LGBT faaliyeti yürüten Tarlabaşı Toplum Merkezi hakkında kapatma davası açıldı. Davanın ilk duruşmasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları, "Gençlerin ve çocukların istismarına karşı faaliyet yürütmek görevimiz kapsamındadır" diyerek davaya müdahil olmayı talep etti. Derneğin avukatları ise LGBT faaliyeti yürüten derneğin kapatılmasını örgütlenme özgürlüğüne müdahale olarak savundu. İstanbul Valiliği tarafından İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesinde 'Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği' gerekçesi ile açılan kapatma davasının ilk duruşması önceki gün İstanbul Adliyesi’nde görüldü. Duruşmada söz alan İstanbul Valiliği avukatı Gülnur Kara Kucur, derneğin Bilgi Üniversitesi tarafından proje kapsamında kurulduğunu ifade ederek “2007 yılında faaliyetlerine son vermiştir. Ancak dernek hâlâ devamını sürdürmektedir” dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Av. Aylin Kurt da müdahillik talebi ile ilgili “Gençlerin ve çocukların istismarına karşı her türlü faaliyeti yürütmek bakanlığımızın görevleri kapsamındadır” ifadesini kullandı.
HANGİ ÖRGÜTLENME HAKKI!
Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin avukatı Sevgi Kalan Güverci ise yaptığı savunmada, davanın açılmış olmasını örgütlenme hakkına müdahale olarak değerlendirdi. Duruşma belgelerin toplanması kararı ile 29 Eylül’e ertelendi.
YURTDIŞINDAN FONLANIYOR
Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin nasıl örgütlendiğine mercek tuttuk. Dernek, yurtdışından fonlanarak, henüz cinsel kimliği oluşmamış yaştaki çocuklara cinsiyetsizlik eğitimi veriyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde “Patronsuz, pezevenksiz bekçisiz bir dünya” talebini dövizlere yansıtan derneğin projeleri ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Krallık Büyükelçiliği, AB, Bernard van Leer Vakfı, Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği tarafından destekleniyor.
ÇOCUKLARA İZLETTİLER
Dernek gönüllüler aracılığıyla çocuklar ve gençlerle çeşitli faaliyetler yürütüyor. Dernek çocuk ve gençlere erişmek amacıyla kullandığı gönüllülere eğitim veriyor. O eğitimlerden biri de “LGBTİ Çocuklar” başlığı altında yapıldı. 27 Haziran 2021’de Efsun Sertoğlu’nun Zoom üzerinden yaptığı eğitimde sözde LGBTİ çocukların deneyimlerine yer verildi. Dernek bu eğitimle ilgili çağrıyı sosyal medya hesabından, “En sevdiğimiz haftalardan olan Onur Haftası gelmişken bizim de güzel bir duyurumuz olmasın mı” notu ile paylaştı. Derneğin sosyal medya hesabından yapılan bir başka paylaşımda ise 12 yaşından küçük çocuklara İstiklal Caddesi’ndeki LGBT yürüyüşünün görüntülerinin izletildiği görülüyor. Fotoğrafın altında ise “Vejetaryen Külkedisi Atölyesi’nde Onur Yürüyüşü’nde ne oluyor” notu var. Derneğin 2014 yılı faaliyet raporunda atölye ile ilgili “Toplumsal cinsiyet rolleri”ne vurgu yapılıyor. Derneğin eşitlik sosuyla yaptığı cinsiyetsizlik eğitimen 12 çocuk katılmış.
Sabancı Vakfı’nın desteklediği Jin Fikirler Atölyesi’nde de gençlerin toplumsal cinsiyet konusunda kendi deneyimlerine ilişkin kısa videolar hazırlandı. Dernekte video gösterimi yapılarak bu deneyimler paylaşıldı.
Jin Fikirler’in sosyal medya hesabından paylaşılan afişle gençlere özgürce yaşa öğüdü bakın nasıl veriliyor: “Aylin hem kadın hem erkeklere ilgi duyuyor. Yani Biseksüel, insanlar ona sürekli kararsız olduğunu böyle bir şeyin olamayacağını birini seçmesi gerektiğini söylüyor. Aylin sen onlara aldırma. Senin sevgin tüm klişeleri aşıyor. Cinsel yönelimini özgürce yaşa.” Bir kıza aşık olan Aslı ve “Seks amaçlı ilişkilere açık olan Hülya” diğer afişlerde kullanılan karakterler.
BÖLÜCÜLÜĞÜN YANINDA
2015 Aralık ayında Güneydoğu Anadolu’da yaşanan hendek çatışmaları sırasında Derneğin sosyal medya hesaplarından “Çocuklar için Diyarbakır’dayız”, “Savaşı durdur” paylaşımları yaptığı görülüyor. Derneğin yayımladığı Parlayan Çocuklar adlı dergide Kobane Konuşmaları başlıklı yazıda 10-13 yaşları arasındaki çocuklara Kobani olaylarının PKK propagandası ile yansıtıldığı anlaşılıyor.
TGB: YARGIMIZA GÜVENİYORUZ
TGB Genel Başkanı Dilek Çınar, yaptığı açıklamada, “LGBT çocuk yoktur, istismar vardır! Çocuklarımıza eşcinselliği dayatan, çocuklarımızı istismar eden Tarlabaşı Toplum Merkezi'ne yönelik açılan kapatma davasında yargımıza güveniyoruz. Geleceğimizi Batı'nın çürümüş kültürüne ve ideolojisine teslim etmeyiz. Tarlabaşı Toplum Merkezi kapatılsın” dedi.
İKİNCİ DAVA MAYISTA
Tarlabaşı Toplum Merkezi ile ilgili bir dava da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının düzenlediği iddianame ile İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesinde 'hukuka ve ahlaka aykırılık' gerekçeleriyle açılan kapatma davasının ilk duruşması 18 Mayıs 2022’de görülecek.