ABD'nin baş edemediği Orgeneral Necati Özgen'i kaybettik

ABD’nin baş edemediği eski Kıbrıs Barış Kuvvetleri, Asayiş ve Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen yaşamını yitirdi.

ABD'nin baş edemediği Orgeneral Necati Özgen'i kaybettik

Bir süredir lösemi tedavisi gören Özgen ölmeden önce Aydınlık’a yaptığı açıklamada, Irak’taki hataların Suriye’de tekrar edilmemesini, Türkiye’nin Şam’la derhal temasa geçmesini istemişti.
E. Orgeneral Necati Özgen teröre karşı mücadelede önemli görevler yapmış, Irak’a yönelik sınır ötesi operasyonları yönetmişti. ABD’nin “Türk Generaller kontrolden çıktı” dediği 35 kişilik Çelik Harekatını yöneten isimlerden biriydi. 1. Körfez Savaşı sonrası Irak’ın kuzeyinde yaşanan otorite boşluğu sonrası PKK’nın bölgeye yerleşmesine karşı dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’le Irak’ta çalışmalar yapmış, Saddam yönetiminin Türkiye sınırına kadar denetim sağlaması için çalışmıştı. Bu çerçevede Barzani ile Bağdat yönetimi arasında barış sağlanmasına aracılık etmişti.
Bu çalışmaları sürdürürken Eşref Bitlis’le birlikte helikopterle Irak’ın kuzeyinde uçarken İncirlik’ten kalkan Çekiç Güç’e bağlı uçakların, helikopterlerinin yakınından uçarak helikopterlerini düşürmek istediklerini açıklamıştı. Ayrıca görev yaptığı dönemde Çekiç Güç’e bağlı uçakların Cudi dağında sıkışan PKK’lılara malzeme attıklarını tespit etmişti.

Türkiye’ye Aydınlık’tan seslendi
Emekli Orgeneral Necati Özgen emekli olduktan sonra da terörle mücadeledeki tecrübelerini ve görüşlerini aktarmayı sürdürdü. Özgen’in Aydınlık’a yaptığı açıklamalarda dile getirdiği görüşlerden bazıları şöyle:
PKK önemli ölçüde zayıflatıldı. Ancak yapılacak bir yanlış işleri tersine döndürebilir. PKK geçmişte de zayıflatılmıştı. Ama sonrasında izlenen yanlış politikalar nedeniyle yeniden toparlandı. Bu kez aynı hatalara düşülmemeli. ABD bölgede Kürt kartından vazgeçmiş değil. 1. Körfez Savaşı sonrasında Irak’ın kuzeyinde planladığı kukla devleti hayalini sürdürüyor. Bu nedenle hem Irak’ta hem de Suriye’de PKK’nın arkasında. Geçmişte Türkiye içinde dağlarda PKK’lılara nasıl destek verdiğine, sıkışan PKK’lı teröristlere nasıl destek verdiğine bizzat şahit oldum. Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’le birlikte bölgede helikopterle giderken ABD uçaklarının tacizini yaşadım.
PKK tamamen yok edilene kadar işin peşi bırakılmamalı. PKK her yerde ezilmeli. Kesinlikle yaralı bırakılmamalı.
Terörle bağlantılı hiçbir partinin faaliyetlerine de izin verilmemeli. En önemlisi de bölgede halk kazanılmalı. PKK’ya karşı topyekün bir mücadele sürdürülürse Türkiye’nin başına bela olan bu terör örgütü tamamen bitirilir. Batılı ülkeler kullanmaya kalksalar da etkisiz kalırlar
ABD 1. Körfez Savaşı'ndan sonra Irak’ta yaptı: 36. paralelin yukarısını Irak Ordusuna yasakladı. Sonra orada otorite boşluğu yarattı. Irak’ı bölmenin taşlarını döşedi. Bu durumun değişmesi için zamanında Eşref Bitlis Komutanla çok uğraştık. Irak Ordusunun sınırımıza kadar gelmesi için çabaladık. Ama ABD engelledi. ABD aynı taktiği Suriye’de de izledi. Fırat’ın doğusunda Şam yönetiminin kontrolünü kesti. Kendi kontrolünde bir alan yarattı. PKK/PYD’yi kara gücü yaptı. Petrol sahalarına el koydu. Ama bu plan Soçi mutabakatı ile tamamen bertaraf edildi. Suriye ordusu sınırımıza kadar gelecek. Bu, varılan mutabakatın en önemli noktalarından biri.
Türkiye, Rusya ve Suriye, Ortak Harekat Merkezi kurmalı. Mutabakatla yapılan da esas olarak bu. Şimdi önemli olan tarafların bu mutabakata uyması. Burada Adana Mutabakatına atıf var. Bu da kritik nokta.
Suriye sınırında koridor açılması önlendi. Koridor kesildi. Bu çok önemli bir gelişme. Suriye Ordusu bölgeyi kontrol ederse sınırımızda tehlike kalmaz. Bunun için Şam’la derhal diyaloga geçilmeli. Teröre karşı mücadelede başarı Suriye ile birlikte mücadele edilirse kazanılır.
Özgen’in cenazesi bugün öğlen Selimiye Camisi’nden kalkacak, Karacaahmet Mezarlığında toprağa verilecek.

AYDINLIK

Tarih:
Diğer Haberler