ABD Türk Mahkemelerine Emir Veremez!

ABD'nin "Osman Kavala derhal serbest bırakılsın" çağrısına, Türkiye'den yanıt "Hiç kimse Türk mahkemelerine emir veremez"!

ABD Türk Mahkemelerine Emir Veremez!

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın "Osman Kavala derhal serbest bırakılsın" ve "ABD vatandaşı Henri Barkey soruşturmalara dahil edilmesin" açıklamasına Türkiye’den sert yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, hiç kimsenin Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremeyeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yazılı bir açıklama yaparak Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi. Price yazılı açıklamasında, "Kavala aleyhindeki yanıltıcı suçlamalar, devam eden tutukluluğu ve aleyhindeki davaların birleştirilmesi de dahil olmak üzere yargı sürecinin nihayete ermesinde devam eden gecikmeler, hukukun üstünlüğü ve demokrasiye saygının altını oymaktadır" ifadelerine yer verdi. Washington'un, ABD vatandaşı Dr. Henri Barkey'in de yargı sürecine dahil edilmesini "endişeyle not ettiği" vurgulanan açıklamada, "Dr. Barkey aleyhindeki suçlamaların temelsiz olduğuna inanıyoruz" denilerek, davanın hızlı bir şekilde sonuca ulaştırılması gerektiği belirtildi. Açıklamada yer verilen, "Türkiye'ye AİHM kararlarına uyma ve kendi iç hukuku ve uluslararası yükümlülükleri uyarınca davaya adil, şeffaf ve hızlı bir çözüm getirmesi konusunda ısrar ediyoruz" ifadeleri de dikkat çekti. ABD’yi yakından takip eden uluslararası ilişkiler uzmanları bu ifadelerde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kastedildiği ve serbest bırakılmasının istendiği değerlendirmesinde bulundular.

KÜSTAHLIK!
ABD’den yapılan yazılı açıklamaya Türkiye’den sert tepki geldi. ABD’nin açıklaması "küstahlık" olarak yorumlanırken toplumun her kesimi tarafından protesto geldi. Birçok kişi sosyal medya paylaşımlarında ABD’ye sert tepki verilmesi talebinde bulundu. Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan da ABD’den yapılan açıklamaya "Hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez" itirazı geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD’nin yazılı açıklaması ile ilgili soruyu yanıtlarken, "ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan açıklamasına yanıtımızı 28 Temmuz 2020 tarihinde vermiştik. Aynı içerikteki ikinci açıklamanın da hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını tekrar hatırlatmak isteriz. Osman Kavala hakkında bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçleri devam etmektedir. Herkes bu süreçlere saygı duymak zorundadır" dedi. AİHM’in Osman Kavala kararının icrasının takibinin Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nin insan hakları konulu toplantısında gerçekleştirilmekte olduğunu, Hükümet'in bu çerçevede gerekli bilgileri sunmakta olduğunu kaydeden Aksoy, şunları söyledi: "Türk demokrasisine darbe girişiminde bulunan FETÖ elebaşının ülkemize iadesi konusunda hukuki süreçleri bahane gösteren bir ülkenin, Türkiye’de devam eden bir hukuki sürece müdahale etme gayreti ilkesiz ve tutarsız bir yaklaşımdır. Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez."

Tarih:
Diğer Haberler