
LAİKLİK BİLİMİN TEMİNATIDIR!
İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü , İstanbul Tıp Fakültesi Atatürkçü Düşünce Kulübü, İstanbul Üniversitesi Avcılar Atatürkçü Düşünce Kulübü, Halkçı Hukuk Kulübü, Halkçı Sağlık Kulübü, Mavi Çınar Edebiyat Topluluğu üniversite birimlerine yapılan “cuma izni” talimatının ardından bilimsizleşmeye karşı tepkisini ortaya koyarak ‘’Laiklik Bilimin Teminatıdır’’ bildirisini yayımladı.
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, üniversitenin tüm birimlerine "cuma izni" talimatı gönderdi. Daha önce Başbakanlık tarafından yayınlanan genelge ile öğle tatillerinin cuma namazları doğrultusunda düzenlemesi talimatı İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak tarafından da uygulamaya konuldu. Bu düzenlemelerin bilimin en büyük teminatı olan laiklik ilkesinin temellerine dinamit döşemek olduğunu vurgulayan öğrenci kulüpleri, Cumhuriyet Devrimleri doğrultusunda üniversitenin akılsızlaştırılmasına karşı ‘’Laiklik Bilimin Teminatıdır’’ bildirisini yayımladı.
İşte hazırlanan bildirinin tam metni:
“İstanbul Üniversitesi’nin atanmış rektörü Mahmut Ak tarafından üniversite birimlerine gönderilen yazı ile daha önce Başbakanlık tarafından yayımlanan “Cuma Namazı Genelgesi” doğrultusunda, ders saatlerinin tekrar düzenlemesi talep ediliyor.
Bu alınan karar bilimin en büyük teminatı laiklik ilkesinin temellerine dinamit döşemektir. Laiklik en temel tanımda dünya işleri ile uhrevi işlerin ayrılmasıdır. Laiklik her vatandaşın ibadet özgürlüğünün güvencesidir. Laiklikten geri atılan her adım en başta üniversiteler olmak üzere tüm toplumu akılsızlaşmaya ve geleceksizleşmeye sürüklemektedir. Bu alınan karar ile toplumsal alanın dini teamüllere göre düzenlenmeye başlaması, üniversitenin kapısını bilimsizliğe açmaktan başka bir şey değildir.
Evrimi günah kabul etmek ve müfredattan çıkartmak, üniversite laboratuvarlarını müftülüğe satmak bu anlayışın ürünüdür. Üniversitede bu genelgeyi kabul etmek öğrenciyi cuma namazına giden ve gitmeyen olarak ayrıştıracak yolları açmaktır.
Cumhuriyet Devrimi kanunlarına karşı atılan her adımda Cumhuriyet’in gençleri karşınıza dikilecektir. Cumhuriyet’in kalesi olan üniversiteleri Mahmut Akların gerici uygulamalarına teslim etmeyeceğiz ve her türlü akılsızlaştırmaya karşı mücadele edeceğiz.”
https://www.change.org/p/rekt%C3%B6r-istanbul-%C3%BCniversitesi-nde-laiklik-d%C3%BC%C5%9Fman%C4%B1-uygulamalar-istemiyoruz?recruiter=478981298&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink