AKP'li vekil ilk üç maddeyi hedef aldı

AKP'li vekil İsmail Aydın "Anayasanın tüm maddeleri değiştirilebilir, hatta Meclis yeni bir anayasa yapabilir" diyerek ilk üç maddeyi hedef aldı.

AKP'li vekil ilk üç maddeyi hedef aldı

Meclis Genel Kurul’unda anayasa değişiklik teklifinin birinci tur görüşmelerinde 12’nci madde üzerinde konuşmak üzere söz alan AKP Bursa Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi İsmail Aydın, "Ben de 1980 Anayasasının ilk 4 maddesinin mutlaka anayasamızda olmasının taraftarıyım. Ancak bir hukukçu olarak anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir. Gerekli nisabı, nisapla anayasanın tüm maddeleri değiştirilebilir, hatta Meclis yeni bir anayasa yapabilir" diye konuşunca gerilim yaşandı.

MHP'LİLER YUHALADI, BAŞBAKANIN AÇIKLAMA YAPMASINI İSTEDİ

İsmail Aydın’ın bu sözleri CHP ve MHP sıralarından büyük tepki gördü. MHP'liler hep bir ağızdan Aydın'ı yuhaladı. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Aydın’ın ifadelerinin çok tehlikeli ve yanlış olduğunu vurgulayarak "Anayasanın 4. Maddesi MHP’nin çok hassas olduğu bir maddedir. Anayasanın ilk üç maddesinin hiçbir şekilde tartışılmasına rızamız yoktur. Eğer partinizin görüşüyse bu, bunun ben grup başkanvekilleri tarafından düzeltilmesini talep ediyorum. Partinizin böyle bir görüşü varsa, bunu da şu aşamada bizim bilmemizde fayda var. Ben AKP grubundan şunu beklerim. AKP grubunun ayağı kalkması lazım, olmaz böyle bir şey demesi lazım. Bununlar ilgili Sayın Başbakan’ın bir açıklama yapması lazım. AKP grubunun başkanı olarak genel başkanı olarak bir açıklama yapması lazım. Hiçbir şekilde konuşulamaz, yanlıştır diye bir açıklama yapılması lazım. MHP Grup Başkanvekili olarak Sayın Başbakan’dan talep ediyorum" dedi.  

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Aydın'a, "AKP'nin gerçek fikrini açıkladığı için teşekkür ederim" diye seslendi. 

"ANAYASANIN BÜTÜN MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİ KANAATİNDEYİM"

Tekrar söz alan İsmail Aydın, "Bunların değiştirilmesini arzu etmiyoruz, ama benim şahsi görüşüm olarak, bir hukukçu olarak anayasanın bütün maddelerinin değiştirilebileceği kanaatindeyim" diye konuşmasına devam edince tartışma devam etti.

"İLK 4 MADDEYE İLİŞKİN BİR TARTIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Bunun üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Anayasanın ilk 4 maddesine ilişkin herhangi bir tartışma söz konusu değildir. Partimizin görüşü, bu ilk 4 maddenin hiçbir biçimde değiştirilmemesi yönündedir. Hatip kendi, kendisi kişisel bir yorumda bulunuyor." dedi.

AYDIN KENARA ÇEKİLDİ UYARILDI

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, AKP milletvekilinin konuşmasını değerlendirirken, bunun çok tehlikeli bir görüş olduğunu ve MHP'nin bu konuda hassas olduğunu söyledi. Usta, "Öyle bir görüşünüz varsa bunu bu aşamada öğrenelim" dedi.

Tartışmalar üzerine verilen arada Burhan Kuzu ve Hayati Yazıcı'nın da olduğu bir grup AKP'li milletvekili Aydın'ı köşeye çekerek konuştuğu ve uyardığı görüldü. 

CHP'Lİ GÖK: REJİMİ YIKACAKLAR 

CHP'li Levent Gök, AK Parti'nin ilk dört maddenin ileride değiştirilmesinin önünün açıldığının itiraf edildiğini söyleyerek, "Burada kurulan bir tuzak var. AKP'li Aydın ‘Gerekirse anayasanın başlangıç maddeleri değişebilir' diyor. Laik Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya yönelik. Atatürk'ün Cumhuriyetini yıkmaya yönelik. Rejimi değiştirip, laik cumhuriyeti yıkmaya çalışıyorlar. AKP'nin gizli planı deşifre oldu, yalan ortaya çıktı" dedi. 

AKP'Lİ MUŞ: ALTINA İMZA ATTIĞIMIZ METİN BELLİ 

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise, "Mal bulmuş mağribi bilirsiniz. Ana muhalefet partisi etkisiz elaman oldu. Cumhuriyet yıkılacakmış…Şekli bellidir başkenti bayrağı milli marşı bellidir, ilk dört maddesi de bellidir arkasındayız. Altına imza attığımız metin bellidir, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın beyanatları ortadadır" diye konuştu.

Anayasa'nın ilk dört maddesi şöyle:

I.  Devletin şekli

MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II.  Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III.  Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV.  Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Kaynak: aydinlik.com.tr

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler