İnciraltı Tarih Cemiyeti: Mazbatamız Bursa Nutku

İnciraltı Tarih Cemiyeti Bursa Nutku'nun yıldönümünde Mazbatamız Bursa Nutku isimli yazıyı kalme aldı.

İnciraltı Tarih Cemiyeti: Mazbatamız Bursa Nutku

3 Şubat 1933’te Bursa’da, Türkçe ezana tepki gösteren, ezanın Arapça okunmasını isteyen bir gurubun valiliğe yürümesiyle başlayan olaylar kısa zamanda polis kuvvetleri tarafından bastırılmıştır. İki gün sonra durumdan haberdar olan Mustafa Kemal ezanın ve ibadetlerin Türkçeleştirilmesinin üzerinden henüz bir yıl geçmişken, yaşanan bu olayı Cumhuriyet Devrimlerine ve kurumlarına karşı bir isyan ateşi olarak görmüştü. Derhal Bursa’ya hareket etti. Bu olaya müsade edenlere cezai yaptırımlar uygulanmasına ve dönemin Bursa Savcısı, Hakimi ve Müftüsü görevden alınmasına karar verildi. Mustafa Kemal Bursa’da iken orada bulunan Türk Gençliğine, bugün Bursa Nutku diye bildiğimiz sözleri söyleyerek, yüce mirasının koruyuculuğunu gençlere emanet ettiğini keskin bir şekilde yineledi.

Bugün Cumhuriyet ve İnkılapları çiğnemek ve çiğnetmekle ayakta durabilen güruhun Bursa Nutku başta olmak üzeri tüm Cumhuriyet değerlerine pervasızca saldırdığını görmekteyiz. İddialarını hiç bir bilimsel veriye dayandırmadan, nutuğun aslında Stalin’e ait olduğunu söyleyen akademisyenler, Mustafa Kemal’i bir gerilla şefi, Bursa Nutku’nu ise bir irtica fezlekesi olarak tanımlayan sözde araştırmacılar ülkemizde kol gezmekte. Bunun da yanı sıra Nutuk’un sonradan komünizme hizmet etmek için uydurulduğunu, 60’lı yıllarda Deniz Gezmişlerin, şimdilerde ise Ergenekoncuların eylemlerini meşru kılmak için kullandıklarına dair ütopik söylemlerle karşımıza çıkıyorlar. Mazbatamız olarak kabul ettiğimiz Bursa Nutku bugün anarşi yaratan, halkı kanunlara karşı gelmeye kışkırtan ve devlet nizamını ihlal edici unsur olarak gösterilmeye çalışılıyor. Elbetteki Bursa Nutku’na karşı duyulan bu korkunun altında bir gün Bursa Nutku ve akabinde Türk Gençliği tarafından yok edileceklerine olan kesin inançları yatıyor.

Öncelikle Bursa Nutku’ndan açıkça anlaşılmaktadır ki Mustafa Kemal’in bizlere verdiği görev; “Cumhuriyeti ve inkılaplarını koruyup yaşatmaktır.” Mustafa Kemal 1927’de Gençliğe Hitabe’sinde söylediklerini Bursa Nutku’nda da yineleyerek, Cumhuriyeti, Türk Gençliğine emanet ettiğini ve gereğine göre nasıl koruyacağını bir kez daha dile getirdiğini görürüz. Bu bakımdan Bursa Nutku, Gençliğe Hitabe’nin devamı niteliğindedir. Atatürk’ün, gençliğe; anarşizmi, kanun ihlallerini değil, Cumhuriyet devrimleri tehlikeye girdiğinde, eğer ki gerekli kurumlar görevini yapmıyorsa, Türk Gençliğinin her türlü araçla duruma hemen müdahale etmesini söylediği gayet açıktır.

Nitekim 27 Mayıs Devrimi’nde yaşananlarda Türk Gençliğinin bu görevi ne denli benimsediğinin bir göstergesidir. Cumhuriyet Devrimlerine saldıran, emperyalist Adnan Menderes iktidarına karşı, dönemin Türk Gençliği cesurca karşı durmuştur. Amerikancı iktidara karşı üniversitelerdeki öğrenciler hocalarıyla beraber boykotlar yapmış, iktidar tarafından üzerlerine salınan güvenlik güçleriyle yine birlikte mücadele etmişti.

DP iktidarına karşı ilk tepkiyi gösteren gençlik, toplumun bu anlamda önderliğini üstelenerek Cumhuriyet Devrimi’nin en esaslı savunucusu haline geldi. Türk ordusu, Cumhuriyet Devrimlerinin koruyuculuğunu üstlenen gençliğe ve onun arkasındaki Türk toplumundan güç alarak 27 Mayıs Devrimi’ni gerçekleştirdi. Devrim karşıtı iktidarın alaşağı edilmesinde şüphesiz en büyük etken; gençliğin, kemalizme ve cumhuriyete olan bağlılığını, Amerika karşıtı bir tavırla, ülkenin askeri, polisi vardır demeden, nesi varsa, yanındaki halk gücüyle birlikte kullanmasıydı.

27 Mayıs’ta okul koridorlarında başlayan mücadele bugün anayasa ve başkanlık sistemine karşı, bölücü teröre karşı çoşkusunu kaybetmeden devam etmekte. 83 yıl önce Mustafa Kemal’in biz Türk Gençliğine söylediği bu sözler Cumhuriyet Devrimlerini koruma yolunda en büyük yol göstericimizdir. Bizler mazbatamızı Bursa Nutku’ndan alıyor ve mücadelemizden ayrılmadan yolumuza devam ediyoruz.

Kaynakça
1. ÜLKER Raşit, Tanık ve Belgelerle Ata’nın Bursa Nutku, Okat Yayınevi, İstanbul, 1967.
2. http://odatv.com/bursa-nutku-yok-diyenler-buna-ne-diyecek--1002111200.html
3. http://sinanmeydan.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=297:bursa-nutkundaki-kehanet&catid=62:yazlar&Itemid=228
4. http://www.mustafaarmagan.com.tr/bir-gizli-irtica-hayaleti-olarak-atanin-bursa-nutku

Tarih:
Diğer Haberler