor. Buna ilişkin çok sayıda haber sık sık kamuoyuna yansıdı. Dünyanın birçok yerinden devşirilen teröristler de buraya taşınarak, Türkiye sınırlarından Suriye’ye sokuldu. Aydınlık, Temmuz 2015’te yaptığı haberlerle, Hükümet ile ABD arasında varılan gizli bir mutabakatla, İncirlik’in Suriye’ye yönelik Predatörler uçuşlarına açıldığını kamuoyuna duyurmuştu. ABD’nin, Suriye’de sözde IŞİD’e karşı operasyon yaptığını söyleyerek; Irak’daki kukla Kürt devletini Suriye üzerinden Akdeniz’e koridorla PKK/PYD üzerinden çıkarmaya çalış- ması, Türkiye’nin tepkisini çekti. Türkiye buna karşı İncirlik’in kapatılabileceğinin mesajlarını verdi. 

Ercan Dolapçı/ Aydınlık Gazetesi yazarı

Tarih:
Diğer Haberler