Bilkent Üniversitesi'nde Dev Yemekhane Boykotu!

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversite'sinde yemek zamları öğrenciler tarafından protesto edildi

Bilkent Üniversitesi'nde Dev Yemekhane Boykotu!

27 Ocak Çarşamba ve 28 Ocak Perşembe günleri gerçekleştirilen protestolarda çok sayıda Bilkent öğrencisi, yemek ücretlerine aynı sene içerisinde 2 defa yapılan, toplamda 75 kuruşluk zamma karşı tepki gösterdi. Öğrenciler evlerinden getirdikleri peynir, zeytin, ekmek, poğaça vb. yiyecekleri paylaşarak yemekhaneyi boykot ettiler. Boykot süresince piyano çalmak, şarkı söylemek gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştiren öğrenciler, yemekhaneye gelen diğer öğrencileri de boykota destek vermeye davet ettiler.

Öğrenciler 28 Ocak Perşembe günü gerçekleşen boykot sonrasında bir önceki gün gönüllü öğrenciler tarafından oluşturulan temsilci heyeti aracılığıyla rektör yardımcısı ile görüşmeye gittiler. Okul yönetimine zammın geri alınması ve ücretlerin makul seviyeye düşürülmesi taleplerin iletildiği görüşmede, öğrencilere "asgari ücretlere yapılan zam kaynaklı şirketin mağdur olmaması" için böyle bir ücret artışı gerçekleştiği belirtildi. Özellikle burslu okuyan öğrencilerin zor durumlar yaşayacaklarını belirten temsil heyeti, yönetim tarafından oyalamaya yönelik cevaplar aldılar. Görüşmenin tamamlanmasının ardından taleplerinde ısrarcı olduğunu söyleyen öğrenciler, boykotlarına devam edeceklerini ve ucuz-kaliteli yemek yemenin her öğrenci için bir hak olduğunu belirten bir bildiri yayınladılar:


“Bilkent üniversitesi öğrencilerine, akademisyenlerine, işçilerine ve kamuoyuna;
13.000den fazla öğrenci, akademisyen ve çalışana uygun fiyatta ve kaliteli yemek vermesi gereken Bilkent üniversitesi yemekhanesine rektörlük ve kafeteryalar müdürlüğü tarafından bir yılda iki kere zam yapılmış fiyat önce 3.35'ten 3.75e ardından 4.10 kuruşa çıkarılarak binlerce kişi mağdur edilmiştir. Bu zamlar karşısında başlattığımız ve iki gündür devam eden yemekhane boykotuna katılanlardan seçtiğimiz bir temsilci heyeti bugün rektörlük ile görüştü. Yaptığımız görüşmede fix menü fiyatının 3 TL'ye düşürülmesi talebimizi rektör yardımcısı Kürşat Aydoğdu'ya ilettik. Asgari ücretlere yapılan artıştan kaynaklı yemek şirketinin "mağdur" olmamak için yemek fiyatlarını arttırdığını söyleyen yönetim, bu talebimizde ısrarcı olduğumuz takdirde onları yemekhaneden işçi çıkarmak zorunda bırakacağımızı iddia etmiştir. Sadece ucuz ve kaliteli yemek yemek isteyen bizler, bu talebimizin ne üniversitesi yönetimini ne de yemek şirketi olan Bilintur'un bütçesini işçi çıkaracak kadar sarsmayacağını biliyoruz ve işçi çıkarımlarının sonuna kadar karşısında olacağımızı belirtiyoruz. Bu zamlar karşısında maddi olarak etkilendiğimizin ya henüz farkında olmayan ya da bunu önemsemeyen yönetim, bizden "fedakarlık" yapmamızı beklediklerini, içtiğimiz sigaraların lüks olduğunu, bunu içmek yerine yemek yiyebileceğimizi söyleyerek herkesin sigara içtiğini varsayan temelsiz bir argümanla yapılan zammın meşrulaştırılmaya çalışıldığına inanıyoruz. Konu sigara içmemiz, neye ne kadar para harcadığımız değildir. 400 lira KYK bursu ile geçinmeye çalışanların da, hafta sonları 12 saat çalışarak harçlığını çıkaranların da, ailelerinin yolladığı az miktarda para ile idare eden yabancı öğrencilerin de okuduğu Bilkent'te herkes ucuza yemek yeme hakkına sahiptir. Üniversite yönetimi bu konuda şirketlerin değil öğrencilerin ihtiyaç ve taleplerini gözetmelidir. Daha önce yemekhaneye yapılan zamlar ve düşürülen servis saatlerinde gösterdiğimiz tepkiler üzerine okul yönetimi geri adım atmak zorunda kalmış ve bu süreçlerden yemek fiyatlarının iyileştirilmesi ve servis saatlerinin arttırılması kazanımları ile çıkmıştık. Şimdi de 3 liraya yemek yemek istememizin haklı bir talep olduğunu biliyoruz ve taleplerimiz kabul olana kadar bu süreci devam ettireceğimizi duyuyoruz. Herkesi dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz!

TALEPLER
1. Fix menünün 3 TL olması

2. Yemek menüsü belirlenen komitede öğrencileri temsilen bir veya birden çok kişinin bulunması
3. Toplu/tekli alım tarifesinin aynı olması
5. Vejetaryen menünün hazırlanmasında daha fazla hassasiyet ve çeşitlilik gösterilsin.

Tarih:
Diğer Haberler