ABD’nin Türkiye’nin hasmı olduğu teyit edildi

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, Brüksel’de düzenlenen Erdoğan Biden zirvesini değerlendirdi.

ABD’nin Türkiye’nin hasmı olduğu teyit edildi

Prof. Dr. Hasan Ünal, 14 Haziran’da Brüksel’de yapılan NATO Zirvesi'ni ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın ilk kez yüz yüze görüşmesini ve çıkan sonuçları Aydınlık’a değerlendirdi. NATO’nun adının “Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü” olduğunu hatırlatan Ünal, “ABD, Avrupa ve NATO’yu Trump döneminin belirsizliklerinden kurtarmayı amaçlamıştı. Bu konuda bir başarı sağlandığını söylemek zor” tespitini yaptı. Ünal, “NATO Zirvesi'nin ana gündemi Çin’di. Çin’in Atlantik’te kıyısı var mı? Çin’le kıyısı olan bir NATO üyesi mi var ki Çin tehdidinden söz ediliyor. Çin’in silahlı kuvvetlerini gizlice güçlendirdiği ifade ediliyor. Çin’in zor kullanan politikalarına vurgu yapılıyor. Ama bir tek örnek gösterilmiyor. Dezenformasyon yapmakla suçlanıyor. Dünyada en fazla dezenformasyon yapan ülke ABD. ABD terör örgütlerine silah verirken bunu nasıl izah edecek? Zirve sonuç bildirisinde birçok maddede Çin yer alıyor. Bunu anlamak mümkün değil” dedi. NATO ülkelerinin Çin konusunda ABD ile dayanışma sergilemesinin zor olduğunu vurgulayan Ünal, Avrupa ülkelerinin bu konuda fazla ileri gidebileceklerini sanmadığını bildirdi. Gorbaçov’a NATO genişlemeyecek sözü verildiğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Ünal, “NATO, Rusya’ya kazık attı. Verdiği sözü tutmadı. Rusya’ya doğru genişledi. Şimdi Kırım gerekçe gösteriliyor ama genişleme önce gerçekleşti. NATO zıvanadan çıkıyor” diye konuştu.

ERDOĞAN-BIDEN ZİRVESİ
Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan- ABD Başkanı Biden buluşması ve sonuçları ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Erdoğan ve Biden bütün konularda anlaşamadığımız konusunda anlaştılar. Görüşmede ABD’nin Türkiye’nin bütün hayati dış politika meselelerinde en önemli hasmı olduğu teyit edilmiş oldu. Daha önce alt düzeyde yapılan görüşmelerde ortaya çıkan gerçek, iki lider arasındaki zirvede de bir kez daha görülmüş oldu. Yani PKK/PYD’ye silah verilmesi ve 'Büyük Kürdistan'
projesinde ve bunu da PKK/PYD ile yapmakta ısrarcı. Adına Doğu Akdeniz denilen sorunun temelini oluşturan Kıbrıs meselesinde Türkiye’nin tam karşısında. Görüşmede mevcut durum bir kez daha gündeme getirildi, değişen bir şey yok. S-400 konusunda Türkiye’nin tavrı da devam ediyor.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında kullandığı “ABD’nin terörist ayrımı yaptığı” sözlerine de dikkat çeken Ünal, Erdoğan’ın açıkça ABD’nin Suriye politikasını eleştirdiğini,
Suriye’nin doğusunda ABD’nin terör örgütlerine destek vermesine açık tepki verdiğini belirtti. Bunun da anlaşma sağlanamadığının göstergesi olduğunu bildirdi. Ünal, NATO Zirvesi sonuç bildirisinde Suriye ile ilgili yer alan maddeleri de gündeme getirerek Türkiye’nin bunlara itiraz etmemesinin yanlış olduğunu, bu maddelerin Türkiye için tehlikelere işaret ettiğini ifade etti. Ünal ABD’ye verilecek yanıtın Şam’la doğrudan temas olması gerektiğini kaydetti.

tgb.gen.tr

 

Tarih:
Diğer Haberler