Abdullah Gül'ün FETÖ sicili

2019 yılında yapılacağı belirtilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri için harekete geçen Abdullah Gül'ün FETÖ sicili oldukça kabarık.

Abdullah Gül'ün FETÖ sicili

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aktif siyaseti bıraktığını ilan etmesine rağmen Maslak'taki Ayazağa Kasrı'nı çalışma ofisi olarak kullanıyor. Devlete ait 17 aracı siyasi ziyaretleri için kullanan Gül, yurtdışındaki faaliyetlerine de hız kesmeden devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP yöneticilerinin KHK yorumu nedeniyle eleştirdiği Gül, artık 'susmayacağını' da açıkça dile getiriyor. Gül'ün Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevleri sırasında yanında yer alan kişilerin FETÖ bağlantısı ise dikkat çekiyor.

BAŞDANIŞMANI TUTUKLANDI

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Özel Kalem Müdürü ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başdanışmanlığını yapan Gürcan Balık, 17/25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'da hesap açtırdı. Ortaokul zamanında FETÖ okulunda okuduğunu itiraf eden Balık, Bank Asya'da hesap açmasının 'hasta annesinin talebi' olduğunu iddia etti. Bank Asya'ya 15 bin avro ve 3 ila 5 bin lira arasında para yatırdığını söyleyen Abdullah Gül'ün eski başdanışmanı, FETÖ'nün en büyük mali destekçilerinden olan Akın İpek'in otelinde kaldığını da kabul etti.

DANIŞMANI TUTUKLANDI

Gül’ün danışmanı Ayşe Yılmaz, FETÖ soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla Ankara Sulh Ceza Hâkimliği'nce tutuklandı. Yılmaz, yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, daha sonra yapılan itiraz üzerine tutuklandı. Bank Asya’da hesabının olduğunu kabul eden Yılmaz, hesabına 10 bin TL yatırdığını kaydetti.

VAKFI VE VAKFEDENLERİ

Abdullah Gül Üniversitesi'ni Destekleme Vakfı (AGÜV)'nın Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Çıkrıkoğlu, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Vakfedenler arasında yer alan Hacı Boydak ise halen FETÖ üyesi olmaktan tutuklu yargılanıyor.

BOYDAKLARI KORUDU

Kayseri merkezli hazırlanan ve içinde Boydak Holding'in yöneticilerinin de yer aldığı FETÖ iddianamesinde Abdullah Gül'ün Boydak'ı koruduğu gizli tanık ifadelerine yansıdı. Deniz kod adıyla ifade veren gizli tanık şöyle konuştu: “Selçuk Alaca'dan duyduğum kadarıyla Gezi olaylarından sonra Boydak Holding'e vergi müfettişlerinin görevlendirildiğini, 184 milyon TL ceza yazıldığını, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'dokunmayın' talimatıyla Boydak Holding'e ait iki şirkete dokunulmadığını, cezanın 26 milyon TL'ye düşürüldüğünü, Hacı Boydak'ın kendisine 'Bu devlet bana ne kadar ceza verirse, iki katını cemaate vereceğim' dediğini ve 52 milyon TL'yi cemaate vermek suretiyle finansal destek sağladığını bize aktardı.”

AYM'YE ATADIĞI HÂKİM ÖRGÜTTEN

Anayasa Mahkemesi Raportörü Alparslan Altan, Abdullah Gül tarafından önce Denizcilik Müsteşarlığı'na, 31 gün sonra da Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine atandı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan Altan'ın 'Selahattin' kod adlı FETÖ üyesi olduğuna yönelik fezleke hazırlandı. Gül, Altan'ı AYM üyeliğine atamasıyla ilgili “Kim ne derse desin, ben doğru yaptığıma inanıyorum” dedi. Halen tutuklu bulunan Altan hakkında FETÖ üyeliği iddiasıyla hazırlanan fezlekede, FETÖ'nün talimatları doğrultusunda, örgüt üyelerinin dosyalarına muhalefet şerhi yazdığı öne sürüldü. Bu durum, örgütün sivil imamlarının ByLock yazışmalarına da yansıdı.

AKIN İPEK'İ ÖNERDİ

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Nazlı Ilıcak da mahkemedeki savunmasında şu ifadeleri kullanmıştı: "Sabah Gazetesi'nden ayrılınca Zaman ve Bugün gazetelerinden teklif geldi. Zaman gazetesini istemedim. Bugün gazetesini oğlumla birlikte kurduk. Ancak maddi sıkıntılar nedeniyle yürütemedik. Abdullah Gül'e gazeteyi satmak istediğimi isim önermesini söyledim. Gül, Akın İpek ismini verdi. Akın İpek'i o vesileyle tanıdım. Daha sonra teklif gelince Bugün gazetesini tercih ettim."

OKULLARI TANIYIN TALİMATI

Gül'ün FETÖ okullarıyla ilgili de referans verdiği ortaya çıktı. 2003 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül imzasıyla çıkartılan ve Gülen okullarının yurtdışında desteklenmesini isteyen mektup, Türkiye büyükelçilerine gönderilmişti. Gül, 16 Nisan 2003’te gönderdiği genelge ile büyükelçilerden Gülen Cemaati ile temas ve işbirliğinde bulunmalarını istemiş, cemaat okullarının Milli Eğitim Bakanlığı’nca da desteklendiğini anımsatmıştı. Gül’ün “3847” sayılı genelgesinde, cemaat okullarının Türkiye kurumu olarak tanıtılması istenmiş, okulları ziyaret edecek olan resmi heyetlere refakat edilmesi talimatı verilmişti.

AMERİKA'YA GÜLEN REFERANSI

2004 yılında Abdullah Gül'ün Fetullah Gülen'e yeşil kart verilmesi için Amerikalılara mektup verdiği ve referans olduğu belirtildi. Gül, Fetullah Gülen'den eğitimci olarak bahsedip övdüğü mektuba ilişkin idddialar karşısında sessiz kaldı.

Necmettin Erbakan'ın başbakanlığı döneminde başdanışmanı olan öğretim üyesi Mete Gündoğan, Batı'nın Saadet Partisi'ne yönelik bölme operasyonu ve AKP'nin kuruluş dönemine ilişkin Aydınlık Kitap'a önemli açıklamalar yaptı. Gündoğan, NATO'dan sızan bir mesajın, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından Erbakan'a iletilmediğini söyledi. Gül'ün engellediği mesajda şu yazıyordu: “Yüzünüzü doğuya çeviriyorsunuz, Amerikan menfaatlerine aykırı bir birlik ve beraberlik oluşturmaya çalışıyor. Buna engel olamazsak çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşırız. Buna bir an önce engel olunması gerekiyor.”

BENİ ZİYARET ETTİLER

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 15 Temmuz'un yıldönümünde Alman radyo kanalı NPR'ye konuştu. Gülen, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu'nun kendisini ziyaret ettiğini açıkladı. Gülen, “Ziyaret edenler arasında 50 milletvekilinin yanı sıra Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu bulunuyordu" diye konuştu.

AKP Milletvekili Hamdi Çamlı sosyal paylaşım sitesi twitter'dan Gül'ün Cumhurbaşkanlığı döneminden bir fotoğraf paylaştı. Çamlı'nın paylaştığı fotoğrafta Gül'ün yanında Ahmet Böken, Faruk Mercan ve Abdullah Abdülkadiroğlu gibi FETÖ’cülerin olması dikkat çekti. (Aydınlık)

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler